Χωρίς κάποια δέσμευση και προτάσσοντας το πρόβλημα των «στενών» δημοσιονομικών, η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας αρκέστηκε χθες να ενημερώσει εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας που διαθέτουν καινοτόμα σκευάσματα ότι θα μελετήσει το πρόβλημα του ανεπαρκούς προϋπολογισμού για νοσοκομειακά φάρμακα με το Υπουργείο Οικονομικών.

Η επίδοση των σημειωμάτων clawback για τη φαρμακευτική δαπάνη του πρώτου εξαμήνου του 2023 στα νοσοκομεία έχει θέσει σε κατάσταση… κόκκινου συναγερμού τις φαρμακευτικές εταιρείες τα τελευταία τρία 24ωρα. Παρότι το clawback ύψους 83%, δηλαδή ποσό επιστρέψιμο 250 εκατ. ευρώ για το εξάμηνο, ήταν κάτι που εκτιμούσαν, η επιβεβαίωσή τους με τα επίσημα στοιχεία προκάλεσε περαιτέρω αγωνία και αναταραχή.

Στο πλαίσιο αυτό, από την περασμένη Τρίτη οι εταιρείες και οι Σύλλογοι που τις εκπροσωπούν βρίσκονται σε διαρκείς διαβουλεύσεις μεταξύ τους, έχοντας στο πλάνο τους κινητοποιήσεις. Για αρχή, το PhARMA Innovation Forum (PIF) που εκπροσωπεί τις φαρμακευτικές εταιρείες που έχουν καινοτόμα φάρμακα και πολλές εξ αυτών διαθέτουν κυρίως νοσοκομειακά φάρμακα, συναντήθηκε χθες με τον Υπουργό Υγείας, κ. Άδωνι Γεωργιάδη και άλλα κυβερνητικά στελέχη. Την ίδια στιγμή, ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) έστειλε χθες επιστολή στον Πρωθυπουργό, ζητώντας απευθείας συνάντηση μαζί του.

Όπως προκύπτει από πληροφορίες του ygeiamou.gr, οι εκπρόσωποι των πολυεθνικών εταιρειών εξέθεσαν στον κ. Γεωργιάδη την εξαιρετικά δυσμενή οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει, με την εκτίναξη της δαπάνης και το γεγονός ότι για το 2023 καλούνται να πληρώσουν οι ίδιες ουσιαστικά 8 στα 10 φάρμακα που δίνονται στα νοσοκομεία. Μάλιστα, ανέφεραν ότι τίθεται ξεκάθαρα θέμα βιωσιμότητας και διακοπής διάθεσης καινοτόμων φαρμάκων στην Ελλάδα αφού καλούνται να πληρώσουν υπέρογκα ποσά. Υπενθυμίζεται ότι το clawback του πρώτου εξαμήνου του 2023 ανέρχεται στο 83% για το νοσοκομειακό φάρμακο (οι εταιρείες δηλαδή για φάρμακα που είναι εκτός κλειστών συμφωνιών θα πληρώσουν το 83% του συνόλου της δαπάνης για νοσοκομειακά φάρμακα) και ειδικά στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου οι αυτόματες υποχρεωτικές επιστροφές αγγίζουν το… 92%.

Τα προβλήματα που συνεχίζουν να υπάρχουν και εξαιτίας τους αυξάνεται το clawback χρόνο με τον χρόνο είναι δύο: Αφενός ο προϋπολογισμός του κράτους για τη φαρμακευτική δαπάνη είναι ο ίδιος εδώ και περίπου 10 χρόνια, από τότε που οι αυτόματες επιστροφές εισήχθησαν ως μνημονιακό μέτρο. Ο προϋπολογισμός για το νοσοκομειακό φάρμακο ανέρχεται σταθερά σε 550 εκατ. ευρώ.

Οι ανάγκες όμως αλλάζουν και υπάρχει ολοένα και μεγαλύτερη ανάγκη για φάρμακα καθώς ο ελληνικός πληθυσμός γηράσκει και νοσεί. Είναι κάτι που είναι απόλυτα λογικό ωστόσο δε λαμβάνεται υπόψη από την πλευρά του Υπουργείου Υγείας.

Ο δεύτερος λόγος είναι η απουσία ουσιαστικών διαρθρωτικών μέτρων που θα κρατήσουν τη δαπάνη σε ελεγχόμενο επίπεδο. Ειδικά σε ό,τι αφορά στο νοσοκομείο καθώς και εκεί καταγράφονται «περίεργα» φαινόμενα, δηλαδή παράλογα υψηλές δαπάνες για φάρμακα σε ορισμένες περιπτώσεις, οι εταιρείες εκτιμούν ότι η ενεργοποίηση του Ατομικού Ηλεκτρονικού Φακέλου θα δώσει λύση.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Υπουργός Υγείας επανέλαβε στους εκπροσώπους των φαρμακευτικών εταιρειών ότι δημοσιονομικά είναι δύσκολο να προστεθούν χρήματα στον προϋπολογισμό. Κατέληξε, όμως, ότι θα εξετάσει πιθανές λύσεις με το Υπουργείο Οικονομικών μήπως δοθεί επιπλέον δημόσια χρηματοδότηση στη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη το 2023. Σημειώνεται ότι εκκρεμούν ακόμη τα σημειώματα clawback για το δεύτερο μισό του 2023. Επίσης, θα εξεταστεί μήπως από τα 300 εκατ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης για το 2024 γίνει ανακατανομή ανάμεσα στα τρία κανάλια του φαρμάκου (φάρμακα κοινότητας, νοσοκομειακά και υψηλού κόστους) και λάβουν περισσότερα χρήματα τα νοσοκομεία ώστε να μειωθούν οι επιστροφές των φαρμακευτικών εταιριών.

«Είναι επιτακτική ανάγκη να επαναξιολογηθεί άμεσα ο νοσοκομειακός προϋπολογισμός, τόσο για το 2023, όσο και για το 2024, που βαίνει χειρότερο, με πρόσθετα κονδύλια, και όχι με τη μεταφορά του βάρους από τη μία πλευρά στην άλλη. Αν συνεχιστούν αυτές οι πρακτικές, η αποχώρηση πολλών προϊόντων ή ακόμα και ολόκληρων εταιρειών από τη χώρα είναι προ των πυλών», αναφέρει ο ΣΦΕΕ στην επιστολή του προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Το κράτος πλέον καλύπτει το κόστος για λιγότερες από 2 στις 10 θεραπείες για σοβαρές -και συχνά απειλητικές για τη ζωή- χρόνιες παθήσεις. Πρόκειται για θεραπείες που στηρίζουν τη δημόσια υγεία στην Ελλάδα και ως εκ τούτου κρίσιμες και αναγκαίες», σημειώνει στη δική του ανακοίνωση το PhARMA Innovation Forum.

Διαβάστε επίσης:

Επίμονος «πονοκέφαλος» η φαρμακευτική δαπάνη – Ποιο «αναλγητικό» υπόσχεται να εξομαλύνει την κατάσταση

Από το φαρμακείο της γειτονιάς η πρόσβαση των ασθενών σε ακριβά φάρμακα – Τι αλλάζει το Υπουργείο Υγείας

Γεωργιάδης στο συνέδριο ygeiamou.gr: Το ‘25 θα φτιάξουμε νέο κανάλι καινοτομίας για να βελτιώσουμε την ταχύτητα πρόσβασης στα φάρμακα