Τα νέα μέτρα για την εισοδηματική στήριξη των γιατρών θα εξειδικεύσει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας σήμερα το πρωί σε Συνέντευξη Τύπου που αναμένεται να παραχωρήσει. Παράλληλα, θα αναλυθούν οι μεταρρυθμιστικοί στόχοι στο πεδίο της Υγείας σε βάθος 3ετίας, οι οποίοι σε μεγάλο βαθμό συζητήθηκαν χθες στη σύσκεψη που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η βαρύτητα που δίνει η κυβέρνηση στην υγεία των πολιτών και την αναδιαμόρφωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) γίνεται εμφανής από την επιλογή της να είναι το Υπουργείο Υγείας από τα πρώτα στις επιμέρους συσκέψεις για όσα ανακοινώθηκαν από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ). Στο τραπέζι της συζήτησης βρέθηκε ο νέος τρόπος φορολόγησης των εφημεριών των γιατρών του ΕΣΥ, τα κίνητρα για τη στελέχωση άγονων περιοχών, ο τρόπος λειτουργίας των εφημεριών, καθώς και τα απογευματινά χειρουργεία. Αρκετά εξ όσων συζητήθηκαν και θα αναλυθούν σήμερα ενώπιον των δημοσιογράφων έχουν εξαγγελθεί ξανά, με πλέον χαρακτηριστικά τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία που αναμένονται από τον περασμένο Φεβρουάριο. Την ίδια ώρα, άλλες προωθούμενες μεταρρυθμίσεις μοιάζουν ανεφάρμοστες.

Πιο αναλυτικά, η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας παρουσίασε στον Πρωθυπουργό και σε κυβερνητικά στελέχη στατιστικά στοιχεία για τις προσελεύσεις στις εφημερίες των νοσοκομείων και έγινε μια πρώτη συζήτηση για το πώς μπορεί να αλλάξει ο τρόπος εφημερίας των νοσηλευτικών ιδρυμάτων της Αττικής έτσι ώστε να υπάρχει καλύτερη κατανομή των ασθενών. Στη χθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου συμφωνήθηκε να ακολουθήσει ειδική σύσκεψη μόνο για τις εφημερίες.

Το «μοντέλο» που προκρίνει, πάντως, η Αριστοτέλους για το εφημεριακό σύστημα είναι να έχουν όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα τόσο της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας όσο και της 2ης – όλο το Λεκανοπέδιο δηλαδή – πρωινή λειτουργία, ανεξάρτητα εάν εφημερεύουν ή όχι. Σύμφωνα με το ισχύον σύστημα, τα νοσοκομεία που μπαίνουν σε εφημερία, δεν δέχονται ασθενείς στο πρωινό ωράριό τους. Εάν αποκτήσουν όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα πρωινή λειτουργία εκτιμάται ότι θα μοιράζονται τα περιστατικά και δεν θα σηκώνουν όλο το βάρος συγκεκριμένα μεγάλα νοσοκομεία τις ώρες της εφημερίας.

Ωστόσο, καλά γνωρίζοντες το Σύστημα Υγείας τονίζουν πως για να λειτουργήσει ένα τέτοιο σύστημα χρειάζονται προσλήψεις, κατά βάση εργαστηριακού προσωπικού και άλλου υποστηρικτικού, όπως είναι οι τραυματιοφορείς. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο μεγαλύτερος χρόνος στις εφημερίες χάνεται μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα εργαστηριακών εξετάσεων, που καθορίζουν εν πολλοίς εάν θα γίνει εισαγωγή του ασθενούς ή όχι. Στις συζητήσεις που γίνονται στο Υπουργείο Υγείας ανακινείται ακόμη ένα σενάριο, αυτό της συνδρομής στην εφημερία από Κέντρα Υγείας. Και αυτό, όμως, στην πράξη είναι εξαιρετικά δύσκολο να λειτουργήσει καθώς οι δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας καταγράφουν ελλείψεις, έχουν συγκεκριμένο ωράριο και δεν έχουν εμπειρία σε επείγοντα περιστατικά, αφού ο ρόλος τους περιορίζεται κατά βάση στη συνταγογράφηση.

Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) θα μπορούσε πράγματι να έχει καταλυτικό ρόλο στην αποσυμφόρηση των νοσοκομείων και τη διαλογή περιστατικών που μπορούν να αντιμετωπιστούν σε πρωτοβάθμιο επίπεδο. Παρ’ όλα αυτά, παρά τις ανακοινώσεις που έχουν γίνει κατά καιρούς, δεν έχει ακόμη νομοθετηθεί κάποια μεταρρύθμιση και τα Κέντρα Υγείας συνεχίζουν να λειτουργούν όχι όπως θα έπρεπε και θα ήθελε το Υπουργείο Υγείας.

Απογευματινά χειρουργεία και κίνητρα άγονων περιοχών

Μία ακόμη πρωτοβουλία που σήμερα αναμένεται να είναι στο επίκεντρο των ανακοινώσεων και κατ’ επέκταση όσων θεωρεί το Υπουργείο Υγείας ότι θα φέρουν πνοή αλλαγής στο ΕΣΥ είναι τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία. Πρόκειται για ρύθμιση που έχει εξαγγελθεί από τον περασμένο Φεβρουάριο, πριν μάλιστα δεχθεί ή όχι το Ταμείο Ανάκαμψης να δώσει χρηματοδότηση. Μάλιστα, ενώ το αρχικό πλάνο έκανε λόγο για 50.000 δωρεάν χειρουργεία, ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε 37.500 που εφόσον γίνουν θα είναι σίγουρα ένα πολύ σημαντικό βήμα για πολίτες που περιμένουν πάνω από πέντε μήνες για χειρουργική επέμβαση. Συνεχίζουν, όμως, να βρίσκονται δεκάδες χιλιάδες στη λίστα.

Εκτός από τα παραπάνω, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας θα δώσει στους δημοσιογράφους λεπτομέρειες για τον νέο τρόπο φορολόγησης των εφημεριών των γιατρών. Ο Πρωθυπουργός έχει κάνει γνωστό ότι θα είναι αυτοτελής, με συντελεστή 22%, και θα αποφέρει έως 130 ευρώ επιπλέον μηνιαίως στο εισόδημα των γιατρών. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το μέτρο θα ισχύσει από 1/1/2025. Παράλληλα, θα γίνει ανάλυση πώς έχουν δρομολογηθεί τα κίνητρα για τις άγονες περιοχές. Υπενθυμίζεται ότι έχει εκδοθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) και η αποτίμηση του μέτρου θα γίνει με την πρώτη προκήρυξη για προβληματικές περιοχές – πιθανόν θα βγει μέσα στο μήνα.

Διαβάστε επίσης: 

ΕΣΥ – Νοσοκομεία: Τι νέο (δεν) κομίζουν οι 3 εξαγγελίες της κυβέρνησης στη ΔΕΘ

ΕΣΥ: Ψηφιακό σκανάρισμα αποκαλύπτει πολλά επείγοντα και γιατρούς που «ξεχνούν» να δηλώνουν χειρουργεία

Επείγοντα: Γιατί πρέπει να στελεχώνονται με εξειδικευμένους γιατρούς – Το κενό στα Παιδιατρικά νοσοκομεία