Δύο παρεμβάσεις στο ΕΣΥ και ακόμη δύο που αφορούν στο δημογραφικό αλλά σχετίζονται με την Υγεία ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, πριν από λίγο από το βήμα της 88ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ).

Οι εξαγγελίες για τον πολύπαθο τομέα της Υγείας αναμένονταν με αγωνία. Εδώ και ημέρες είχε γίνει γνωστό πως θα υπάρξει εισοδηματική στήριξη των γιατρών, έτσι ώστε να μη γυρνούν την πλάτη τους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ), προτιμώντας τον ιδιωτικό τομέα ή τις χώρες του εξωτερικού.

Έτσι, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από την Άνοιξη του 2025 οι εφημερίες των γιατρών του ΕΣΥ θα φορολογούνται αυτοτελώς, δηλαδή ξεχωριστά από τις μηνιαίες αποδοχές, με συντελεστή 22%. Η παρέμβαση αυτή σημαίνει, όπως εξήγησε ο Πρωθυπουργός, ότι τα εισοδήματα του ιατρικού προσωπικού μπορεί να αυξηθούν ακόμη και κατά 130 ευρώ το μήνα.

Η στήριξη από την πλευρά της κυβέρνησης αφορά και στους ασθενείς. Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι «σύντομα θα παρουμε 51 εκατομμύρια από το Ταμείο Ανάκαμψης και θα τα διαθέσουμε σε δωρεάν απογευματινά χειρουργεία και θα ανακουφίσουμε 37.000 συμπολίτες μας που περιμένουν».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα οικονομικά κίνητρα που δίνει η κυβέρνηση για γιατρούς άγονων περιοχών, απόφαση που υπογράφηκε την περασμένη Πέμπτη από τα συναρμόδια Υπουργεία. Με βάση τις αυξήσεις στα επιδόματα που θεσπίστηκαν, γιατροί συγκεκριμένων ιατρικών ειδικοτήτων μπορούν να έχουν έως και 7.200 ευρώ επιπλέον εισόδημα ετησίως.

Με το βλέμμα στο δημογραφικό 

Ο Πρωθυπουργός έδωσε ιδιαίτερη βάση στα κυβερνητικά μέτρα που αφορούν στην τόνωση του δημογραφικού και την ενίσχυση της οικογένειας.

Μεταξύ άλλων, εξήγγειλε την άμεση κατάργηση του φόρου 15% στην ασφάλιση υγείας για παιδιά έως 18 ετών και τον δωρεάν έλεγχο γονιμότητας σε γυναίκες από 30 έως 35 ετών. Επιπλέον, ανέφερε ότι θα απλοποιηθούν οι καλύψεις του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

Διαβάστε επίσης:

ΕΚΑΒ: Τα πληρώματα «ανάγκης» που θα στελεχώνουν αμισθί τα ασθενοφόρα στα νησιά

Νοσοκομεία: Καθυστερήσεις δύο χρόνων σε προσλήψεις παρά τις προκηρύξεις

Μητσοτάκης στο συνέδριο ygeiamou.gr: Οι Ευρωεκλογές έχουν και εθνική διάσταση – Κάνουμε μεγάλη προσπάθεια να βελτιώσουμε τα νοσοκομεία