Το Make-A-Wish (Κάνε-Μια-Ευχή Ελλάδος) παρουσίασε για πρώτη φορά τα αποτελέσματα της διεθνούς μελέτης «Prevalence & Incidence Research» καθώς και τη «Θεωρία της Αλλαγής» (Global Theory of Change), που σχετίζονται με τον αριθμό των περιστατικών σοβαρών ασθενειών των παιδιών στην Ελλάδα, καθώς και την θετική επιρροή της εκπλήρωσης της ευχής στην πορεία της θεραπείας τους.

Στην παρουσίαση συμμετείχαν ο Υφυπουργός Υγείας, κ. Μάριος Θεμιστοκλέους, καθώς και η Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Παιδιατρικής Αιματολογίας-Ογκολογίας (ΕΕΠΑΟ), κ. Σοφία Πολυχρονοπούλου.

Ο Υφυπουργός Υγείας κ. Μάριος Θεμιστοκλέους με την Πρόεδρο του Make-A-Wish (Κάνε-Μια-Ευχή Ελλάδος) Ελένη Κωνσταντινίδη

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε 24 χώρες από το Research For Impact (RFI), με έδρα τη Σιγκαπούρη, σε συνεργασία με το Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME) του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, το οποίο αναλύει παγκόσμια δεδομένα στον τομέα της υγείας και αξιολογεί τις επιπτώσεις των ασθενειών. Επίσης, χρησιμοποιήθηκε η βάση δεδομένων Global Burden of Disease (GBD) για τη δημιουργία προφίλ παιδιατρικών ασθενειών ανά χώρα και ανά περίπτωση.

Σοβαρές ασθένειες στα παιδιά στην Ελλάδα

Η μελέτη υπολογίζει ότι στη χώρα μας περισσότερα από 17.307 παιδιά ηλικίας 3-18 ετών πάσχουν από σοβαρές ασθένειες, με περίπου 856 νέες διαγνώσεις ετησίως, και κάθε 10 ώρες, μία οικογένεια μαθαίνει ότι η ζωή του παιδιού τους απειλείται από μια κρίσιμη ασθένεια. Οι 7 πιο συχνές κατηγορίες ασθενειών περιλαμβάνουν:

  • 381 ετησίως στον τομέα της Ογκολογίας, που αντιστοιχούν στο 45% των διαγνώσεων
  • 235 στον τομέα της Νευρολογίας, ποσοστό 27%
  • 98 στον τομέα της Νεφρολογίας, ποσοστό 11%
  • 45 στον τομέα της Ρευματολογίας, ποσοστό 5%
  • 38 στον τομέα των Ενδοκρινολογικών και Μεταβολικών Παθήσεων, ποσοστό 4%
  • 20 στον τομέα της Γενετικής, ποσοστό 2%
  • 13 στον τομέα της Αιματολογίας, ποσοστό 2%

Η θεωρία της αλλαγής

Οι σοβαρές ασθένειες επηρεάζουν περισσότερα από 13,7 εκατομμύρια παιδιά και νέους ηλικίας 3-18 ετών παγκοσμίως. Η διάγνωση μιας τέτοιας ασθένειας διαταράσσει την παιδική αθωότητα και είναι συναισθηματικά και σωματικά εξαντλητική για τα παιδιά και τις οικογένειές τους.

Η διεθνής έρευνα δείχνει ισχυρή σύνδεση μεταξύ της θετικής θεραπευτικής έκβασης και της συνολικής εμπειρίας της εκπλήρωσης της ευχής. Η εκπλήρωση μιας ευχής βελτιώνει τη σωματική, συναισθηματική και κοινωνική ευημερία του παιδιού, προσφέροντας ελπίδα και αισιοδοξία. Επίσης, ενισχύει τους δεσμούς εντός της οικογένειας, δημιουργώντας χαρούμενες αναμνήσεις και προσφέροντας μια αίσθηση κανονικότητας, ανακουφίζοντας ταυτόχρονα από την ένταση των ιατρικών θεραπειών.

Η Θεωρία της Αλλαγής περιγράφει τη διαδικασία σύνδεσης των ενεργειών του οργανισμού με τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα. Αναλύοντας τα αποτελέσματα της εκπλήρωσης της ευχής σε κάθε στάδιο του Ταξιδιού της Ευχής, η Θεωρία αυτή βοηθά στην κατανόηση του θετικού αντίκτυπου στη ζωή των παιδιών και των οικογενειών τους.

