*Γράφουν ο Παναγιώτης Βλαχουτσάκος και ο Μαρίνος Αλειφέρης
Αποκαλυπτικές για τη πρακτικές των εγκληματικών οργανώσεων που αποτελούνταν από γιατρούς και φαρμακοποιούς και εξαπατούσαν τον ΕΟΠΠΥ μέσω εικονικών συνταγογραφήσεων είναι οι διάλογοι που αλίευσαν κατά την έρευνα τους τα στελέχη της Οικονομικής Αστυνομίας που έβαλαν φρένο στη δράση τους.
Για την υπόθεση συνελήφθησαν 17 άτομα (14 Έλληνες και τρεις αλλοδαποί), ανάμεσα τους γιατροί, φαρμακοποιοί και ένας ιατρικός επισκέπτης, ενώ οι Αρχές κατάσχεσαν περισσότερα από 9.000 φαρμακευτικά σκευάσματα και περίπου 450.000 ευρώ.
Μία από τις συνομιλίες που παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον και φέρνει στο φως το protothema.gr είναι αυτή στην οποία ακούγεται ένας από τους εμπλεκόμενους ιατρούς να μιλά με έναν συνεργάτη του για την εύρεση Ozempic το οποίο βρίσκεται σε έλλειψη.
Γιατρός: Έλα Μισέλ, πόσα Ozempic ; Πες μου
Συνεργάτης: Έλα (ακατάληπτο). Τι κάνεις φιλαράκο;
Γιατρός: Μια χαρά
Συνεργάτης: Ναι. Προσπαθώ. Ε, τώρα θυμήθηκα, ντάξει. Είναι δύο Ozempic είναι έτοιμα.
Γιατρός: Ναι;
Συνεργάτης: Και θα μπορώ και άλλα δύο.
Γιατρός: Την Κυριακή αλλά πρέπει να έρθω κάτω, να τις έχεις πάρει ήδη όμως εσύ, για να τις πάρω.
Συνεργάτης: Θα πάω τώρα να πάρω τα δύο αυτά, να τα ασφαλίζω, να το έχω στο ψυγείο μου.
Γιατρός: Ναι αυτό σου λέω, οπωσδήποτε. Πες μου τι μπορώ να κάνω για σένα;
Συνεργάτης: Όχι τίποτα, μου έστειλε κάτι Σ. αλλά κάτι άλλο που ήθελα να σου πω αν είναι αυτή η γυναίκα που σου είπα, που θέλει αυτό για την πεθερά της και ο άλλος ε. Που μας βοηθάει, που γράφουν και αυτήν την έχουμε γράψει στο όνομα της. Θα το δεις, να στο στείλω τώρα; Αν είναι πάω το εκτυπώνω.
Γιατρός: Ωραία, ωραία. Στείλ’ τα μου όλα τώρα, να τα κάνω τώρα. Εντάξει ;
Συνεργάτης: Στα έστειλα, άκου άκου, στα έστειλα του Σ. στο messenger ή στο what’s up;
«Δεν μπορεί να το γράψει γιατί έχει γραφτεί ήδη μία φορά»
Σε άλλη συνομιλία οι ίδιοι άνθρωποι μιλούν για ένα πρόβλημα που προέκυψε στο γράψιμο ενός φαρμάκου.
Συνεργάτης: Έλα Β.
Γιατρός: Μισέλ
Συνεργάτης: Ναι
Γιατρός: Στο πρώτο που δε γράφτηκε είναι γιατί μου το έχει μπλοκάρει, επειδή έχει ξαναγράψει αυτό το μήνα στο έστειλα φωτογραφία.
Συνεργάτης: Α, στείλ’ το μου στείλ’ το μου εκεί.
Γιατρός: Σου το έστειλα, σου το έστειλα φωτογραφία.
Συνεργάτης: Ναι.
