«Για κάθε γυναίκα που στάθηκε θαρραλέα απέναντι στον φόβο, για κάθε μάχη που δόθηκε σιωπηλά ή δυνατά, υπάρχει ένα κοινό μήνυμα: Η πρόληψη σώζει ζωές. Ας κρατήσουμε αυτό το μήνυμα ζωντανό.»
Με αυτά τα λόγια και με ένα βίντεο στο Facebook, η κυρία Ειρήνη Αγαπηδάκη τονίζει τη σημασία της έγκαιρης πρόληψης στην αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού. Σε μια ημέρα αφιερωμένη στην ευαισθητοποίηση για την υγεία της γυναίκας, υπογραμμίζει πως η μαστογραφία και οι προληπτικές εξετάσεις είναι το κλειδί για τη μείωση των κινδύνων και την αύξηση των πιθανοτήτων επιτυχούς αντιμετώπισης της ασθένειας και ότι είναι στο χέρι μας να μην τις αμελήσουμε.
Η 25η Οκτωβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης κατά του Καρκίνου του Μαστού, μας υπενθυμίζει ότι η δύναμη της πρόληψης βρίσκεται στα χέρια κάθε γυναίκας, και πως κανένας φόβος δεν είναι ισχυρότερος από τη θέληση για ζωή και υγεία.
Δείτε παρακάτω ολόκληρη την ανάρτηση:
«Έχω ευρήματα και η ίδια, τα παρακολουθώ»
Ενισχύοντας τη σημασία του προληπτικού ελέγχου, η ίδια είχε αναφερθεί στη δική της περίπτωση από την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής. Ειδικότερα, είχε κάνει έκκληση προς τις γυναίκες να εκμεταλλευτούν το πρόγραμμα προληπτικών ελέγχων για καρκίνο του μαστού «Φώφη Γεννήματα».
Η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας ανέφερε πως και η ίδια εντάσσεται στο πρόγραμμα καθώς οι προληπτικές εξετάσεις εντόπισαν ευρήματα που χαρακτηρίζονται «ύποπτα» και απαιτούν τακτική παρακολούθηση ώστε, αν στο μέλλον εξελιχθούν σε κακοήθεια, να εντοπιστούν άμεσα.
«Και εγώ είμαι στην ομάδα του “Φώφη”, έχω ευρήματα η ίδια» ανέφερε στην κοινοβουλευτική επιτροπή ενώ συνομιλώντας με δημοσιογράφους είπε ότι «έχω εύρημα το οποίο δεν είναι κακόηθες, αλλά χρειάζεται παρακολούθηση ώστε, αν εξελιχθεί σε τέτοιο, να το εντοπίσω έγκαιρα».
Πρόσθεσε ότι «δεν είναι κάτι που με ανησυχεί, είναι πολύ κοινό και χρειάζεται απλά παρακολούθηση», για να υπογραμμίσει «το είπα ακριβώς για να ενθαρρύνω τις γυναίκες να μη φοβούνται να κάνουν τη μαστογραφία τους. Η εξέταση αυτή μας κάνει να έχουμε τον έλεγχο και να μπορούμε να προλαμβάνουμε έγκαιρα τα προβλήματα».
Η αναπληρώτρια υπουργός στην εισαγωγική της τοποθέτηση ανέφερε ότι μέσω του προγράμματος «Φώτη Γεννήματα» «πάνω από 430.000 ψηφιακές μαστογραφίες και πάνω από 27.000 γυναίκες με ευρήματα εντοπίστηκαν έγκαιρα. Όλες οι γυναίκες 45-75 ετών που έχουν ΑΜΚΑ ανεξάρτητα από την ασφαλιστική τους ικανότητα εύκολα, άμεσα και δωρεάν μπορούν να κάνουν ψηφιακή μαστογραφία, υπερηχογράφημα, κλινική εξέταση από γιατρό».
Μιλώντας για την πλατφόρμα mastografia.gov.gr σημείωσε ότι δίνεται η δυνατότητα στις γυναίκες να κλείσουν ραντεβού και να κάνουν εξετάσεις.
Κατάθλιψη: Μη φαρμακευτική θεραπεία κατ’ οίκον λύνει τα χέρια των ασθενών