Ο κ. Βασίλειος Παπαδάκης, MD, PhD, Παιδίατρος Αιματολόγος – Ογκολόγος Πρ.Προϊστάμενος Διευθυντής ΕΣΥ Τμήμα Παιδιατρικής Αιματολογίας Ογκολογίας (ΤΑΟ) Ογκολογική Μονάδα Παίδων Μαριάννα Β.Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ, Γ.Ν. Παίδων «Η Αγία Σοφία»

Όπως τόνισε ο Δρ. Βασίλειος Παπαδάκης, Παιδίατρος Αιματολόγος-Ογκολόγος, πρώην Διευθυντής του Τμήματος Παιδιατρικής Αιματολογίας-Ογκολογίας του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία», οι μελέτες και τα δεδομένα ενισχύουν επιστημονικά την εμπειρική γνώση ότι η εμπειρία της ευχής μπορεί να επηρεάσει θετικά την ιατρική πορεία των παιδιών. Η σύνδεση της θετικής ψυχολογίας με τα θεραπευτικά αποτελέσματα είναι καταγεγραμμένη και σε ενήλικες, και είναι επιτακτικό να ενισχύσουμε την συνεργασία του Make-A-Wish με την ιατρική κοινότητα.

Η Ελένη Κωνσταντινίδη, Πρόεδρος του Make-A-Wish (Κάνε-Μια-Ευχή Ελλάδος), δήλωσε: «Η δική μας αποστολή είναι να φέρνουμε αλλαγή. Μια ευχή σηματοδοτεί τη μετάβαση από τη δυσκολία στην ελπίδα για ανάρρωση. Έχουμε δει τη μεταμόρφωση από την απογοήτευση στα χαμόγελα. Παρά τις μεγαλύτερες από ό,τι περιμέναμε διαστάσεις των σοβαρών παιδικών ασθενειών στην Ελλάδα, η δύναμη της ευχής παραμένει αναλλοίωτη και είναι η κινητήριος δύναμη για τη συνέχιση του έργου μας».

Η επίδραση της ευχής

Η μελέτη προτείνει τρόπους για την ενίσχυση της θετικής επίδρασης της εκπλήρωσης της ευχής. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης του Make-A-Wish, πραγματοποιήθηκε μια Στρογγυλή Τράπεζα με θέμα: «Πώς μπορούμε να στηρίξουμε πιο αποτελεσματικά τα παιδιά που μάχονται με σοβαρές ασθένειες», με συντονίστρια την Ελένη Βασιλάτου Κοσμίδη, Παιδίατρο-Αιματολόγο-Ογκολόγο, και τη συμμετοχή των παρακάτω ειδικών στον τομέα της παιδιατρικής υγειονομικής περίθαλψης:
Ιωάννη – Ανάργυρου Βασιλάκη, MD, PhD, Παιδίατρου-Παιδοενδοκρινολόγου-Διαβητολόγου, Επιμελητή Α’ ΕΣΥ, Μονάδα Ενδοκρινολογίας, Μεταβολισμού και Διαβήτη, Α’ Παιδιατρική Κλινική Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, ΝΠ «Η Αγία Σοφία»
Δημήτριου Δογάνη, MD, PhD, MSc, Παιδίατρου Ογκολόγου, Διευθυντή Ογκολογικού Τμήματος Γ.Ν. Παίδων Αθηνών «Παν. & Αγλαΐας Κυριακού» (ΟΤΑΚ), Ογκολογική Μονάδα Παίδων Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ
Ιωάννας Λούκου, Παιδίατρου, Συντονίστριας Διευθύντριας Τμήματος Κυστικής Ίνωσης, Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία»
Δημητρίου Νάνη, Υπεύθυνου Ψυχοκοινωνικής Υπηρεσίας Ξενώνα «ΕΛΠΙΔΑ – Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» Υποψηφίου Διδάκτορος Ιατρικής ΕΚΠΑ
Ζωής Δαληβίγκα, Ιατρού Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης, Διευθύντριας και Επιστημονικής Υπεύθυνης του Τμήματος Πρώιμης Παρέμβασης και Αποκατάστασης του Νοσ. Παίδων «Παν & Αγλαΐας Κυριακού (ΚΕ.Π.Π.Α.)»

Το Make-A-Wish Ελλάδος έχει εκπληρώσει από το 1996 έως σήμερα πάνω από 3.700 ευχές, με την υποστήριξη 600 εθελοντών και 32 εργαζομένων, πραγματοποιώντας πάνω από 350 ευχές ετησίως, κατατάσσοντας την Ελλάδα στη δεύτερη θέση ανάμεσα σε 39 παραρτήματα του οργανισμού παγκοσμίως.

Διαβάστε επίσης: 

Παιδικός Καρκίνος – Ελλάδα: Ο ένοχος παράγοντας που πυροδοτεί τον κίνδυνο

Παιδική λευχαιμία: Ο αόρατος κίνδυνος που κρύβεται σε κάθε σπίτι – Τι ισχύει στην Ελλάδα

Πώς επηρεάζει την οικογένεια ο καρκίνος του παιδιού – Ελληνική μελέτη