Εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού για την αξία του αντιγριπικού εμβολιασμού ξεκινά ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) ενόψει της περιόδου γρίπης.
Στο πλαίσιο αυτό ο ΙΣΑ απέστειλε επιστολή προς τους ιατρούς – μέλη του, ζητώντας τους να συστρατευθούν στην κοινή προσπάθεια για την αντιμετώπιση του προβλήματος της εποχικής γρίπης, με δεδομένο ότι τα διαθέσιμα επιδημιολογικά στοιχεία δείχνουν ότι το ποσοστό των υγειονομικών που εμβολιάζονται είναι χαμηλό. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), την περίοδο 2018-2018 η εμβολιαστική κάλυψη των εργαζομένων ήταν 24,9% στα νοσοκομεία και 40,2% στα Κέντρα Υγείας.
«Κάθε χρόνο, μεγάλος αριθμός συμπολιτών μας, κυρίως ηλικιωμένοι, ευπαθή άτομα και παιδιά, δοκιμάζονται από την προσβολή τους από τη γρίπη. Τα ετήσια στατιστικά δεδομένα δείχνουν ότι ένα μεγάλο ποσοστό από αυτούς που προσβάλλονται χρειάζονται εισαγωγή στο νοσοκομείο και μάλιστα αρκετοί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Δυστυχώς το 1/3 από αυτούς που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ καταλήγουν. Το κοινό χαρακτηριστικό όλων αυτών που χρειάζονται νοσοκομειακή νοσηλεία είναι ότι είναι όλοι ανεμβολίαστοι» επισημαίνεται στην επιστολή.
Παράλληλα τονίζεται ότι οι υγειονομικοί έχουν τετραπλάσιο κίνδυνο από τους υπόλοιπους πολίτες να νοσήσουν από γρίπη ενώ μπορεί να αποτελέσουν την αιτία, ασθενείς που νοσηλεύονται για άλλη πάθηση να νοσήσουν και από γρίπη.
Την εκστρατεία σχεδίασε ο παιδίατρος κ. Τάσος Χατζής, μέλος του ΔΣ του ΙΣΑ. Πρόσκληση προς όλους τους γιατρούς μέλη του ΙΣΑ για εμβολιασμό απηύθυνε ο πρόεδρος, κ. Γιώργος Πατούλης. «Παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί το ποσοστό των υγειονομικών που εμβολιάζονται εντούτοις εξακολουθεί να είναι χαμηλό. Ο ΙΣΑ ζητά από τα μέλη του όχι μόνο το αυτονόητο, – δηλαδή να κάνουν όλοι τους το αντιγριπικό εμβόλιο-, αλλά και να ενημερώσουν τους οικείους τους και τους ασθενείς τους ώστε όσοι εμπίπτουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, σύμφωνα με τις οδηγίες της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, να μην παραλείψουν να εμβολιαστούν» ανέφερε ο κ. Πατούλης.