Έξι μήνες μετά τις ανακοινώσεις της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας για τις αλλαγές στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) και την ενίσχυση του θεσμού του Προσωπικού Γιατρού αναμένεται να βγει σε δημόσια διαβούλευση το πολυαναμενόμενο νομοσχέδιο. Η ΠΦΥ αποτελεί χρόνια πληγή του ΕΣΥ, με τα Κέντρα Υγείας να μην έχουν τον ρόλο που θα έπρεπε για να απορροφούν περιστατικά που δεν απαιτούν νοσοκομειακή φροντίδα και να παρέχουν ποιοτικές υπηρεσίες υγείας προς τους πολίτες. Έτσι, εδώ και πολλά χρόνια η ΠΦΥ είναι ουσιαστικά… απούσα στην Ελλάδα και ακόμη και το τωρινό σχέδιο που διαμόρφωσε η κυβέρνηση έρχεται με καθυστέρηση.
Όπως διαβεβαίωσε χθες η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας σε συνέντευξη Τύπου εφ’όλης της ύλης που διήρκεσε δύο ώρες, το νομοσχέδιο για τον Προσωπικό Γιατρό και την Πρωτοβάθμια θα τεθεί προς διαβούλευση έως και την ερχόμενη Δευτέρα.
Η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, κυρία Ειρήνη Αγαπηδάκη, ανέφερε ότι με το νομοσχέδιο γίνεται προσπάθεια ενίσχυσης της ΠΦΥ σε τρία επίπεδα:
- Να αυξηθεί ο αριθμός νέων γιατρών που επιλέγουν Γενική Ιατρική και την Παθολογία, μέσα από ισχυρό οικονομικό κίνητρο ύψους 30.000 ευρώ από 1/1/2025 (20.000 με το που ξεκινήσουν ειδικότητα και 10.000 με την ολοκλήρωσή της).
- Να προστεθούν 2.500 χιλιάδες Προσωπικοί Γιατροί στον θεσμό που είναι ήδη σε λειτουργία, σε επίπεδο δήμου, για να βελτιωθεί η κάλυψη των πολιτών.
- Δημιουργούνται 7 πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας, που θα απασχολούνται Καθηγητές και θα αναλάβουν και τις υπηρεσίες τηλεϊατρικής. Με τη δυνατότητα αυτή θα υπάρχουν 3.500 σημεία κατ’ οίκον νοσηλείας σε όλη τη χώρα.
Μεταξύ άλλων, στο πλαίσιο του Προσωπικού Ιατρού ενισχύεται για πρώτη φορά και η κάλυψη ιατρικών αναγκών παιδιών, καθώς πάνω από 500.000 παιδιά (το 1/3 του παιδιατρικού πληθυσμού της χώρας) θα καλυφθούν δωρεάν. Σημειώνεται πως σήμερα ο παιδίατρος είναι ως επί το πλείστον… ιδιωτικό ζήτημα, αφού η πλειοψηφία των γονέων έχουν ιδιώτη γιατρό να παρακολουθεί τα παιδιά τους.
Σήμερα η χώρα μας διαθέτει 2.214 Προσωπικούς Γιατρούς που εργάζονται στο δημόσιο σύστημα, δηλαδή τα Κέντρα Υγείας και τις Τοπικές Ομάδες Υγείας (ΤΟΜΥ). Επίσης, έχουν ενταχθεί 1.331 ιδιώτες γιατροί και έχουν εγγραφεί συνολικά λίγο περισσότεροι από 5 εκατομμύρια πολίτες, με την κάλυψη στο σύνολο της χώρας να είναι στο 56%. Σκοπός είναι η καθολική κάλυψη του πληθυσμού και για να γίνει αυτό απαιτούνται επιπλέον γιατροί στο σύστημα.
Οι Προσωπικοί Γιατροί, προέρχονται από τέσσερις «δεξαμενές», μετά την προσθήκη της δυνατότητας να έχουν οι πολίτες όποιον γιατρό θέλουν ως Προσωπικό τους:
-γιατροί του δημοσίου,
-ιδιώτες γενικοί ή παθολόγοι που εντάσσονται στον θεσμό και αμείβονται από το Υπουργείο, προσφέροντας υπηρεσίες υγείας δωρεάν προς τους πολίτες,
-αγροτικοί γιατροί μετά τον μετασχηματισμό της υπηρεσίας υπαίθρου και την καθιέρωση των Προσωπικών Γιατρών υποχρεωτικής θητείας και
-ιδιώτες γενικοί γιατροί και παθολόγοι επιλογής του πολίτη, που θα πληρώνονται ιδιωτικά.
