Αναδιπλώθηκαν η διοίκηση του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) και η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας για το νέο σύστημα των ραντεβού σε ιδιώτες γιατρούς, μετά τις σφοδρές αντιδράσεις. Ο προγραμματισμός των ραντεβού μέσω πλατφόρμας και η διασύνδεση της αποζημίωσης των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ γιατρών με βάση αυτά τα ραντεβού θα ξεκινούσε την 1η Ιανουαρίου. Η εφαρμογή του συστήματος μετατίθεται, όμως, για την 1η Φεβρουαρίου.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα προηγηθεί τις επόμενες ημέρες πανελλαδική καμπάνια από το Υπουργείο Υγείας, με σκοπό την ενημέρωση τόσο των πολιτών όσο και των ίδιων των γιατρών, οι οποίοι δηλώνουν αιφνιδιασμένοι από την απόφαση του Οργανισμού που τους έγινε γνωστή λίγο πριν την εκπνοή του 2024.
Οι αντιδράσεις
Η απουσία προηγούμενης διαβούλευσης με τον ιατρικό κόσμο ήταν ένας από τους λόγους της έντονης αντίδρασης των ιατρικών συλλόγων και σωματείων.
Επιπλέον, η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ) έθεσε το ζήτημα πως ζητείται από τους ιδιώτες ιατρούς να δεσμεύσουν για τουλάχιστον 2 μήνες καθημερινό ωράριο στο ιδιωτικό τους ιατρείο, «κάτι που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την υφιστάμενη σύμβαση τους», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή της η Ένωση.
Οι ιδιώτες γιατροί, μάλιστα, βρίσκουν ότι το νέο σύστημα θα έχει άμεσο και αρνητικό αντίκτυπο στους ασφαλισμένους, καθώς όταν δε βρίσκουν διαθεσιμότητα σε ραντεβού θα κληθούν να πληρώσουν από την … τσέπη τους για ιατρική επίσκεψη και εξέταση.
«Η συγκεκριμένη απόφαση δεν έχει καμία νομική βάση, τη στιγμή που ο ίδιος Οργανισμός από το Μάιο του 2022 παραβαίνει τη νομική του υποχρέωση να συνάψει Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο», σημείωσε ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ). Στο ίδιο μήκος κύματος, «ανεφάρμοστη» βρίσκει την απόφαση του ΕΟΠΥΥ και η Ένωση Καρδιολόγων Ελλάδας, επισημαίνοντας πως οι κλινικοεργαστηριακοί γιατροί (πχ καρδιολόγοι, πνευμονολόγοι, φυσίατροι) θα έχουν πρόβλημα στην πράξη, καθώς θα πρέπει να δηλώσουν ωράριο που θα δέχονται ασφαλισμένους, χωρίς κάτι τέτοιο να προβλέπεται στη σύμβασή τους.
Α. Γεωργιάδης: «Ο ΠΙΣ δεν έχει στηρίξει καμία μεταρρύθμιση»
Από την 1η Φεβρουαρίου, τίθεται σε υποχρεωτική εφαρμογή το νέο ηλεκτρονικό σύστημα ραντεβού για τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ ιδιώτες γιατρούς, όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης.
Σύμφωνα όσα δήλωσε ο υπουργός στην τηλεόραση του MEGA, η πλατφόρμα finddoctors.gov.gr λειτουργεί ήδη, και την πρώτη ημέρα καταγράφηκαν 2.000 προγραμματισμένα ραντεβού. Ο υπουργός εξήγησε ότι η έναρξη της υποχρεωτικότητας μετατέθηκε για την 1η Φεβρουαρίου, καθώς η αρχική διορία των δύο ημερών που είχε οριστεί από τον ΕΟΠΥΥ στις 31 Δεκεμβρίου 2024 κρίθηκε ως «υπερβολή».
Παράλληλα, εξέφρασε την ενόχλησή του για τις αντιδράσεις του ΠΙΣ: «Με θλίψη το λέω αυτό, δεν έχει στηρίξει καμία μεταρρύθμιση, έχει επιδοθεί σε συνδικαλισμό του 1980. Άκουσα και αυτό ότι θέλουμε να ποδηγετήσουμε τα ραντεβού τους. Μιλάμε για ιδιώτες γιατρούς που είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ και δίνουν 200 ραντεβού τον μήνα». Ωστόσο, ο κ. Γεωργιάδης παραδέχθηκε ότι η αποζημίωση των γιατρών αυτών είναι χαμηλή και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μελλοντικής αύξησής της.
«Θέλω να καλέσω τον ιατρικό κόσμο σε ένα πνεύμα συνεργασίας και όχι σε ένα κλίμα διαρκούς τσακωμού. Ό,τι αλλαγές μας προτάθηκαν για να γίνει πιο λειτουργικό το σύστημα για τον γιατρό τις κάναμε, ο γιατρός μπορεί και να μην δέχεται το ραντεβού. Δεν μπορούμε να αναβάλουμε μεταρρυθμίσεις για συνδικαλιστικούς λόγους» δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης, που κάλεσε τον πρόεδρο του ΠΙΣ, Αθανάσιο Εξαδάκτυλο «να σταματήσει να τον ελέγχει ο κ. Βαρνάβας, είναι κουραστικό».
«Σκοπός μας είναι ο ασθενής, πρέπει να καταλάβουν και οι δύο ότι είμαστε για τον ασθενή εδώ, δεν είμαστε για να κάνει ο καθένας το κομμάτι του» είπε ακόμα ο υπουργός. «Το 2025 θα είναι θα μια χρονιά αναβάθμισης τους ΕΣΥ. Έχουμε προκηρύξει χιλιάδες θέσεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Πιστεύω ότι το 2025 θα είναι μια πολύ καλή χρονιά για το ΕΣΥ» κατέληξε ο υπουργός Υγείας.
ΕΟΠΥΥ: Έλεγχοι και «φίλτρα» στις συνταγές – Μπαίνει stop στις καταχρηστικές εξετάσεις
ΕΟΠΥΥ – Εξετάσεις αίματος: Κάθε πότε μπορεί να μας τις γράφει ο γιατρός για να αποζημιωνόμαστε
Γεωργιάδης: Κανένα φάρμακο χωρίς εξετάσεις που να δικαιολογούν την συνταγογράφηση