Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ενέκρινε την κυκλοφορία οκτώ νέων φαρμάκων. Ειδικότερα, στην πιο πρόσφατη συνεδρίασή της, η Επιτροπή Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση (CHMP) του EMA εισηγήθηκε την έγκριση για τα εξής σκευάσματα:

  • Ρεποτρεκτινίμπη: Δόθηκε υπό όρους έγκριση για τη θεραπεία ενηλίκων και εφήβων με προχωρημένους συμπαγείς όγκους και για ενηλίκους με τοπικά προχωρημένο ή μεταστατικό μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα.
  • Vilobelimab: Εγκρίθηκε για ειδικές περιπτώσεις ενηλίκων με σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας που προκαλείται από τον SARS-CoV-2. Αυτοί οι ασθενείς λαμβάνουν συστηματικά κορτικοστεροειδή και υποστηρίζονται με μηχανική αναπνοή, με ή χωρίς εξωσωματική οξυγόνωση. Κατά την αξιολόγηση, ζητήθηκε και η γνώμη της ομάδας έκτακτης ανάγκης του EMA.
  • Lazertinib: Έλαβε θετική εισήγηση για χρήση σε συνδυασμό με αμιβανταμάμπη ως θεραπεία πρώτης γραμμής για ενηλίκους με προχωρημένο μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα.

Επιπλέον, η επιτροπή έδωσε θετικές γνωμοδοτήσεις για τέσσερα βιοομοειδή φάρμακα:

  • Δύο βιοομοειδή του aflibercept, τα οποία χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της νεοαγγειακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας και άλλων οφθαλμολογικών παθήσεων, όπως το οίδημα της ωχράς κηλίδας δευτερογενές σε απόφραξη φλέβας του αμφιβληστροειδούς, το διαβητικό οίδημα ωχράς κηλίδας και τη μυωπική νεοαγγείωση του χοριοειδούς.
  • Denosumab, που προορίζεται για την αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης και της οστικής απώλειας, καθώς και για την πρόληψη οστικών επιπλοκών σε ενήλικες με προχωρημένους καρκίνους που επηρεάζουν τα οστά και για τη θεραπεία γιγαντοκυτταρικών όγκων των οστών που δεν μπορούν να αφαιρεθούν χειρουργικά ή όπου η αφαίρεσή τους θα οδηγούσε σε σημαντικές επιπλοκές.

Eιδήσεις σήμερα: 

Εφημερίες νοσοκομείων: Οι πρώτες 18 μέρες στα Επείγοντα με το νέο σύστημα στην Αττική

Καρκίνος Πνεύμονα: Ποιους πλήττει στην Ελλάδα – Ο ειδικός εξηγεί το βασικό χαρακτηριστικό της νόσου

Ιλαρά: Αναμένεται έξαρση τους επόμενους μήνες – Σε ποιους συνιστάται εμβολιασμός