Την έντονη ανησυχία τους για το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται η πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες εκφράζουν τo PhARMA Innovation Forum (PIF) και οι 26 βιοφαρμακευτικές εταιρείες-μέλη του, μετά τη «λυπητερή» με τα σημειώματα του clawback του πρώτου εξαμήνου του 2023 που έλαβε η φαρμακοβιομηχανία.

«Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΚΑΠΥ (Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας) που κοινοποιήθηκαν στις εταιρείες μας, και αφορούν στο πρώτο εξάμηνο του 2023, οι υποχρεωτικές επιστροφές λόγω υπέρβασης του προϋπολογισμού για τα σκευάσματα άνω των 30 ευρώ, είναι 83%, ξεπερνώντας και τις πιο απαισιόδοξες εκτιμήσεις.
Αυτό σημαίνει ότι το κράτος πλέον καλύπτει το κόστος για λιγότερες από 2 στις 10 θεραπείες για σοβαρές -και συχνά απειλητικές για τη ζωή- χρόνιες παθήσεις. Πρόκειται για θεραπείες που στηρίζουν τη δημόσια υγεία στην Ελλάδα και ως εκ τούτου κρίσιμες και αναγκαίες», επισημαίνει ανακοίνωση του PIF.

Οι επιπτώσεις του αδιεξόδου του 83% είναι ήδη παρούσες, σύμφωνα με τους εκπροσώπους εταιρειών που διακινούν καινοτόμα φάρμακα. Η πρόσβαση σε νέες καινοτόμες θεραπείες τίθεται σε κίνδυνο, η διάθεση των υφιστάμενων θεραπειών καθίσταται μη βιώσιμη όσο ποτέ, ενώ η αποεπένδυση θα απειλήσει ακόμη πιο έντονα τον βιοφαρμακευτικό κλάδο και το αποτύπωμά του στην εθνική οικονομία: επενδύσεις σε κλινική έρευνα, συμβολή στην απασχόληση εξειδικευμένου και καλά αμειβόμενου επιστημονικού προσωπικού, χρηματοδότηση συνεχούς ιατρικής εκπαίδευσης, προγράμματα υποστήριξης ασθενών και κοινωνικής υπευθυνότητας.

«Αυτή η εξέλιξη αποτελεί σαφή ένδειξη της αποτυχίας των πολιτικών που εφαρμόστηκαν για το φάρμακο στην Ελλάδα τα τελευταία 15 χρόνια. Το PhARMA Innovation Forum διαχρονικά επισημαίνει το αυτονόητο. Το πληθωριστικό μέτρο του clawback νομοτελειακά οδηγεί σε δραματική μείωση της πρόσβασης των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες στην Ελλάδα. Συνεπώς, το αίτημα για δραστική μείωση του clawback είναι αποτέλεσμα κλαδικής στάσης του PIF και των βιοφαρμακευτικών εταιρειών. Τα πρόσφατα νοσοκομειακά σημειώματα για το Α’ εξάμηνο του 2023 έρχονται ως πραγματική επιβεβαίωση των θέσεών μας. Το κράτος έχει την υποχρέωση να αναλάβει έστω την ύστατη αυτή στιγμή, την ευθύνη της πρόσβασης των ασθενών στο φάρμακό τους», αναφέρει σχετικά η κυρία Λαμπρίνα Μπαρμπετάκη, Πρόεδρος του PIF.

Το PIF καλεί την κυβέρνηση να παρέμβει άμεσα, λαμβάνοντας μέτρα που θα αντιμετωπίσουν το οξύ πρόβλημα που αφορά στο ύψος του clawback για το 2023, ενώ παράλληλα είναι επιτακτική ανάγκη να χαραχθεί μία πιο δίκαιη και αποτελεσματική φαρμακευτική πολιτική, προκειμένου να εξασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες φαρμακευτικές λύσεις, να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του συστήματος υγείας και του κλάδου και να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας στον τομέα της βιοφαρμακευτικής.

Ειδήσεις σήμερα:

Βία και επιθετικότητα νέων: Ένας ψυχίατρος εξηγεί τι έχει αλλάξει στο προφίλ των ανήλικων παραβατών

Αφιέρωμα: Η εύθραυστη ψυχική υγεία μέσα από τον φακό του ygeiamou

Επιμένει ο πονοκέφαλος των ελλείψεων φαρμάκων – Ο νέος κατάλογος του ΕΟΦ