Να στηρίξουμε κοινωνικά τους συνανθρώπους μας μεγαλύτερης ηλικίας που ζουν μόνοι ή βιώνουν μοναξιά και να μην τους ξεχνάμε: Αυτό είναι το μήνυμα του Ινστιτούτου Prolepsis και της ομάδας του προγράμματος Φιλία σε κάθε Ηλικία, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τρίτης Ηλικίας. Σήμερα, η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ, με τα υψηλότερα ποσοστά (23%) των πολιτών να είναι άνω των 65 ετών, ενώ υπολογίζεται, ότι περίπου 530.000 ηλικιωμένοι συνάνθρωποί μας ζουν μόνοι τους.

Από το 2019, το Ινστιτούτο Prolepsis ανταποκρίνεται αποτελεσματικά στην ανάγκη για στήριξη και κοινωνική ενεργοποίηση των ατόμων Τρίτης Ηλικίας, που βιώνουν μοναξιά ή/και κοινωνική απομόνωση. Έως σήμερα, στο πρόγραμμα Φιλία σε κάθε Ηλικία έχουν συμμετάσχει περισσότερα από 470 άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, ενώ περισσότερες από 14.170 κλήσεις έχουν απαντηθεί στην Τηλεφωνική Γραμμή που λειτουργεί για τη Μοναξιά στην Τρίτη Ηλικία.

Το πρόγραμμα αποτελεί συνέχεια του πολυετούς έργου του Ινστιτούτου σε δράσεις προαγωγής της υγείας που απευθύνονται σε άτομα Τρίτης Ηλικίας, αλλά και δράσεις εκπαίδευσης για τους επαγγελματίες που παρέχουν υπηρεσίες στη συγκεκριμένη πληθυσμιακή ομάδα. Πρόκειται για ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα που σχεδιάζει και υλοποιεί το Ινστιτούτο σε συνεργασία με οργανώσεις, ακαδημαϊκά ιδρύματα, ερευνητικά κέντρα και δημόσιους φορείς σε Ελλάδα και Ευρώπη. Ειδικά, για το Πρόγραμμα Φιλία σε Κάθε Ηλικία, το Ινστιτούτο συνεργάζεται με τον μεγάλο γαλλικό οργανισμό Les Petits Frères des Pauvres (PFP) και αποτελεί μέλος του διεθνούς δικτύου του οργανισμού για την αντιμετώπιση της μοναξιάς στην Τρίτη Ηλικία.

Λόγω της συμμετοχής τους στο πρόγραμμα, άνω του 50% των ωφελούμενων αναφέρουν ότι αισθάνονται λιγότερο μόνοι. Επιπλέον, 8 στους 10 θα σύστηναν το πρόγραμμα Φιλία σε κάθε Ηλικία σε κάποιον φίλο, γνωστό ή συγγενή που πιθανώς αισθάνεται μοναξιά. Παράλληλα, οι προσωπικές ιστορίες των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, αναδεικνύουν τον σημαντικό του αντίκτυπο στην καθημερινότητά τους.

Η πρωτοβουλία αυτή του Ινστιτούτου βασίζεται στην ενεργό συμμετοχή εθελοντών, οι οποίοι λαμβάνουν εκπαίδευση, στήριξη και καθοδήγηση μέσα από το πρόγραμμα. Μέσα από τη διασύνδεση ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας με εθελοντές, ενισχύονται οι κοινωνικές επαφές και δημιουργούνται δεσμοί φιλίας. Στο πλαίσιο του προγράμματος υλοποιούνται επίσης συλλογικές δράσεις, όπως επισκέψεις σε μουσεία, εργαστήρια, εκδρομές. Παράλληλα, λειτουργεί Τηλεφωνική Γραμμή για τη Μοναξιά στην Τρίτη Ηλικία – 2106101300, Δευτέρα με Παρασκευή 10 π.μ. έως 10 μ.μ. και Σαββατοκύριακο 11 π.μ. έως 5 μ.μ.

Ειδήσεις σήμερα:

Γιατροί ΕΟΠΥΥ: Αντίθετοι στη νέα πλατφόρμα για ραντεβού των ασφαλισμένων

Παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί: Ποια τρόφιμα επιτρέπονται και ποια αποφεύγονται – Ενημερωθείτε

Τέσσερις παρεμβάσεις στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας – Οι ενστάσεις του ιατρικού κόσμου