Δημοσιεύθηκε στο σχετικό ΦΕΚ ο νόμος 5157/2024 με την Αναμόρφωση του θεσμού του Προσωπικού Ιατρού, τη σύσταση Πανεπιστημιακών Κέντρων Υγείας, καθώς και ρυθμίσεις για τη σύνταξη αναπηρίας και άλλες διατάξεις. Ειδικότερα:

1. Προσωπικός Ιατρός

Ο θεσμός του προσωπικού ιατρού αναμορφώνεται, με στόχο τη βελτίωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και της δημόσιας υγείας. Ο νόμος ορίζει τις ειδικότητες των προσωπικών ιατρών, όπως η γενική ιατρική και η παιδιατρική, και καθορίζει τις κατηγορίες τους, π.χ., προσωπικοί ιατροί του ΕΣΥ, ιδιώτες και συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ. Παρέχονται κίνητρα για την εκπαίδευση νέων ιατρών -έως 40.000 ευρώ για ειδικευόμενους ιατρούς που επιλέγουν να εκπαιδευτούν στις ειδικότητες της γενικής ιατρικής και εσωτερικής παθολογίας- ενώ καθορίζεται ανώτατος αριθμός 2.000 ασθενών ανά ιατρό και 1.500 για τους παιδιάτρους​.

Όλος ο ενήλικος πληθυσμός, συμπεριλαμβανομένων των ανασφάλιστων, πρέπει να εγγραφεί υποχρεωτικά σε προσωπικό ιατρό, με εξαίρεση το εν ενεργεία προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων.

2. Σύστημα Παραπομπών και Αξιολόγησης

Ο νόμος καθιερώνει ένα σύστημα παραπομπών από τον προσωπικό ιατρό σε ειδικούς ιατρούς και νοσοκομεία, με υποχρεωτική ενημέρωση του Ατομικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας (ΑΗΦΥ). Προβλέπει, επίσης, σύστημα αξιολόγησης των προσωπικών ιατρών βάσει δεικτών απόδοσης και υιοθέτηση κατευθυντήριων γραμμών για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών​.

3. Πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας

Συστήνονται οκτώ (8) Πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας (ΠΚΥ) με σκοπό την ενίσχυση της υγειονομικής εκπαίδευσης και της έρευνας. Τα ΠΚΥ υποστηρίζουν την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας σε συνεργασία με το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) και τα πανεπιστήμια. Ο νόμος ορίζει τις αρμοδιότητες του συντονιστή των ΠΚΥ, τον τρόπο ορισμού του και τον εξοπλισμό των κέντρων, για να διασφαλίσει την ομαλή λειτουργία τους.

4. Σύνταξη Αναπηρίας από Κοινή Νόσο

Ο νόμος επιφέρει τροποποιήσεις στις ρυθμίσεις για τη σύνταξη αναπηρίας από κοινή νόσο, καθιστώντας ευκολότερη τη διαδικασία πρόσβασης σε οικονομική υποστήριξη για όσους αντιμετωπίζουν αναπηρίες που προκύπτουν από κοινές ασθένειες. Προβλέπονται λεπτομερείς διαδικασίες για την έγκριση και τον υπολογισμό της σύνταξης.

Ειδικότερα, για άτομα κάτω των 21 ετών, απαιτούνται 300 ημέρες ασφάλισης, οι οποίες αυξάνονται σε 1.500 ημέρες ασφάλισης για άτομα μέχρι την ηλικία των 31 ετών, με ετήσια προσθήκη 120 ημερών​

5. Δημόσια Υγεία και άλλες Διατάξεις

Περιλαμβάνονται επίσης ρυθμίσεις για δράσεις δημόσιας υγείας, όπως το Εθνικό Σχέδιο Μείωσης Επιβλαβούς Κατανάλωσης Αλκοόλ, και βελτίωση των δημόσιων προγραμμάτων πρόληψης και προαγωγής της υγείας. Τέλος, ο νόμος καλύπτει οργανωτικά θέματα στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), τροποποιώντας τις αρμοδιότητες της διοίκησής του, και θέματα που αφορούν τη λειτουργία νοσοκομείων και άλλων δομών υγείας​

Διαβάστε το ΦΕΚ εδώ.

Ειδήσεις σήμερα:

Εφημερίες νοσοκομείων: Οι πρώτες 18 μέρες στα Επείγοντα με το νέο σύστημα στην Αττική

Μικροβιακή αντοχή: Θλιβερή πρωτιά στην κατανάλωση αντιβιοτικών η Ελλάδα

Ιλαρά: Αναμένεται έξαρση τους επόμενους μήνες – Σε ποιους συνιστάται εμβολιασμός