Σημαντικά κενά ιατρικού προσωπικού σε περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας και των νησιών επιχειρεί να καλύψει το υπουργείο Υγείας, με τη θεσμοθέτηση οικονομικών κινήτρων για 169 σημεία του ελληνικού χάρτη που ξεκινούν από 200 ευρώ το μήνα και φτάνουν έως και τα 600 ευρώ, ξεπερνώντας ακόμη και το 20% των μηνιαίων απολαβών των γιατρών, αναλόγως τη βαθμίδα τους, την ειδικότητα και την περιοχή που εργάζονται.

Η απομάκρυνση των γιατρών από το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) είναι ένα φαινόμενο που διογκώνεται το τελευταίο διάστημα. Βασικός λόγος είναι οι χαμηλές απολαβές. Με σκοπό να προσελκύσει γιατρούς στα δημόσια νοσοκομεία η κυβέρνηση προχώρησε σε ρύθμιση – Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που υπογράφηκε χθες από τους Υπουργούς Υγείας και Οικονομικών – με την οποία τριπλασιάζεται το επίδομα άγονων περιοχών για τους γιατρούς που υπηρετούν σε αυτές και εξαπλασιάζεται για 18 ιατρικές ειδικότητες που είναι πλέον δύσκολες να «τραβήξουν» γιατρούς. Οι αυξήσεις των επιδομάτων δεν αφορούν μόνο στους νέους γιατρούς που θα τοποθετηθούν στις άγονες περιοχές, αλλά και σε όσους υπηρετούν σήμερα, με την κυβέρνηση να αναγνωρίζει την προσφορά τους.

«Έχω πει πολλές φορές -και δεν θα κουραστώ να το λέω- ότι η στήριξη του ΕΣΥ είναι για εμάς πρώτη προτεραιότητα. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε παθογένειες χρόνων. Όμως δεν θα σταματήσουμε να προσπαθούμε για ένα καλύτερο ΕΣΥ, αντάξιο των προσδοκιών όλων των πολιτών», ανέφερε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την ανακοίνωση υπογραφής της ΚΥΑ από τον Υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη.

Τα οικονομικά κίνητρα για τις άγονες περιοχές ήταν γνωστό ότι αναμένονταν αυτές τις ημέρες, ως συνέχεια της συνολικής προσπάθειας που καταβάλλει το Υπουργείο Υγείας για να κρατήσει τους γιατρούς στο δημόσιο σύστημα Υγείας. Υπενθυμίζεται ότι έχει δοθεί ήδη η δυνατότητα στους γιατρούς του ΕΣΥ να απασχολούνται παράλληλα στον ιδιωτικό τομέα, καθώς και να διενεργούν απογευματινά χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία, με σκοπό να έχουν επιπλέον εισόδημα.

Μάλιστα, ενώ η αρχική πρόταση του Υπουργείου Υγείας περιλάμβανε γενναίες αυξήσεις σε έξι ιατρικές ειδικότητες, τελικά είναι εφικτή η οικονομική στήριξη του τριπλάσιου αριθμού, δηλαδή συνολικά 18, γεγονός που σημαίνει ότι για μια σειρά ειδικοτήτων οι οποίες καταγράφουν ελλείψεις αυξάνονται σημαντικά οι μηνιαίες απολαβές.

Τα νέα οικονομικά κίνητρα αφορούν στις εξής ιατρικές ειδικότητες: Εσωτερικής παθολογίας, γενικής/οικογενειακής ιατρικής, παιδιατρικής, αναισθησιολογίας, νεφρολογίας, παθολογικής ανατομικής, ακτινολογίας, ιατρικής βιοπαθολογίας/εργαστηριακής ιατρικής, ψυχιατρικής παιδιού και εφήβου, κυτταρολογίας, παθολογικής ογκολογίας, καθώς και των ειδικοτήτων πνευμονολογίας-φυματιολογίας, νευροχειρουργικής, νευρολογίας, χειρουργικής, χειρουργικής παίδων, χειρουργικής θώρακος και καρδιολογίας που υπηρετούν σε ΜΕΘ ενηλίκων/παίδων.