Γιατρός: Και σου λέω ότι δε μπορώ να το γράψει γιατί έχει ήδη γραφτεί αυτό το μήνα. Κατάλαβες; Δεύτερη φορά. Για αυτό έγραψα μόνο το ένα. Πάω για τα υπόλοιπα
Συνεργάτης: Ναι
«Βάλε τα κουπόνια σε μαύρη σακούλα να μην φαίνεται τίποτα»
Παράλληλα αξιοσημείωτη είναι και μία συνομιλία μεταξύ ενός ζευγαριού φαρμακοποιών και μίας υπαλλήλου τους -όλοι εμπλεκόμενοι- για φάρμακα τα οποία θα πρέπει να απομακρυνθούν από την επιχείρηση.
Φαρμακοποιοί: Ρώτα αν θες.
Υπάλληλος: Ρωτήστε κύρια Μ. τον κύριο Σ., μας άφησε τα κουτιά PREGABALIN SANDOSE. Τα πετάω μακριά από το φαρμακείο;
Φαρμακοποιοί: Ε πάρε τα κουπόνια.
Υπάλληλος: Εκτός από τα κουπόνια. Τα κουπόνια θα τα βγάλω.
Φαρμακοποιοί: Τα κουπονάκια κράτα τα. Ε, και τα μεγάλα και τα μικρά, βάλ’ τα σε μαύρη σακούλα να μη φαίνεται τίποτα.
Υπάλληλος: Ωραία.
Φαρμακοποιοί: Βάλ’ τα σε μια μαύρη σακούλα.
Υπάλληλος: Ναι; Και τα πετάω μακριά από το φαρμακείο ή εδώ πέρα σε μας κοντινά;
Φαρμακοποιοί: Όχι. Μακριά εννοείται. Όσο πιο μακριά γίνεται.
Υπάλληλος: Τα παίρνω στο σπίτι μου, ντάξει
Φαρμακοποιοί: Ναι. Πάρ’ τα και πέτα τα αλλά σε μαύρη σακούλα, να μη φαίνεται τι είναι μέσα.
Υπάλληλος: Μαύρη σακούλα. Ντάξει Κύριε Σ.
«Κάνε να φανεί ότι είναι για πόνο και όχι για επιληψία»
Επιπλέον ενδιαφέρον παρουσιάζει και ένας διάλογος μεταξύ ενός εμπλεκόμενου φαρμακοποιού και μίας υπαλλήλου του στον οποίο γίνεται λόγος για ένα φάρμακο το οποίο προμηθεύονταν από το φαρμακείο του τοξικοεξαρτημένα άτομα χωρίς συνταγή.
Φαρμακοποιός: Ναι γράψε Pregabalin κάψουλες μη βάλεις milligram επίτηδες
Υπάλληλος: Δε θα βάλω τίποτα και αύριο το πρωί θα κοιτάξω αυτό που μου είπατε. Πότε γράφτηκε;
Φαρμακοποιός: Οπότε άμα κάνεις, καταρχάς μπες και δες στο ιστορικό.
Υπάλληλος: Ναι;
Φαρμακοποιός: Να δεις. Του γράφει επιληψία ή αλλού γράφει επιληψία κι αλλού γράφει πόνος;
Υπάλληλος: Εντάξει!
Φαρμακοποιός: Και πες ότι θα το ξαναγράψουμε μερικές φορές επίτηδες πες του με διάγνωση πόνου.
Υπάλληλος: Ναι;
Φαρμακοποιός: Για να φανεί ότι είναι για πόνο και όχι για επιληψία.
Υπάλληλος: Ωραία!
Φαρμακοποιός: Και θα πάρεις και την βεβαίωση και θα συνεχίσουμε να το γράφουμε πες επίτηδες.
Υπάλληλος: Για να φανεί ότι το παίρνει για πόνους! Κατάλαβα.
Φαρμακοποιός: Για να φανεί καθαρά ότι είναι για πόνο, και όχι ότι ήταν για επιληψία. Για να δημιουργηθεί νέο ιστορικό για πόνο πλέον.
