Τις σοβαρές παθογένειες των στρατιωτικών νοσοκομείων αναδεικνύουν οι συνεχόμενες καταγγελίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Σε συνέχεια των αποκαλύψεων για μοιραία λάθη και παραλείψεις που οδήγησαν το Υπουργείο Άμυνας στο «ξήλωμα» των διοικήσεων των στρατιωτικών νοσοκομείων, το ygeiamou.gr φέρνει στην επιφάνεια ακόμη ένα μείζον ζήτημα που αφορά στην εσωτερική λειτουργία του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών (ΝΜΑ) το οποίο εφαρμόζει εφημερίες τομέα για τους ειδικευόμενους γιατρούς, παρότι δεν προβλέπεται από τη νομοθεσία.

Σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν ειδικευόμενοι γιατροί ΩΡΛ στο ygeiamou.gr – οι οποίοι θέλουν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους – πριν από ένα χρόνο, τον Δεκέμβριο του 2023, η διοίκηση του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών έλαβε ένα προσωρινό, όπως το χαρακτήρισε τότε, μέτρο λόγω ελλείψεων προσωπικού. Αφορούσε σε κάλυψη εφημεριών από ειδικευόμενους πέραν των αρμοδιοτήτων τους. Πρόκειται για τις εφημερίες τομέα, μέτρο που επιχειρήθηκε να περάσει γενικότερα στα νοσοκομεία την άνοιξη του 2023, ωστόσο ανακλήθηκε λόγω έντονων αντιδράσεων από τους νοσοκομειακούς γιατρούς.

Οι εφημερίες τομέα αφορούν στη συμμετοχή στην εφημερία μιας κλινικής όλων των γιατρών του τομέα. Χαρακτηριστικά, σε κλινική του παθολογικού τομέα, όπως π.χ. καρδιολογική κλινική, η σκέψη ήταν να μπορούσε να εφημερεύει παθολόγος, ενώ σε κλινική του χειρουργικού τομέα, για παράδειγμα ορθοπεδική, γενικός χειρουργός ή ουρολόγος. «Ταυτόχρονα με τους ασθενείς στην ΩΡΛ κλινική έκανα και τον… χειρουργό στα Επείγοντα. Όλα τα χειρουργικά περιστατικά τα ετοίμαζα, γίνονταν οι απαραίτητες εξετάσεις και ό,τι χρειαζόταν ώστε να έρθει τελικά από το σπίτι του ο χειρουργός να δει τον ασθενή και τα αποτελέσματα των εξετάσεων», σημειώνει στο ygeiamou.gr ειδικευόμενη γιατρός. «Παράλληλα επειδή μέχρι και πέρυσι υπήρχε πτέρυγα covid στο στρατιωτικό νοσοκομείο, φροντίζαμε και τους ασθενείς με κορωνοϊό», προσθέτει.

Έτσι, οι ειδικευόμενοι ΩΡΛ είχαν δύο πόστα σε μια εφημερία, όπως άλλωστε και οι συνάδελφοί τους άλλων ιατρικών ειδικοτήτων. Μετά από ένα διάστημα τριών μηνών τρεις ειδικευόμενοι ΩΡΛ παραιτήθηκαν από το νοσοκομείο, πραγματοποιώντας αγωγή για την οποία έχει οριστεί δικάσιμος τον Ιανουάριο του 2025. Σύμφωνα με όσα καταγγέλλει η γιατρός, τα στοιχεία της οποίας έχει στη διάθεσή του το ygeiamou.gr, σε κανένα άλλο στρατιωτικό νοσοκομείο δεν είναι υποχρεωμένοι οι πολίτες γιατροί να καλύπτουν εφημερίες ολόκληρου τομέα. Αυτή η τακτική του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών έχει ως αποτέλεσμα οι νέοι γιατροί να χάνουν την εκπαίδευσή τους, αφού ο χρόνος που υπό κανονικές συνθήκες θα αξιοποιούνταν για να εκπαιδεύονται στην ειδικότητα που επέλεξαν απορροφάται στην κάλυψη κενών του νοσοκομείου.