Τι αλλάζει

– Στους ιατρούς/οδοντιάτρους κλάδου ΕΣΥ που υπηρετούν σε υγειονομικές δομές, οι οποίες εδρεύουν σε προβληματικές και άγονες περιοχές κατηγορίας Α’ καταβάλλεται μηνιαίο οικονομικό κίνητρο προσέλκυσης και παραμονής ύψους 300 ευρώ και σε προβληματικές και άγονες περιοχές κατηγορίας Β΄ καταβάλλεται μηνιαίο οικονομικό κίνητρο προσέλκυσης και παραμονής ύψους 200 ευρώ.

– Για τις 18 παραπάνω ιατρικές ειδικότητες καταβάλλεται α) επιπλέον στα προηγούμενα μηνιαίο οικονομικό κίνητρο ύψους τριακοσίων 300 ευρώ (δηλαδή συνολικά 600 ευρώ), εφόσον υπηρετούν σε προβληματική και άγονη περιοχή κατηγορίας Α΄ και β) επιπλέον στα προηγούμενα οικονομικό κίνητρο ύψους 200 ευρώ (δηλαδή συνολικά 400 ευρώ), εφόσον υπηρετούν σε προβληματική και άγονη περιοχή κατηγορίας Β.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα οι ιατροί που υπηρετούν σε άγονη περιοχή κατηγορίας Α’ λαμβάνουν ετήσιο οικονομικό κίνητρο 800-1.000 ευρώ (δηλαδή περίπου 100 ευρώ το μήνα) ενώ σε περιοχή κατηγορίας Β’ λαμβάνουν ετήσιο οικονομικό κίνητρο 500 ευρώ.

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, ιατροί/οδοντίατροι κλάδου ΕΣΥ που υπηρετούν σε υγειονομικές δομές, οι οποίες εδρεύουν σε προβληματικές και άγονες περιοχές κατηγορίας Α’, θα λαμβάνουν, επιπλέον του βασικού μισθού τους, 3.600 ευρώ μεικτά ετησίως και σε περίπτωση που ο ιατρός κατέχει μία από τις 18 ειδικότητες, 7.200 ευρώ. Παράλληλα, ιατροί/οδοντίατροι κλάδου ΕΣΥ που υπηρετούν σε υγειονομικές δομές, οι οποίες εδρεύουν σε προβληματικές και άγονες περιοχές κατηγορίας Β’, θα λαμβάνουν, επιπλέον του βασικού μισθού τους, 2.400€ μεικτά ετησίως και σε περίπτωση που ο ιατρός κατέχει μια από τις 18 ειδικότητες 4.800 ευρώ.

Πώς αποτυπώνεται η νέα ρύθμιση στους μισθούς των γιατρών

Τα οικονομικά κίνητρα που θεσμοθετεί η κυβέρνηση σε αρκετές περιπτώσεις αποτελούν ένα αρκετά υψηλό «πριμ» που μπορεί ακόμη και να ξεπεράσει το 20% του μισθού τους.

Όπως προκύπτει από παλαιότερες ανακοινώσεις των νοσοκομειακών γιατρών, ένας Διευθυντής ΕΣΥ λαμβάνει 2.358 ευρώ μεικτά, ένας Επιμελητής Α’ 2213 μεικτά, και ένας Επιμελητής Β’ 1958 μεικτά. Οι ειδικευόμενοι γιατροί έχουν μηνιαίες απολαβές περί τα 1.550 ευρώ μεικτά.

