Προγραμματισμένη για σήμερα το πρωί είναι συνάντηση του Υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, με εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας. Λίγο πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων, οι δύο πλευρές θα μιλήσουν για τα … δύσκολα θέματα της φαρμακευτικής δαπάνης και των αυτόματων επιστροφών (clawback) από την πλευρά της φαρμακοβιομηχανίας. Μάλιστα, με αγωνία αναμένονται τα σημειώματα clawback για το δεύτερο εξάμηνο του 2023 αλλά και το πρώτο του 2024, με τις εκτιμήσεις να μην είναι ιδιαίτερα αισιόδοξες.

Μετά το … βατερλώ του πρώτου εξαμήνου του 2023 για το clawback των νοσοκομειακών φαρμάκων που άγγιξε το 83%, σημαίνοντας «κόκκινο» συναγερμό στις φαρμακευτικές εταιρείες που διακινούν φάρμακα στα νοσοκομεία, οι εταιρείες κρατούν «μικρό καλάθι». Η έκδοση των σημειωμάτων με τα ακριβή ποσά που πρέπει να επιστρέψουν οι εταιρείες στο κράτος για το β’ εξάμηνο του 2023 αναμένεται άμεσα, αν και η φαρμακοβιομηχανία θεωρεί ως περισσότερο ρεαλιστικό σενάριο να τα λάβει από τον Ιανουάριο του 2025.

Όπως προκύπτει από πληροφορίες, καθώς η δαπάνη των νοσοκομειακών φαρμάκων το β’ εξάμηνο του 2023 διαμορφώθηκε σε χειρότερο επίπεδο σε σύγκριση με το α’ εξάμηνο, δεν αναμένεται κάποια μείωση του clawback. Ειδικότερα, προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί σε περίπου ίδιο επίπεδο σε σχέση με το α’ εξάμηνο. Πάντως, όπως φαίνεται δεν αναμένεται και αύξηση, μετά τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων από την πλευρά του Υπουργείου Υγείας.

Καλύτερο εκτιμάται ότι θα είναι το α΄εξάμηνο του 2024, όταν και θα έχουν «δουλέψει» οι παρεμβάσεις του Υπουργείου. Υπενθυμίζεται ότι στη δαπάνη του 2023 για τα νοσοκομειακά φάρμακα η Πολιτεία πρόσθεσε επιπλέον 50 εκατομμύρια ευρώ. Τα 30 εκατομμύρια ευρώ προέρχονται από το αποθεματικό των κλειστών συμφωνιών για όσα νοσοκομειακά φάρμακα έχουν τέτοιες συμφωνίες και τα 20 εκατομμύρια ευρώ είναι επιπλέον χρηματοδότηση που δίνει το Υπουργείο Οικονομικών.

Την ίδια ώρα, το έτος 2023 οι αυτόματες επιστροφές διαμορφώνονται ως εξής: α) για φαρμακευτικά σκευάσματα με αξία προμήθειας από ένα λεπτό του ευρώ (0,01) έως πέντε ευρώ, ποσοστό αυτόματης επιστροφής (clawback) 0%, β) για φαρμακευτικά σκευάσματα με αξία προμήθειας από πέντε ευρώ και ένα λεπτό του ευρώ (5,01) έως 15 ευρώ, ποσοστό αυτόματης επιστροφής (clawback) έως 40%, γ) για φαρμακευτικά σκευάσματα με αξία προμήθειας από δεκαπέντε ευρώ και ένα λεπτό του ευρώ (15,01) έως 30 ευρώ, ποσοστό αυτόματης επιστροφής (clawback) έως 60%.

Αυξήσεις αναμένονται στις αυτόματες επιστροφές για το retail, δηλαδή τα φάρμακα κοινότητας που διακινούνται μέσω των ιδιωτικών φαρμακείων και τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) που διακινούνται μέσω των φαρμακείων του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).

Στην ατζέντα της σημερινής συζήτησης μεταξύ Υπουργείου Υγείας και φαρμακοβιομηχανίας είναι και το μνημόνιο συνεργασίας των δύο πλευρών που έχει εξαγγείλει ο Υπουργός Υγείας. Οι δύο πλευρές συζητούν να υπάρχει συνεργασία με σκοπό την προβλεψιμότητα και μακροπρόθεσμα τη μείωση των υποχρεωτικών επιστροφών (clawback). Το μνημόνιο συνεργασίας θα ενισχύσει την καινοτομία και θα βελτιώσει την πρόσβαση των ασθενών σε νέες θεραπείες. Όπως όλα δείχνουν, η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας προτίθεται να προχωρήσει σε αυτή τη συμφωνία που θέλουν οι φαρμακευτικές εταιρείες, καθώς εκτιμάται ότι όλοι και κυρίως οι πολίτες θα βγουν «κερδισμένοι». Στη συνάντηση θα συμμετέχουν εκπρόσωποι και από τις τρεις ενώσεις που εκπροσωπούν φαρμακευτικές εταιρείες, δηλαδή από τον Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), την Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) και το PhARMA Innovation Forum (PIF).

Διαβάστε επίσης:

ΟΠΥΥ: Έλεγχοι και «φίλτρα» στις συνταγές – Μπαίνει stop στις καταχρηστικές εξετάσεις

ΕΟΠΥΥ – Εξετάσεις αίματος: Κάθε πότε μπορεί να μας τις γράφει ο γιατρός για να αποζημιωνόμαστε

Γεωργιάδης στο συνέδριο ygeiamou.gr: Το ‘25 θα φτιάξουμε νέο κανάλι καινοτομίας για να βελτιώσουμε την ταχύτητα πρόσβασης στα φάρμακα