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι το στρατιωτικό νοσηλευτικό ίδρυμα συνεχίζει να εφαρμόζει το κατά τ’ άλλα προσωρινό μέτρο, χωρίς να προβλέπεται από τη νομοθεσία, σύμφωνα με τις ίδιες καταγγελίες. Μάλιστα έχουν τροποποιηθεί οι όροι των συμβάσεων με τους ειδικευόμενους γιατρούς και αναφέρουν ότι θα καλύπτουν έκτακτες ανάγκες, όταν και όπου προκύπτουν.

Η γιατρός με την οποία μίλησε το ygeiamou.gr είναι σήμερα άνεργη, αναμένοντας να ενταχθεί σε άλλο νοσηλευτικό ίδρυμα ως ειδικευόμενη. Στην Αθήνα η αναμονή για ειδικότητα ΩΡΛ είναι πέντε χρόνια, ενώ ήδη περίμεναν περί τα 2,5 χρόνια όσοι εντάχθηκαν σε στρατιωτικά νοσοκομεία. «Θα αναζητήσω στην επαρχία για να μπω πιο γρήγορα», λέει.

Το θέμα κάλυψης εφημεριών εκτός αρμοδιοτήτων των ειδικευόμενων γιατρών στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών έχει απασχολήσει και την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ). Με ανακοίνωσή της τον Ιανουάριο ζητούσε την απόσυρση του εγγράφου με το οποίο αναγκάζονταν οι γιατροί σε εφημερία ολόκληρου του τομέα. «Το απαράδεκτο αυτό «εντέλλεσθε» πέρα από τους προφανείς κινδύνους που συνεπάγεται για την υγεία των ασθενών, φαλκιδεύει πλήρως το δικαίωμα των πολιτών Ειδικευόμενων Ιατρών στην εκπαίδευση στο αντικείμενο της ειδικότητας που οι ίδιοι έχουν επιλέξει και ξεκινήσει μετά από πολύχρονη αναμονή», ανέφερε η ΟΕΝΓΕ.

Το νέο νομοσχέδιο για τα στρατιωτικά νοσοκομεία

Τις τελευταίες εβδομάδες οι αποκαλύψεις για τα στρατιωτικά νοσοκομεία απασχόλησαν έντονα την κοινή γνώμη. Στο επίκεντρο βρέθηκε το 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης και η σταγόνα που φαίνεται ότι … ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η καταγγελία ογκολογικού ασθενούς, αστυνομικού, ο οποίος χειρουργήθηκε για οξεία σκωληκοειδίτιδα στις 11 Δεκεμβρίου του 2022 και έλαβε τα αποτελέσματα της βιοψίας του με καθυστέρηση ενός έτους, τον Δεκέμβριο του 2023, όταν η κατάσταση της υγείας του ήταν μη αναστρέψιμη.

Οι αποκαλύψεις που προηγήθηκαν και ακολούθησαν οδήγησαν σε έξοδο από το στράτευμα δέκα ανώτατους αξιωματικούς του Υγειονομικού. Υπό τις εξελίξεις, το Υπουργείο Άμυνας προωθεί νομοσχέδιο που προβλέπει ότι τα στρατιωτικά νοσοκομεία θα διέπονται στο εξής από κανόνες λειτουργίας και ελέγχου ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών από τον Οργανισμό Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία (ΟΔΙΠΥ), όπως συμβαίνει και με τα δημόσια νοσοκομεία του ΕΣΥ. Το νομοσχέδιο έχει ήδη παρουσιαστεί στο Υπουργικό Συμβούλιο και βρίσκεται στη Γραμματεία της κυβέρνησης με σκοπό μέσα στον επόμενο μήνα να κατατεθεί στη Βουλή.

Διαβάστε επίσης

Επείγοντα: «Βραχιολάκια» εντοπισμού και άλλες 4 παρεμβάσεις υπόσχονται να μειώσουν την ταλαιπωρία των ασθενών

Νοσοκομείο Λαϊκό: Οι γιατροί προχωράνε σε στάση εργασίας διαμαρτυρόμενοι για τις νέες εφημερίες

Μισθοί – ΕΣΥ: Από τους χαμηλότερους στην Ευρώπη – Δείτε τις αποδοχές των γιατρών