Η αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) είναι ένας από τους δύο κυβερνητικούς στόχους την επόμενη τριετία, έως την άνοιξη του 2027, όπως ανέφερε στη χθεσινή Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) ο Πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε εμφανώς, μέσα από τις απαντήσεις που έδωσε στους εκπροσώπους των ΜΜΕ, ότι η χώρα μας χρειάζεται ένα νέο ΕΣΥ. Μόνο που οι εξαγγελίες εστίασαν σε μεταρρυθμίσεις που ήδη έχουν ανακοινωθεί στο παρελθόν, ενώ η πολυαναμενόμενη εισοδηματική στήριξη γιατρών και εργαζόμενων των νοσοκομείων είναι πολύ μικρή και αφορά μόνο στους πρώτους.

Από τις ανακοινώσεις για την Υγεία και συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά στο ΕΣΥ, τρεις είναι οι βασικές εξαγγελίες: Ενίσχυση των απολαβών των γιατρών, ανακαινίσεις και αναδιαμόρφωση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ).

«Υπάρχουν πολλά προβλήματα ακόμα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Υπάρχει ζήτημα, παραδείγματος χάρη, στον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν τα τμήματα επειγόντων περιστατικών και μεγάλη γκρίνια, εν πολλοίς δικαιολογημένη, από τους πολίτες, ειδικά στις δύσκολες εφημερίες κάποιων νοσοκομείων της Αθήνας», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, και πρόσθεσε:

«Θα δείτε τους επόμενους μήνες αλλαγές και πρόοδο, με παραπάνω πρόσληψη και τραυματιοφορέων, μια κρίσιμη ειδικότητα για να λειτουργεί καλύτερα η εφημερία, αλλά θα δείτε πραγματική αλλαγή όταν έχουν ολοκληρωθεί οι επενδύσεις στα τμήματα επειγόντων περιστατικών. Αν πάτε στο «Αττικό» σήμερα και δείτε πώς λειτουργεί το τμήμα επειγόντων περιστατικών και δείτε τι είναι αυτό το οποίο κατασκευάζουμε, όταν αυτό εγκαινιαστεί, σε 12 μήνες από τώρα, θα αντιληφθούμε τη μεγάλη επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο θα περιθάλπουμε τους ασθενείς που έρχονται στα τμήματα επειγόντων περιστατικών, ειδικά αυτούς οι οποίοι έρχονται με βαρύ τραύμα».

Οι αλλαγές των ΤΕΠ συζητώνται εδώ και χρόνια. Σκοντάφτουν, όμως, και αυτές, όπως και κάθε προωθούμενη μεταρρύθμιση στα δημόσια νοσοκομεία, στην ανεπάρκεια προσωπικού και στην αδυναμία κάλυψης κενών θέσεων, λόγω των πολύ χαμηλών απολαβών.

Σε μια προσπάθεια να αυξήσει ελαφρώς το εισόδημα των γιατρών, ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε αυτοτελή φορολόγηση των εφημεριών, με συντελεστή 22%. Όπως είπε, οι γιατροί του ΕΣΥ θα δουν μέσα από αυτό το μέτρο αύξηση των μηνιαίων εισοδημάτων τους έως και κατά 130 ευρώ. Επιπλέον, αυξήθηκαν σημαντικά τα οικονομικά κίνητρα υπηρεσίας σε άγονη περιοχή, ειδικά για συγκεκριμένες ιατρικές ειδικότητες. Αποτέλεσμα είναι για προβληματικές περιοχές και ειδικότητες οι γιατροί να έχουν επιπλέον εισόδημα ύψους 7.200 ευρώ το χρόνο.

Παρότι, όμως, όλα τα παραπάνω είναι σημαντικές παροχές, φαίνεται πως δε φτάνουν τις απολαβές που έχει ένας γιατρός στον ιδιωτικό τομέα ή εάν δουλέψει σε χώρα της Ευρώπης. Επιπλέον, οι αυξήσεις που ανακοινώθηκαν από το βήμα της ΔΕΘ είναι μόνο για γιατρούς, με την κυβέρνηση να αφήνει απ’έξω – για την ώρα τουλάχιστον – νοσηλευτές, τραυματιοφορείς και άλλο προσωπικό των νοσηλευτικών ιδρυμάτων που αμείβεται σήμερα με πραγματικά εξαιρετικά χαμηλούς μισθούς, όπως αποκάλυψε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος.

Την ίδια στιγμή, για ακόμη μία φορά έγινε αναφορά στις ανακαινίσεις των Κέντρων Υγείας. Η αξιοποίηση χρημάτων που δίνει το Ταμείο Ανάκαμψης για έργα υποδομών σε κλινικές νοσοκομείων και Κέντρα Υγείας είναι το τελευταίο διάστημα στις σίγουρες αναφορές Υπουργείου Υγείας και συνολικά της κυβέρνησης όταν γίνεται συζήτηση για την Υγεία. Το ΕΣΥ χρειάζεται, ωστόσο, πολιτικές με άμεσο αντίκτυπο στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας προς τους πολίτες, όπως είναι για παράδειγμα η μείωση των αναμονών στις εφημερίες.

«Ναι, το 2027 πρέπει να έχουμε πολλά καινούργια κέντρα υγείας, πολλά ανακαινισμένα νοσοκομεία, περισσότερους γιατρούς, πιο καλοπληρωμένους γιατρούς, νέα τμήματα επειγόντων περιστατικών στα νοσοκομεία, που δεν θα θυμίζουν σε τίποτα αυτό το οποίο βλέπουν σήμερα οι πολίτες. Θα πρέπει να έχουμε περιορίσει σημαντικά τις λίστες των χειρουργείων. Σε αυτό θα βοηθήσουν και τα 30.000 και πλέον απογευματινά χειρουργεία τα οποία θα γίνουν τους επόμενους μήνες δωρεάν, με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης.

Βελτίωση των δεικτών του δημογραφικού

Το κυβερνητικό «καλάθι» της ΔΕΘ, πάντως, περιελάμβανε και δύο πολύ σημαντικές εξαγγελίες για να αλλάξει η εικόνα στο δημογραφικό. Συγκεκριμένα, ανακοινώθηκε ο δωρεάν έλεγχος γονιμότητας σε γυναίκες 30 έως 35 ετών. Παρότι θα ήταν χρήσιμο αυτός ο δωρεάν έλεγχος να επεκταθεί και σε μεγαλύτερες γυναίκες, είναι ένα πρώτο εξαιρετικά σημαντικό βήμα, σε μια εποχή που οι γεννήσεις είναι μειωμένες στη χώρα μας.

Επιπλεον, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι θα απλοποιηθούν οι καλύψεις του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Μένει να φανεί στην πράξη τι ακριβώς περιλαμβάνει αυτή η πρωτοβουλία. Τα ζευγάρια, πάντως, που καταφεύγουν σε υποβοηθούμενη αναπαραγωγή έχουν να αντιμετωπίσουν υπέρογκα κόστη.

Διαβάστε επίσης:

Άδωνις Γεωργιάδης: Τα κίνητρα για να πάνε οι γιατροί σε προβληματικές και άγονες περιοχές

Επείγοντα: Γιατί πρέπει να στελεχώνονται με εξειδικευμένους γιατρούς – Το κενό στα Παιδιατρικά νοσοκομεία

Υπουργείο Υγείας: Υποσχέσεις για επανεκκίνηση σε Εφημερίες, Επείγοντα, Προσωπικό Γιατρό