Κίνητρα για τις ειδικότητες Γενικής Ιατρικής και Παθολογίας
Προκειμένου να προχωρήσει η μεταρρύθμιση του Προσωπικού Γιατρού, χρειάζονται νέοι γιατροί ειδικευμένοι στην Γενική Ιατρική και την Παθολογία. Είναι ειδικότητες για τις οποίες δεν εκδηλώνεται ενδιαφέρον, για αυτό και αρκετές παθολογικές κλινικές νοσοκομείων είναι υποστελεχωμένες. Το παράδειγμα του νοσοκομείου της Κω έλαβε μεγάλη δημοσιότητα το καλοκαίρι.
Στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργείο Υγείας δίνει σημαντικά οικονομικά κίνητρα για να επιλέξουν οι νέοι γιατροί τις δύο αυτές ειδικότητες, που δεν είναι «δημοφιλείς» στη χώρα μας και ο αριθμός των γιατρών είναι πολύ χαμηλότερος σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Έτσι, οι ειδικευόμενοι σε γενική ιατρική και παθολογία θα λαμβάνουν για πέντε χρόνια μπόνους 30.000 ευρώ το χρόνο, επιπλέον των αμοιβών τους. Μετά τα πέντε χρόνια δεσμεύονται να παραμείνουν ακόμη πέντε χρόνια στο ΕΣΥ.
Επτά Πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας
Ο σχεδιασμός του Υπουργείου Υγείας για την αναβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας περιλαμβάνει την ίδρυση επτά Πανεπιστημιακών Κέντρων Υγείας που θα είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τις Πανεπιστημιακές Σχολές. Σκοπός είναι αφενός η παροχή ποιοτικότερων υπηρεσιών υγείας και αφετέρου η δημιουργία κόμβων εκπαίδευσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι γιατροί που υπηρετούν στα Κέντρα Υγείας σήμερα εκπαιδεύονται στα νοσοκομεία.
Τα Πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας θα δημιουργηθούν στις εξής πόλεις: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Λάρισα, Ιωάννινα, Πάτρα, Ηράκλειο.
Τριάντα Καθηγητές Ιατρικής θα ενταχθούν στο δυναμικό των νέων Κέντρων Υγείας, αποτελώντας πυλώνες φροντίδας των ασθενών στην κοινότητα και εκπαίδευσης των νέων γιατρών. Θα αναλάβουν, μάλιστα, τις υπηρεσίες τηλεϊατρικής με σκοπό την άμεση εξυπηρέτηση περιστατικών που είναι σε απομακρυσμένες περιοχές ή δεν μπορούν να μετακινηθούν.
Η αναδιαμόρφωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας κρίνεται εξαιρετικά σημαντική προκειμένου να επικουρεί τα νοσοκομεία, που σήμερα δέχονται πολύ μεγάλο όγκο ασθενών στις εφημερίες τους, ακόμη και για περιστατικά που θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν σε πρωτοβάθμιο επίπεδο εφόσον υπήρχε η δυνατότητα. Το μεγάλο «αγκάθι» του εφημεριακού συστήματος της Αττικής προσπαθεί αυτό το διάστημα να λύσει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. Ερωτηθείς, όμως, χθες ο Υπουργός Υγείας για τις αλλαγές που αναμένονται στις εφημερίες, κράτησε… κλειστά τα χαρτιά του, παραπέμποντας σε ανακοινώσεις το επόμενο διάστημα.
«Δεν μας αρκεί το χειροκρότημα» – Αφανείς οι νοσηλευτές στις εξαγγελίες της ΔΕΘ
Δεν έχει τέλος το δράμα με τις εφημερίες που δε βγαίνουν – Ποιους παθολόγους καλεί τώρα ο Γεωργιάδης
Προσωπικός Γιατρός: Τα νέα δεδομένα που προκαλούν αναβρασμό στους επαγγελματίες υγείας