Η χρησιμότητα των ιδιωτικών ασθενοφόρων σε δευτερογενείς διακομιδές, δηλαδή όταν οι ασθενείς λαμβάνουν εξιτήριο και προκειμένου να μεταφερθούν σπίτι τους, αναδεικνύεται από τα στοιχεία που δημοσίευσε χθες ο διοικητής του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», κ. Αναστάσιος Γρηγορόπουλος.

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του, το πρώτο 8μηνο του 2024 πραγματοποιήθηκαν 2.800 εξιτήρια ασθενών με ιδιωτικά ασθενοφόρα. Το κόστος για τον πολίτη είναι μηδενικό, ενώ το όφελος μεγάλο, κατά τον ίδιο, καθώς μέσα σε 2-3 ώρες οι ασθενείς μπορού(σα)ν να μεταφερθούν σπίτι τους. Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Γρηγορόπουλο, πριν από τη συνεργασία με εταιρείες ιδιωτικών ασθενοφόρων, οι ασθενείς που χρειάζονταν μεταφορά μετά από εξιτήριο μπορεί να περίμεναν έως και δύο ημέρες. Ταυτόχρονα το ΕΚΑΒ επιφορτιζόταν με επιπλέον δουλειά όταν η στόχευσή του πρέπει να είναι τα επείγοντα περιστατικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εδώ και δύο χρόνια, η 1η Υγειονομική Περιφέρεια έχει προχωρήσει σε συμβάσεις με ιδιώτες για τις δευτερογενείς διακομιδές των νοσηλευόμενων. Ο στόχος είναι διπλός: Η καλύτερη εξυπηρέτηση των νοσηλευομένων όταν χρειάζονται εξωτερικές διαγνωστικές εξετάσεις ή μετά από εξιτήρια, καθώς και η αποσυμφόρηση του ΕΚΑΒ.

Είναι χαρακτηριστικό πως παρότι το ΕΚΑΒ είναι ταυτισμένο με τις προνοσοκομειακές επείγουσες διακομιδές, συνέδραμε και στις δευτερογενείς διακομιδές, με όσα οχήματα και πληρώματα μπορούσε να διαθέσει.

Το ζήτημα της ανάθεσης διακομιδών σε ιδιώτες στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) προκαλεί, βέβαια, την αντίδραση των εργαζομένων των νοσοκομείων. Συγκεκριμένα, καταγγέλλουν «ιδιωτικοποίηση των διακομιδών» και ζητούν την επαναφορά του κλάδου των Οδηγών των νοσοκομείων, την πρόσληψη πληρωμάτων ασθενοφόρων, καθώς και την αγορά νέων οχημάτων.

Διαβάστε επίσης:

Νοσοκομεία: Καθυστερήσεις δύο χρόνων σε προσλήψεις παρά τις προκηρύξεις

ΕΚΑΒ: Μάχες ζωής στα ασθενοφόρα – Το δύσκολο έργο που έχουν οι διασώστες

ΕΚΑΒ – Μικτά πληρώματα: Αυξήθηκαν κατά 30% οι βάρδιες των ασθενοφόρων