Για τους τρόπους ελέγχου της υπερσυνταγογράφησης με τη χρήση νέων τεχνολογιών μίλησε ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.
«Οι γιατροί αυτοί εξαπατούν το ελληνικό Δημόσιο, εξαπατούν την ελληνική κοινωνία» τόνισε ο κ. Θεμιστοκλέους στην ΕΡΤ μιλώντας για την καταπολέμηση της υπερσυνταγογράφησης.
Στη συνέχεια, εξήγησε τα εξής: «Υπάρχουν συστήματα που ελέχουν την υπερσυνταγογράφηση. Το τελευταίο χρονικό διάστημα τα ηλεκτρονικά αποτυπώματα μπορούμε να τα εντοπίσουμε, άλλωσε η ηλεκτρονική συνταγογράφηση είναι 12 χρόνια, οπότε μπορούμε να πάμε πίσω και να δούμε ακριβώς πότε και τι συνέβη».
«Υπάρχει το σύστημα που χρησιμοποιεί Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ) και μπορούμε να καταλάβουμε αν κάποιος είναι εκτός των ορίων, όταν κάποιος δηλαδή συνταγογραφεί στις 3 τα χαράματα χιλιάδες σκευάσματα, είναι κάτι το οποίο δεν αποτελεί συνηθισμένη πρακτική» συμπλήρωσε.
«Γενικά, βλέπουμε πόση είναι η μέση συνταγογράφηση της ειδικότητας και υπάρχουν κάποια όρια που αν κάποιος ξεφύγει από αυτά, τότε χτυπάει ”καμπανάκι”, όχι ότι έχει συμβεί κάτι αλλά κάποιος πρέπει να πάει να ελέγξει» πρόσθεσε ο κ.Θεμιστοκλέους.
Ο υφυπουργός Υγείας αναφέρθηκε ακόμα στην κατάσταση που επικρατεί το ΕΣΥ, με αφορμή τις κινητοποιήσεις των υγειονομικών την Πέμπτη. «Αυτή τη στιγμή το Εθνικό Σύστημα Υγείας έχει το περισσότερο προσωπικό, από την ημέρα που είχαμε τα επίσημα στοιχεία, από το 2009».
«Προβλήματα υπάρχουν σε συγκεκριμένα νοσοκομεία και σε συγκεκριμένες ειδικότητες. Οι προκηρύξεις που έχουμε βγάλει το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν πολύ καλή συμμετοχή, πολύ καλύτερη από τα χρόνια που είχαμε την οικονομική κρίση. Έχουμε αλλάξει τελείως το πλαίσιο των εργασιακών», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Θεμιστοκλέους.
Για πρώτη φορά οι επιστήμονες κατάφεραν να αναστρέψουν τη νόσο σε ασθενή με διαβήτη τύπου 1
Καρδιακή ανακοπή: Έτσι μπορούμε να σώσουμε μια ζωή – Όλα τα βήματα