Τη … μεταμόρφωση των δημόσιων νοσοκομείων επιδιώκει το Υπουργείο Υγείας μέσα στο 2025. Το νέο έτος πρόκειται να προχωρήσουν κομβικές μεταρρυθμίσεις, για αρκετές από τις οποίες τα θεμέλια μπήκαν τη χρονιά που φεύγει, μετά από μεγάλο διάστημα εξαγγελιών, με σκοπό την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας προς τους πολίτες.
Στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο του 2024, την περασμένη Δευτέρα 23/12, ο μπλε φάκελος που έλαβε ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, περιλαμβάνει 17 έργα και 17 μεταρρυθμίσεις. Το μεγαλύτερο στοίχημα για την πολιτική ηγεσία είναι η αναμόρφωση του εφημεριακού συστήματος των νοσοκομείων και η επίλυση του διαχρονικού προβλήματος αναμονών στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ). Ήδη, από την 1η Νοεμβρίου, έχουν αλλάξει οι ομάδες εφημέρευσης των νοσοκομείων της Αττικής, ώστε να γίνεται καλύτερη κατανομή των περιστατικών. Παράλληλα, έχει επεκταθεί η πρωινή εφημερία για όσα νοσηλευτικά ιδρύματα δεν έχουν γενική εφημερία, επίσης στο πλαίσιο διαμοιρασμού των περιστατικών σε περισσότερα νοσοκομεία. Ο απολογισμός για τους περίπου δύο μήνες του νέου συστήματος είναι θετικός, αν και η μείωση της προσέλευσης στη γενική εφημερία των μεγάλων νοσοκομείων της Αθήνας είναι μικρή για να επιφέρει εμφανή διαφορά στις αναμονές. Τόσο ο Υπουργός Υγείας όσο και ο Υφυπουργός, Μάριος Θεμιστοκλέους, έχουν προαναγγείλει σταδιακές αλλαγές, ανά δίμηνο.
Μία εξ αυτών είναι η αξιοποίηση της τεχνολογίας. Το «έξυπνο» ηλεκτρονικό βραχιολάκι είναι καινοτομία που έρχεται στα Επείγοντα των νοσοκομείων. Μέσω αυτού θα … σκανάρεται ένα QR code και το Υπουργείο Υγείας θα γνωρίζει τις διαδρομές των ασθενών σε όλη τη διάρκεια της εφημερίας. Με αυτό τον τρόπο θα μπορεί να διαπιστώσει σε ποια σημεία και τμήματα του νοσοκομείου (εξέταση, αιματολογικές εξετάσεις, απεικονιστικές εξετάσεις κτλ) καταγράφονται οι μεγαλύτερες αναμονές και να προχωρήσει σε παρεμβάσεις. Μάλιστα, το βραχιολάκι θα δοκιμαστεί από τον πρώτο μήνα του νέου έτους σε τέσσερα νοσοκομεία, σύμφωνα με πληροφορίες.
Τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία είναι ακόμη μια από τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις του 2025 για το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ). Το πρόγραμμα, το οποίο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης, ξεκίνησε στο τέλος Νοεμβρίου ενώ είχε ανακοινωθεί από τον Μάρτιο του 2024, την ίδια περίοδο που ενεργοποιήθηκαν τα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία, δίνοντας ώθηση σε περιστατικά που περιμένουν πολλούς μήνες να χειρουργηθούν στο ΕΣΥ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Υπουργείου Υγείας, έως το τέλος του 2025 θα έχουν γίνει περίπου 37.000 επεμβάσεις, ελαφρύνοντας σημαντικά τη μακρά λίστα για χειρουργείο στο ΕΣΥ. Από τον Μάρτιο του 2024 γίνονται απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή, προσφέροντας μια λύση για πολίτες που μπορούν να πληρώσουν για να χειρουργηθούν αλλά πολύ μικρότερα ποσά συγκριτικά με τον ιδιωτικό τομέα.
Στον προγραμματισμό του Υπουργείου Υγείας είναι και η επέκταση των δωρεάν προληπτικών εξετάσεων. Πρόκειται για ακόμη μία μεταρρύθμιση που χρειάστηκε πολύ χρόνο για να ξεκινήσει να γίνεται πράξη. Υπενθυμίζεται ότι σε εφαρμογή έχουν τεθεί τρία προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου (για τον καρκίνο του μαστού, του τραχήλου της μήτρας, του παχέος εντέρου). Και αφού το Υπουργείο έχει … φορτσάρει στον τομέα της πρόληψηςς τους τελευταίους μήνες είναι θέμα χρόνου η έναρξη του μεγάλου προγράμματος για τα καρδιαγγειακά νοσήματα που απευθύνεται σε 5,5 εκατομμύρια πολίτες από 30 έως 70 ετών. Επιπλέον, σχεδιάζονται ειδικά προγράμματα για συγκεκριμένες κατηγορίες πληθυσμού που αφορούν στην πρόληψη του καρκίνου του πνεύμονα, καθώς και του καρκίνου του δέρματος.
Η πλήρης εφαρμογή του Προσωπικού Γιατρού αποτελεί ακόμη έναν μεγάλο στόχο της Αριστοτέλους για τη νέα χρονιά. Η δεύτερη φάση του θεσμού έχει ψηφιστεί από τη Βουλή και το Υπουργείο βρίσκεται στη διαδικασία προσθήκης επιπλέον Προσωπικών Γιατρών στο σύστημα έτσι ώστε να είναι εφικτή η εγγραφή σε γιατρό για όλο τον ενήλικο πληθυσμό της χώρας μας. Για πρώτη φορά θα δρομολογηθεί η δωρεάν πρόσβαση 530.000 παιδιών σε παιδίατρο. Εκτός από όλες τις παραπάνω μεταρρυθμίσεις, προγραμματίζονται και άλλες παρεμβάσεις, όπως είναι το Μητρώο Ασθενών, η κεντρικοποίηση του συστήματος αιμοδοσίας, το Εθνικό Σχέδιο για την άνοια και τη νόσο Αλτσχάιμερ αλλά και ρυθμίσεις για τη μείωση του clawback που καταβάλλει η φαρμακοβιομηχανία.
Αγαπηδάκη: Ξεκινά τις επόμενες εβδομάδες ο προληπτικός καρδιολογικός έλεγχος