«Μήπως ο γιατρός σου έδωσε τις συνταγές αλλού»
Τέλος αποκαλυπτικός είναι και ένας διάλογος μεταξύ ενός εμπλεκόμενου φαρμακοποιού και ενός συνεργάτη του για λίστες με εξάμηνες συνταγές που αγνοούνται.
Φαρμακοποιός: Ε, επειδή σου είχα δώσει αρκετές λίστες με αυτές τις εξάμηνες συνταγές
Συνεργάτης: Ναι
Φαρμακοποιός: Και δε βλέπω να έχεις φέρει. Μήπως ο γιατρός σου τις έχει δώσει αλλού;
Συνεργάτης: Όχι. Ε, θα σου στείλω τώρα. Κάποιες έχουν ΙΚΑ, θα σου στείλω
Φαρμακοποιός: Α! Μήπως έχουν ΙΚΑ με άυλη και δε γίνεται.
Συνεργάτης: Ναι ναι , θα σου στείλω μήνυμα που μου έστειλε
Φαρμακοποιός: Α! Γιατί σου είχα δώσει αρκετές λίστες εκεί αλλά δε βλέπω να έχει γράψει τίποτα ας πούμε
Συνεργάτης: Ναι ναι , μου είπε τώρα, του είπα τώρα και μου λέει, και μου λέει, έχουν ΙΚΑ μου λέει.
Φαρμακοποιός: Α, έχουν αποκτήσει ΙΚΑ για αυτό, κατάλαβα.
Συνεργάτης: Ναι , θα σου δείξω το μήνυμα που μου έστειλε, μου λέει έχουν ΙΚΑ
Φαρμακοποιός: Ναι. Οπότε δε μπορεί δηλαδή να γράψει πολλούς πλέον ας πούμε, κατάλαβα
Συνεργάτης: Ε, αν έχουν ΙΚΑ τώρα δεν, παλιά βάλαμε.
Οι καταγγελίες που τους «πρόδωσαν»
Η αντίστροφη μέτρηση για την αποδόμηση της δράσης των εγκληματικών οργανώσεων ξεκίνησε έπειτα από τις καταγγελίες δύο γυναικών που κατάλαβαν ότι κάτι δεν πάει καλά.
Συγκεκριμένα, μία ασφαλισμένη κατήγγειλε στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ότι την 28η Μαΐου 2023 έλαβε μήνυμα στο κινητό της τηλέφωνο σχετικά με έκδοση συνταγής για το φαρμακευτικό σκεύασμα Hipnosedon από έναν γιατρό (εμπλεκόμενο) η οποία εκτελέστηκε την επόμενη ημέρα σε συγκεκριμένο φαρμακείο στον Άγιο Παντελεήμονα.
Αντίστοιχα, η δεύτερη ασφαλισμένη κατήγγειλε στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ότι δεκαέξι συνταγές, περιλαμβάνουσες πλήθος φαρμάκων, εξεδόθησαν στον Α.Μ.Κ.Α. της κατά το διάστημα από 14-04-2015 έως 11-11-2015 από τον ίδιο ιατρό, οι οποίες εκτελέστηκαν άπασες σε φαρμακείο στα Σεπόλια.
Έτσι ξεκίνησε η έρευνα μέσα από την οποία αποκαλύφθηκε η δράση των εγκληματικών οργανώσεων.
Όπως διαπιστώθηκε, η παράνομη δραστηριότητα των ομάδων ξεκίνησε τουλάχιστον από τον Ιανουάριο του 2020, ενώ όπως προέκυψε, διέθεταν παρόμοιο σκοπό, τρόπο δράσης καθώς και κοινά κατά περίπτωση μέλη που δραστηριοποιούνταν παράλληλα.
Ειδικότερα, διαπιστώθηκε ότι τα μέλη των δύο οργανώσεων έχοντας διαρκή δράση και διακριτούς ρόλους, προέβαιναν αρχικά μέσω των ιατρών- μελών τους στη συστηματική έκδοση ψευδών συνταγογραφήσεων σε Α.Μ.Κ.Α. -κυρίως αλλοδαπών- ατόμων.
