Το ζήτημα των ηθικών προκλήσεων στην εκπαίδευση νέων χειρουργών φωτίζει πρόσφατη μελέτη ερευνητών του Imperial College του Λονδίνου (Ηνωμένο Βασίλειο/ΗΒ), τα ευρήματα της οποίας δημοσιεύονται στο British Journal of SurgerΔεδομένου ότι, κάθε χρόνο,  περισσότεροι από 6.000 εκπαιδευόμενοι χειρουργοί συμμετέχουν σε εκατοντάδες χιλιάδες επεμβάσεις στο ΗΒ, η ομάδα, μέλη της οποίας αποτέλεσαν οι Βασίλειος Παπαλόης και Απόστολος Πρίονας, καθηγητής χειρουργικής μεταμοσχεύσεων και ειδικευόμενος χειρουργός αντίστοιχα στο Imperial, επιχείρησε να απαντήσει στο ερώτημα «πώς μαθαίνουν χωρίς να διακυβεύεται το καθήκον τους να φροντίζουν τους ασθενείς;».

«Η χειρουργική εκπαίδευση είναι μια πολύπλοκη διαδικασία, στην οποία εμπλέκονται πλήθος φορείς: το δημόσιο, οι ασθενείς, οι χειρουργοί, οι εκπαιδευόμενοι, τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης και οι επαγγελματικοί φορείς. Ηθικές προκλήσεις προκύπτουν όταν τα συμφέροντα, τα δικαιώματα και τα καθήκοντα αυτών των ομάδων συγκρούονται» εξηγούν στη μελέτη τους, που κατέληξε σε τέσσερις βασικές προκλήσεις:

  • Η ισορροπία ανάμεσα στη φροντίδα τωρινών και μελλοντικών ασθενών. Οι εκπαιδευόμενοι πρέπει να αποκτήσουν εμπειρία για να εξυπηρετήσουν τους μελλοντικούς ασθενείς χωρίς να διακινδυνεύσουν την υγεία των παρόντων ασθενών.
  • Η διαφάνεια και ενημερωμένη συναίνεση. Οι ασθενείς θα πρέπει να ενημερώνονται με διαφάνεια για το ρόλο των εκπαιδευόμενων.
  • Η διαχείριση της σύγκρουσης ρόλων. Οι χειρουργοί εκπαιδευτές καλούνται να εξισορροπήσουν την ασφάλεια των ασθενών με την εκπαίδευση των μαθητευόμενων.
  • Η ισορροπία ανάμεσα στην ευημερία των κλινικών γιατρών και της παροχής υπηρεσιών. Η εξουθένωση (burn-out) των γιατρών επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα φροντίδας και την εκπαίδευση.

1. Ισορροπία μεταξύ Παρόντων και Μελλοντικών Ασθενών

Οι χειρουργοί έχουν την υποχρέωση να παρέχουν υψηλής ποιότητας φροντίδα στους ασθενείς του σήμερα όσο και του αύριο. Η εμπειρία,  όπως αποκτάται μέσω της πρακτικής τους στις χειρουργικές αίθουσες, είναι απαραίτητη για τη μελλοντική παροχή υπηρεσιών με ασφάλεια. Ωστόσο, το ηθικό δίλημμα που προκύπτει είναι το πώς μπορούν να εκπαιδεύονται οι χειρουργοί δίχως να αυξάνεται ο κίνδυνος για τους ασθενείς που συμμετέχουν στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Μέρος της λύσης, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι ο ενισχυμένος ρόλος της προσομοίωσης, η άμεση επίβλεψη και η σταδιακή αυτονομία των ασκούμενων χειρουργών.

2. Διαφάνεια και ενημερωμένη συναίνεση

Πολύ συχνά, οι επεμβάσεις γίνονται από ομάδες χειρουργών με ενεργό συμμετοχή από εκπαιδευόμενους. Για να είναι ηθική αποδεκτή η συμμετοχή τους, οι ασθενείς θα πρέπει να ενημερώνονται λεπτομερώς για την εμπλοκή τους και να δίνουν τη συναίνεσή τους. Αν και κάποιοι ενδεχομένως αρνηθούν τη συμμετοχή εκπαιδευόμενων, η διαφάνεια ενισχύει την εμπιστοσύνη και την κατανόηση του «κοινωνικού συμβολαίου» που διέπει την ιατρική εκπαίδευση.

3. Σύγκρουση ρόλων

Οι χειρουργοί που αναλαμβάνουν την εκπαίδευση καλούνται συχνά να διαχειριστούν αντικρουόμενους ρόλους: είναι υπεύθυνοι τόσο για την ασφάλεια των ασθενών όσο και για τη διασφάλιση επαρκούς εκπαίδευσης των μαθητευόμενων. Ομοίως, οι εκπαιδευόμενοι πρέπει να ισορροπούν ανάμεσα στην εκμάθηση νέων δεξιοτήτων και την απόλυτη διασφάλιση της ασφάλειας των ασθενών. Ο ανοιχτός διάλογος, η συνεχής εποπτεία και η καθοδήγηση είναι απαραίτητες για την επίλυση αυτών των συγκρούσεων.

4. Ευημερία γιατρών και ποιότητα παρεχόμενης φροντίδας

Οι χειρουργοί, όπως όλοι άλλες ιατρικές ειδικότητες, αναγκάζονται να πληρώσουν βαρύ ψυχικό και σωματικό κόστος για την ταυτόχρονη εκπαίδευση και την παροχή υπηρεσιών. Αυτές οι προσωπικές θυσίες, εντούτοις, πρέπει να γίνονται βάσει μιας λογικής αναλογίας και πάντα συνεκτιμώντας την ψυχοσωματική τους ευεξία.  Η επαγγελματική εξουθένωση δεν επηρεάζει απλώς αρνητικά την ποιότητα φροντίδας, αλλά μειώνει την απόδοση και τον χρόνο παραμονής στο επάγγελμα.

Διαβάστε επίσης

Ίδρυμα Ωνάση: «Δίνει μαθήματα» δωρεάς οργάνων σε εργαζόμενους

Ιατρικά λάθη: Πώς καλύπτονται από τα ασφαλιστήρια υγείας

Η κίνηση – κλειδί που μπορεί να σας «σώσει» από μια επέμβαση στη μέση