Μια σειρά αλλαγών που θα δίνουν στους πολίτες πλήρη πρόσβαση στον φάκελο υγείας τους και ταυτόχρονα τη δυνατότητα στον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) να έχει τον έλεγχο των παρόχων του (πχ γιατροί που συνταγογραφούν) προωθεί ο Οργανισμός.
Η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών είναι προς αυτή την κατεύθυνση. Όπως έχει γράψει ήδη το ygeiamou.gr, μέσα στον Ιανουάριο θα είναι έτοιμο το σύστημα OTP, με το οποίο οι πολίτες θα επιβεβαιώνουν ότι πρόκειται να γίνει συνταγογράφηση στον ΑΜΚΑ τους για φάρμακα ή εξετάσεις. Η επιβεβαίωση θα χρησιμοποιείται και κατά την εκτέλεση των παραπεμπτικών.
Την ίδια στιγμή, ο ΕΟΠΥΥ προωθεί την ψηφιοποίηση των ραντεβού όλων των παρόχων του. Σύμφωνα με όσα ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ, Θεανώ Καρποδίνη, ήδη από την αρχή του νέου έτους θα καταγράφονται σε ηλεκτρονική πλατφόρμα όλα τα κλεισμένα ραντεβού των προσωπικών γιατρών ώστε οι γιατροί αυτοί να μην αποζημιώνονται από τον Οργανισμό για ραντεβού που δεν έχουν πραγματοποιήσει. Παράλληλα, το μέτρο αυτό θα προσφέρει προστασία στους πολίτες που μπορεί να ακούνε ως δικαιολογία ότι οι προσωπικοί γιατροί δεν έχουν ραντεβού.
Το ίδιο θα συμβεί άμεσα και με τις υπόλοιπες ειδικότητες για να φαίνεται στο σύστημα ποιοι γιατροί ουσιαστικά αρνούνται να δεχτούν πολίτες με τη δικαιολογία ότι δεν έχουν ελεύθερο ραντεβού.
Η δεύτερη φάση της πρωτοβουλίας αυτής, που αναμένεται να ενεργοποιηθεί έως το τέλος του 2025, προβλέπει την επέκταση των ηλεκτρονικών ραντεβού και για τα διαγνωστικά κέντρα. Ειδικότερα, τα διαγνωστικά θα «ανεβάζουν» τα κλεισμένα ραντεβού με τους ασφαλισμένους σε συγκεκριμένη πλατφόρμα, ώστε ο ΕΟΠΥΥ να έχει την πλήρη εικόνα των ελεύθερων ωρών που έχουν για ραντεβού. Με τον τρόπο αυτό δεν θα υπάρχει η δικαιολογία άρνησής τους να παρέχουν τις σχετικές υπηρεσίες.
Κοστολόγηση μέσω DRG’s
Εκτός από τις υπηρεσίες διευκόλυνσης για τους πολίτες, ο ΕΟΠΥΥ έχει σε εξέλιξη σημαντικές πρωτοβουλίες και για τους παρόχους του, με σκοπό την καλύτερη κατανομή των πόρων αλλά και τον έλεγχο παραβατικών συμπεριφορών.
Σύμφωνα με όσα είπε η κυρία Καρποδίνη, από την 1η Ιανουαρίου ο τρόπος κοστολόγησης των νοσοκομείων θα είναι μέσω τoυ συστήματος DRG, δηλαδή με βάση το παραγόμενο έργο του καθενός. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχει εξορθολογισμός της τιμολόγησης και δεν θα δαπανώνται οριζόντια πόροι χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι νοσηλείες, τα χειρουργεία, οι επισκέψεις κτλ που εκτελεί κάθε νοσηλευτικό ίδρυμα.
Παράλληλα, ο ΕΟΠΥΥ έχει ήδη ξεκινήσει και εξελίσσει ελέγχους σε πραγματικό χρόνο (real time) σε όλο το φάσμα των παροχών υγείας, με στόχο τον εξορθολογισμό των δαπανών, τη διασφάλιση της ποιότητας στις παρεχόμενες υπηρεσίες, τον περιορισμό της πολυφαρμακίας και τη στοχευμένη ανακατανομή των πόρων για την κάλυψη των όλο και αυξανόμενων αναγκών των πολιτών για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Επίσης, ο Οργανισμός ενισχύει τις ελεγκτικές του διαδικασίες, συνεργάζεται με όλες τις ελεγκτικές αρχές και χρησιμοποιεί anti-fraud εργαλεία για έλεγχο απάτης, όπως ήταν το κύκλωμα των παράνομων συνταγογραφήσεων που αποκαλύφθηκε πρόσφατα και ζημίωσε τον ΕΟΠΥΥ με 3,5 εκατομμύρια ευρώ.
ΕΟΠΥΥ: Έλεγχοι και «φίλτρα» στις συνταγές – Μπαίνει stop στις καταχρηστικές εξετάσεις
ΕΟΠΥΥ – Εξετάσεις αίματος: Κάθε πότε μπορεί να μας τις γράφει ο γιατρός για να αποζημιωνόμαστε
Γεωργιάδης: Κανένα φάρμακο χωρίς εξετάσεις που να δικαιολογούν την συνταγογράφηση