Τα άτομα αυτά, είτε είχαν απομακρυνθεί από τη χώρα, είτε βρίσκονταν έγκλειστα σε Καταστήματα Κράτησης, ή φιλοξενούνταν σε διάφορες δομές, με αποτέλεσμα να μην είναι σε θέση να διαπιστώσουν τη ψευδή συνταγογράφηση. Μάλιστα, τα μέλη για να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους χρησιμοποιούσαν και Α.Μ.Κ.Α. ανασφάλιστων ατόμων, καθώς η συμμετοχή τους στη δαπάνη του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ήταν μηδενική.
Στη συνέχεια, μέσω των εταιρειών/ φαρμακείων των μελών τους, προέβαιναν σε εικονικές εκτελέσεις των συνταγογραφήσεων, υπογράφοντας παραστατικά εκτέλεσης αντί των ασφαλισμένων, πλαστογραφώντας τις υπογραφές τους. Η περαιτέρω διάθεση των παρανόμως συνταγογραφημένων φαρμακευτικών σκευασμάτων πραγματοποιούνταν μέσω των φαρμακείων καθώς και των ιατρών σε πελάτες, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.
Ακολούθως, τα έσοδα από την παράνομη δραστηριότητά τους, είτε αναμιγνύονταν με νόμιμα εισοδήματα μέσω της έκδοσης εικονικών αποδείξεων λιανικής πώλησης, είτε φυλάσσονταν σε θυρίδες τραπεζικών ιδρυμάτων.
Σημειώνεται ότι, μεταξύ των φαρμάκων που ψευδώς συνταγογραφούσαν, περιλαμβάνονται ναρκωτικά καθώς και άλλες ψυχότροπες ουσίες, ενώ ορισμένα από τα φάρμακα βρίσκονται σε έλλειψη, τόσο στην ελληνική, όσο και στη διεθνή αγορά.
Από τη μέχρι τώρα έρευνα, έχει διαπιστωθεί η παράνομη χρήση –3.516– Α.Μ.Κ.Α. βάσει των οποίων εκδόθηκαν ψευδώς –90.186– συνταγές, με τη ζημία του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., να ξεπερνά τα 3.500.284,98 ευρώ.
Επιπλέον, στο πλαίσιο των ερευνών εξακριβώθηκε και η παράνομη δραστηριότητα ιδιοκτήτριας φαρμακαποθήκης, η οποία έθετε σε κυκλοφορία φαρμακευτικά σκευάσματα, τα οποία μπορούσαν να προκαλέσουν κίνδυνο στην ανθρώπινη υγεία, ενώ μέρος των σκευασμάτων αυτών τα προμηθευόταν από φαρμακείο των εγκληματικών οργανώσεων.
Σε βάρος όλων των ανωτέρω συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία για –κατά περίπτωση-, συγκρότηση – ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία μετά χρήσεως κατ’ εξακολούθηση, ψευδή βεβαίωση, κατ’ εξακολούθηση σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου και Ν.Π.Δ.Δ. με συνολικό όφελος και αντίστοιχη ζημία που υπερβαίνουν το ποσό των 120.000 ευρώ, απάτη από κοινού, κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου και Ν.Π.Δ.Δ. με συνολικό όφελος και αντίστοιχη ζημία που υπερβαίνουν το ποσό των 120.000 ευρώ, χωρίς δικαίωμα επέμβαση σε σύστημα αρχειοθέτησης δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, λήψη γνώσης των δεδομένων αυτών και χρησιμοποίηση αυτών, με συνολικό όφελος και αντίστοιχη ζημία που υπερβαίνουν το ποσό των 120.000 ευρώ, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, διακεκριμένη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών καθώς και εμπορία επιβλαβών φαρμάκων.