Αλλαγή στις ομάδες των νοσοκομείων που εφημερεύουν ισχύει από την Παρασκευή 1η Νοεμβρίου με σκοπό την καλύτερη κατανομή και απορρόφηση των περιστατικών, έτσι ώστε να μοιράζεται ο όγκος και να μην ταλαιπωρούνται οι πολίτες σε πολύωρες αναμονές. Η … αναδιάταξη των ομάδων, όμως, φέρνει αντιδράσεις στο προσωπικό των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, με την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) να «βλέπει» τρία βασικά προβλήματα.

«Επιβαρύνονται τα Πνευμονολογικά τμήματα του «Σωτηρία» (που εξαναγκάζονται να έχουν γενική εφημερία εναλλάξ δυο ημέρες κάθε τέσσερεις, δηλαδή τις μισές ημέρες κάθε μήνα συμπαρασύροντας έτσι πρακτικά στην εφημεριακή υπερφόρτωση και το υπόλοιπο νοσοκομείο), αλλά και το Πνευμονολογικό τμήμα του Νίκαιας το οποίο ως τώρα (λόγω έλλειψης γιατρών αλλά και κλινών εξαιτίας των έργων ανακαίνισης) εφημέρευε (κάθε 4 ημέρες) οκτάωρο (8πμ – 4 μμ), όμως τώρα προβλέπεται να εφημερεύει 24ωρο. Γενικά στην (ήδη εξαιρετικά προβληματική) Πνευμονολογική εφημερία η κυβέρνηση για να «κουκουλώσει» το πρόβλημα απλά «ανακατεύει την τράπουλα» αντί να στελεχώσει με μόνιμο προσωπικό τα (λίγα) υπάρχοντα Πνευμονολογικά τμήματα και ταυτόχρονα να αναπτύξει και νέα Πνευμονολογικά τμήματα (στα γενικά νοσοκομεία που δεν διαθέτουν)», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΟΕΝΓΕ.

Σύμφωνα με τους νοσοκομειακούς γιατρούς, αρρυθμίες προκαλεί την ίδια στιγμή εγκύκλιος του Υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με την οποία ανατρέπεται το μέχρι πρότινος σύστημα εφημερίας των ψυχιατρικών τμημάτων: Πλέον όλα τα ψυχιατρικά τμήματα θα εφημερεύουν σε διαφορετική ημέρα από την ημέρα γενικής εφημερίας του νοσοκομείου τους. «Αυτό πρώτα και κύρια αποτελεί κίνδυνο για τους ασθενείς (π.χ. να υποβάλλονται σε ακούσιες νοσηλείες ασθενείς αδιάγνωστοι που μπορεί να έχουν οξύ οργανικό ψυχοσύνδρομο λόγω άσχετων αιτίων) και επίσης επιβαρύνει εφημεριακά ολόκληρο το νοσοκομείο καθώς σε άλλη ημέρα από την ημέρα γενικής του εφημερίας πιθανά να καλούνται από το Ψυχιατρικό ΤΕΠ οι λοιπές ειδικότητες (π.χ. Παθολόγοι, Νευρολόγοι, Ακτινοδιαγνώστες για απεικονιστικές εξετάσεις εγκεφάλου κλπ)», αναφέρει η Ομοσπονδία.

Επιπλέον, οι νοσοκομειακοί γιατροί βρίσκουν «προβληματική» την 4η ομάδα εφημέρευσης, όπως διαμορφώνεται μετά τις αλλαγές. «Λαϊκό», ΚΑΤ και «Θριάσιο» είναι μόνα τους με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Δηλαδή μεγάλο κίνδυνο για τους ασθενείς (ιδιαίτερα για το τραύμα) καθώς και επιβάρυνση τμημάτων των 3 νοσοκομείων όχι μόνο χειρουργικών ειδικοτήτων (π.χ. του Νευρολογικού τμήματος  του Θριασίου). Επίσης ενδεχόμενη επιβάρυνση και των νοσοκομείων της «3ης ομάδας» που κινδυνεύουν από επέκταση στην πράξη της δικής τους γενικής εφημερίας (της προηγούμενης ημέρας) γιατί αν γίνει ένα οδικό συμβάν π.χ. στην περιοχή Πειραιώς – Γκάζι – Ιερά Οδός, οι αρμόδιοι του ΕΚΑΒ πιθανά θα το κατευθύνουν π.χ. στο Νικαίας επικαλούμενοι την «κοντινή απόσταση», εξηγεί στην ίδια ανακοίνωση η ΟΕΝΓΕ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι βασικές αλλαγές στη διάταξη των νοσοκομείων ανά ομάδα είναι οι εξής: Το νοσοκομείο «Σωτηρία» μετακινείται από την Γ’ Ομάδα στην Ομάδα Α’, η «Παμμακάριστος» από την Ομάδα Δ’ στην Ομάδα Γ’ και το Ασκληπιείο Βούλας από την Ομάδα Δ’ στην Ομάδα Β’.

«Την Παρασκευή 1 Νοεμβρίου, πρώτη ημέρα του υποτιθέμενου νέου συστήματος διάταξης εφημερευόντων νοσοκομείων στην Αττική, η κατάσταση που βιώσαμε στο Γενικό Κρατικό της Νίκαιας, ήταν τραγική. Το Σάββατο, την επομένη δηλαδή της γενικής εφημερίας, είχαν παραμείνει σε φορεία στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών 22 παθολογικοί ασθενείς καθώς δεν υπήρχε κρεβάτι να νοσηλευτούν. Με υπεράνθρωπη προσπάθεια των γιατρών και των νοσηλευτών ο τελευταίος εκ των 22, κατάφερε να ανέβει στην πτέρυγα στις 9 το βράδυ, δηλαδή 11 ώρες μετά τη λήξη της γενικής εφημερίας. Αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο για τους ασθενείς», σημείωσε σε δηλώσεις του (Αθήνα 9,84) ο Γενικός Γραμματέας της ΟΕΝΓΕ, Πάνος Παπανικολάου.

Σύμφωνα με πηγές από το Υπουργείο Υγείας, πάντως, η αναδιάταξη των ομάδων εφημέρευσης είναι το πρώτο βήμα αναμόρφωσης των εφημεριών στην Αττική και αποσυμφόρησης των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών. Ξεκινά μια πολύ σταδιακή βελτίωση του υπαρχόντος συστήματος, με μια διαδικασία δυναμική, δηλαδή όπου εντοπίζονται προβλήματα την πρακτική εφαρμογή όσων αποφασίστηκαν θα καθορίζονται αλλαγές. Στόχος είναι σε ένα χρόνο να υπάρχει σημαντική βελτίωση της ροής των εφημεριών στα δημόσια νοσοκομεία.

Διαβάστε επίσης:

Ο Μπόρις Τζόνσον πήγε το παιδί του στα επείγοντα του νοσοκομείου Καρύστου: «Οι υπηρεσίες του ΕΣΥ είναι ανώτερες του ΝΗS» – Φωτογραφίες

ΕΣΥ: Καινοτόμος ψηφιακή πλατφόρμα για τα Επείγοντα θα λειτουργεί 24/7 – Πότε ξεκινά η εφαρμογή της

Τι αλλάζει ο Α. Γεωργιάδης στις διαγνωστικές εξετάσεις – Ποιες θα γίνονται αποκλειστικά σε Κέντρα Υγείας