Ρύθμιση για τη διενέργεια εξ αποστάσεως διαγνώσεων απεικονιστικών εξετάσεων προωθεί το Υπουργείο Υγείας, σε μια προσπάθεια ταχύτερης εξυπηρέτησης των ασθενών και μείωσης του χρόνου αναμονής στις εφημερίες των νοσοκομείων που σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στον χρόνο που απαιτείται για να βγουν τα αποτελέσματα εξετάσεων. Ο σχεδιασμός του Υπουργείου, ωστόσο, πρέπει να διασφαλίζει την ορθότητα των εξετάσεων, για την οποία απαιτείται διπλή παρουσία (φυσική ή από απόσταση) ακτινολόγου.
Οι online διαγνώσεις εξετάσεων είναι ένα φαινόμενο γνωστό σε όλο τον κόσμο. Για παράδειγμα, γιατροί στην Ιρλανδία καλύπτουν μεγάλο όγκο εξετάσεων της Αγγλίας. Η «καινοτομία» αυτή εφαρμόζεται και στην Ελλάδα. Μεταξύ των νοσοκομείων που… στέλνουν έξω αξονικές και μαγνητικές τομογραφίες είναι το Τζάνειο, καθώς και τα νοσοκομεία Κέρκυρας και Νάουσας, σύμφωνα με τις πληροφορίες. Τα νοσηλευτικά ιδρύματα εκδίδουν διαγωνισμούς και συνάπτουν συμβάσεις με ιδιώτες που γνωματεύουν τις εξετάσεις τους. Είναι χαρακτηριστικό, μάλιστα, ότι οι ακτινολόγοι που βλέπουν τις αξονικές της Κέρκυρας βρίσκονται στη Λάρισα.
Στη νέα πρωτοβουλία του Υπουργείου Υγείας θα μπορούν, όπως φαίνεται, να συμμετάσχουν και γιατροί του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία στις ελεύθερες ώρες τους να κάνουν διαγνώσεις στο σπίτι τους, κερδίζοντας επιπλέον χρήματα. Επιπλέον, αντίστοιχη δυνατότητα θα δίνεται και για διαγνώσεις εξετάσεων που διενεργούνται σε ιδιωτικά νοσοκομεία.
Τα προβλήματα
Μία από τις βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα δημόσια νοσοκομεία και κατ’ επέκταση επιβαρύνονται οι εφημερίες, είναι η έλλειψη γιατρών, με αποτέλεσμα να υπάρχει πρόβλημα και στη διενέργεια της εξέτασης εκτός από τη διάγνωση. Η Ελληνική Ακτινολογική Εταιρεία, σύμφωνα με εκπροσώπους της, απαντά σε αυτό έχοντας γνωμοδοτήσει προς το Υπουργείο Υγείας την ανάγκη ενός ψηφιακού ακτινολόγου με διπλό ρόλο: Τόσο τη διενέργεια της εξέτασης όσο και τη γνωμάτευση. Μπορεί να πρόκειται για δύο γιατρούς ή και έναν που θα κάνει και τα δύο. Το μεγάλο ζήτημα των ακτινολόγων, όμως, είναι να μην αναθέσει το Υπουργείο Υγείας μόνο τις γνωματεύσεις των εξετάσεων σε εξωτερικούς ακτινολόγους.
Μια «παγίδα», όπως λένε, είναι να κάνουν οι τεχνολόγοι την εξέταση και οι ακτινολόγοι από απόσταση να τη γνωματεύουν. Αυτό, όμως, ενέχει κινδύνους για την ακρίβεια των εξετάσεων, καθώς ο ακτινολόγος είναι εκείνος που κρίνει εάν θα χρειαστεί σκιαγραφικό ή όχι για τον εκάστοτε ασθενή ανάλογα με συγκεκριμένες τιμές και το ιατρικό του προφίλ. Έτσι, όπως σημειώνουν οι ακτινολόγοι, στις περιπτώσεις που υπάρχουν μηχανήματα, πχ αξονικοί, αλλά όχι γιατροί, μπορούν να γίνονται οι εξετάσεις από τεχνολόγους και να συμμετέχουν ψηφιακά ένας ή δύο ακτινολόγοι αλλά με τον διπλό ρόλο που αναφέρθηκε παραπάνω. Στις περιπτώσεις που δεν υπάρχουν ούτε τεχνολόγοι δημιουργείται πρόβλημα που καλείται να λύσει το Υπουργείο Υγείας, μέσω προσλήψεων. Επιπλέον, πρέπει να επιλυθεί το θέμα των υπερήχων, καθώς είναι εξέταση που γίνεται από ακτινολόγο και όχι από άλλη ειδικότητα. Πρόκειται για ένα σημαντικό σημείο που προς το παρόν είναι στον «αέρα».
Τα RIS PACS
Στο μεταξύ, με ταχείς ρυθμούς προχωρά η εγκατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία του νέου λογισμικού RIS/PACS (Radiology Information System/Picture Archive and Communication System), το οποίο διαχειρίζεται η ΗΔΙΚΑ Α.Ε.
Με το RIS/PACS όλες οι εργαστηριακές και απεικονιστικές εξετάσεις καταγράφονται ψηφιακά. Έτσι, τα Νοσοκομεία έχουν γρήγορη και ασφαλή πρόσβαση σε απεικονιστικές εξετάσεις, ενώ το έργο του ιατρικού προσωπικού διευκολύνεται σημαντικά λόγω και των δυνατοτήτων σύγκρισης μεταξύ εξετάσεων σε υψηλή ανάλυση στην οθόνη του υπολογιστή. Το σύνολο των εξετάσεων θα είναι διαθέσιμο και στους πολίτες, μετά την ολοκλήρωση του Ατομικού Φακέλου Υγείας.
Όπως προκύπτει από πληροφορίες, το λογισμικό RIS/PACS έχει εγκατασταθεί σε 70 από τα 110 νοσοκομεία και έως το τέλος του χρόνου θα έχει μπει σε όλα. Χρηματοδοτείται από ΕΣΠΑ και σε επόμενο στάδιο θα ενταχθούν σε αυτό και ιστορικά δεδομένα, δηλαδή παλαιότερες εξετάσεις.
Απίστευτη ταλαιπωρία για τον πρόεδρο της Αντικαρκινικής Εταιρείας στο «Γεννηματάς» – Τι καταγγέλλει
Νέο νομοσχέδιο υγείας: Αντιδράσεις από ιδιώτες γιατρούς και υγειονομικούς – Πού διαφωνούν