Εάν λάβει κανείς το παράδειγμα του Επιμελητή Α’, τα ποσοστά των νέων κινήτρων επί του μισθού τους έχουν ως εξής: Για οποιαδήποτε άλλη ειδικότητα, εκτός των 18, και για άγονη περιοχή του πίνακα Α΄το «μπόνους» ανέρχεται στο 12% του μισθού του. Ο ίδιος γιατρός για περιοχή του πίνακα Β’ θα λάβει επίδομα που αντιστοιχεί στο 8,3% του μισθού του. Αντίστοιχα, για έναν Επιμελητή Α’ που ανήκει σε μία από τις 18 ιατρικές ειδικότητες, το ύψος του κινήτρου ανέρχεται στο 21% του μηνιαίου μισθού του όταν πρόκειται για άγονη περιοχή τύπου Α’ και στο 15% του μισθού του όταν πρόκειται για άγονη περιοχή τύπου Β’. Για έναν Επιμελητή Β’ τα νέα οικονομικά κίνητρα μπορεί να αντιστοιχούν ακόμη και στο 23,4% του μηνιαίου μισθού του εάν πρόκειται για μία από τις 18 ιατρικές ειδικότητες σε άγονες περιοχές Α’.

Οι «δύσκολες» περιοχές

Ο χάρτης των προβληματικών περιοχών ήταν ήδη ορισμένος με Προεδρικό Διάταγμα και έγινε περαιτέρω επεξεργασία από το Υπουργείο Υγείας τόσο σε περιοχές με νοσοκομεία όσο και με δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ). Ο πίνακας με τις άγονες τύπου Α’ περιοχές περιλαμβάνει 113 δήμους και χωριά, ενώ ο πίνακας με τις τύπου Β’ περιλαμβάνει 56 σημεία.

Δεν πρόκειται μόνο για δυσπρόσιτες περιοχές, αλλά για περιοχές στις οποίες, λόγω των κοινωνικών, γεωγραφικών, συγκοινωνιακών και οικιστικών συνθηκών, τα νοσοκομεία ή τα Κέντρα Υγείας αντιμετωπίζουν προβλήματα στελέχωσης και κάλυψης των ιατρικών θέσεων. Κως, Δράμα, Ξάνθη, Κιλκίς, Ρέθυμνο, Πύργος, Σπάρτη, Διδυμότειχο, Πτολεμαΐδα, Άνδρος, Τήνος, Μύκονος, Μήλος, Πάρος, Νάξος, Κέα είναι ορισμένα παραδείγματα. Κάποιες περιοχές εξ αυτών, μάλιστα, έχουν βρεθεί στο επίκεντρο της επικαιρότητας λόγω ελλείψεων γιατρών.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Κως, που καταγράφει σημαντική έλλειψη σε παθολόγους. Το νοσοκομείο της Κω ήταν ένα εκ των υγειονομικών δομών για τις οποίες το Υπουργείο Υγείας έψαχνε ιδιώτες γιατρούς να βοηθήσουν στις εφημερίες τον προηγούμενο μήνα, οδηγώντας σε σφοδρή αντιπαράθεση τους εκπροσώπους των ιδιωτών γιατρών με τον Υπουργό Υγείας. Το … crash test της αποτελεσματικότητας της νέας πρωτοβουλίας θα γίνει με προκήρυξη επιμελητών και διευθυντών στο ΕΣΥ που θα γίνει μέσα στον Σεπτέμβριο. Σε αρκετές περιοχές, βέβαια, οι ιδιώτες γιατροί που δραστηριοποιούνται έχουν ιδιαίτερα μεγάλα εισοδήματα μεταξύ άλλων και από τη φροντίδα τουριστών, με αποτέλεσμα ο ιδιωτικός τομέας να προσελκύει τον ιατρικό κόσμο.

Διαβάστε επίσης:

ΔΕΘ: Αυτές αναμένεται να είναι οι δύο εξαγγελίες του Πρωθυπουργού για τους γιατρούς του ΕΣΥ

ΕΚΑΒ: Τα πληρώματα «ανάγκης» που θα στελεχώνουν αμισθί τα ασθενοφόρα στα νησιά

Ευρώπη: Από ποιες χώρες αποφοιτούν οι περισσότεροι γιατροί και οδοντίατροι – Η θέση της Ελλάδας