Τα τελευταία τριάντα χρόνια, η αναγκαιότητα για την νοσοκομειακή φροντίδα στο σπίτι (ΝΟΣΠΙ) και, ιδιαίτερα, των παιδιών με σοβαρά προβλήματα υγείας, γίνεται ολοένα και μεγαλύτερη. Το Υπουργείο Υγείας και ο Ο.ΔΙ.Π.Υ, ως Φορέας Υλοποίησης του έργου, ξεκινά την πιλοτική εφαρμογή και παραγωγική λειτουργία 12 Κέντρων Αναφοράς, με σταθμό εκκίνησης την Γ’ Παιδιατρική Κλινική στο ΓΝΘ Ιπποκράτειο, όπου εδώ και δεκαπέντε χρόνια παρακολουθούνται περισσότερα από 250 παιδιά με σοβαρά χρόνια νοσήματα και προβλήματα υγείας. Στόχος του έργου είναι η παροχή ασφαλούς, μακροχρόνιας, ολοκληρωμένης, εξατομικευμένης φροντίδας στους ασθενείς, που πληρούν τα κριτήρια ένταξης στο Πρόγραμμα.

Ως Νοσοκομειακή φροντίδα στο Σπίτι (ΝΟΣΠΙ-Hospital at Home), ορίζεται κάθε μορφή ιατρονοσηλευτικής υποστήριξης ασθενών στο σπίτι τους, επιδιώκοντας τη διατήρηση σταθερής κατάστασης της υγείας τους, την αποθεραπεία και την βελτίωση της ποιότητας ζωής τους, σε ασφαλείς συνθήκες ανάλογες της ενδονοσοκομειακής περίθαλψης, αλλά έχοντας ταυτόχρονα μια ψυχολογική σταθερά, αυτήν του προσωπικού τους χώρου.

Η ΝΟΣΠΙ οργανώνεται σε τριτοβάθμια Νοσοκομεία και αφορά ενήλικες, εφήβους και παιδιά με σοβαρά, σύνθετα προβλήματα υγείας ή/και χρόνιες παθήσεις, που απαιτούν μακροχρόνια νοσηλεία σε νοσοκομείο και δύνανται, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και απαραίτητα κριτήρια, να συνεχίσουν την νοσηλεία – αποθεραπεία τους στο σπίτι.

Τα προγράμματα των ΝΟΣΠΙ στελεχώνονται από μια πολυεπιστημονική ομάδα επαγγελματιών υγείας, που περιλαμβάνει τις ειδικότητες του γιατρού, νοσηλευτή, φυσικοθεραπευτή, εργοθεραπευτή, ψυχολόγου και κοινωνικού λειτουργού. Η ευθύνη των ιατρικών αποφάσεων παραμένει στους θεράποντες γιατρούς του Νοσοκομείου αναφοράς, με εξασφαλισμένη την δυνατότητα άμεσης εισαγωγής στο νοσοκομείο, στην περίπτωση που η κατάσταση υγείας τους ασθενούς επιδεινωθεί.

Στο πλαίσιο αυτού του φιλόδοξου έργου, διοργανώθηκε την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2024 από τον Ο.ΔΙ.Π.Υ., στο αμφιθέατρο του ΓΝΘ Ιπποκράτειο, η πρώτη μιας σειράς ημερίδων για την ΝΟΣΠΙ, με TNY ενεργό συμμετοχή των οικογενειών και των φροντιστών των ασθενών. Την ημερίδα χαιρέτισαν ο Υφυπουργός Υγείας κ. Μ. Θεμιστοκλέους, η Γενική Γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας κα. Λ. Βιλδιρίδη, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Χ. Φείδας, ο Πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής κ. Σ. Τριαρίδης και η Πρόεδρος του Ο.ΔΙ.Π.Υ. κα. Δ. Καϊτελίδου.

Τον συντονισμό της ημερίδας είχε ο Προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης του Ο.ΔΙ.Π.Υ. κ. Ε. Θηραίος, ενώ συμμετείχαν και οι διοικητές και αναπληρωτές διοικητές 3ης και 4ης ΥΠΕ, όπως και στελέχη νοσοκομείων, προκειμένου να ενημερωθούν για αυτήν την δράση, που φιλοδοξεί να επεκταθεί στο σύνολο της χώρας. Η συμμετοχή του «Χαμόγελου του Παιδιού» στην εκδήλωση, αλλά και στο όλο εγχείρημα, είναι εξαιρετικά σημαντική στον στόχο της επιτυχούς ολοκλήρωσης του ΝΟΣΠΙ.

Ειδήσεις σήμερα:

Ανησυχητική αύξηση γαστρεντερικών καρκίνων – Ποιοι απειλούνται περισσότερο

Παιδική κακοποίηση: 4.000 θύματα κάθε χρόνο – Τα ανησυχητικά σημάδια

Απογευματινά χειρουργεία, μισθοί, εφημερίες – Τι αλλάζει στο ΕΣΥ