Πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία για τη στήριξη του επαγγέλματος του νοσηλευτή που παρουσιάζει σημαντικές ελλείψεις στη γηραιά ήπειρο αναλαμβάνει η Κομισιόν. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέγραψε συμφωνία με το Περιφερειακό Γραφείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη (ΠΟΥ Ευρώπης) για να στηρίξει τα κράτη μέλη στη διατήρηση των νοσηλευτών στα συστήματα υγείας τους και να καταστήσει το επάγγελμα πιο ελκυστικό για τους νοσηλευτές.

Η συμφωνία, η οποία χρηματοδοτείται με 1,3 εκατομμύρια ευρώ από το πρόγραμμα EU4Health, θα περιλαμβάνει δραστηριότητες σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ για μια περίοδο 36 μηνών. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στις χώρες με σημαντικές ελλείψεις σε επαγγελματίες υγείας, και συγκεκριμένα σε ελλείψεις νοσηλευτών.

Η Στέλλα Κυριακίδου, Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, δήλωσε: «Οι νοσηλευτές είναι η ραχοκοκαλιά των συστημάτων υγείας μας και είναι κρίσιμοι για να εξασφαλίσουν ότι οι ασθενείς λαμβάνουν υψηλής ποιότητας, επαγγελματική φροντίδα όταν τη χρειάζονται. Η σημερινή δράση αποτελεί ένδειξη της δέσμευσής μας να αντιμετωπίσουμε τα σοβαρά προβλήματα του υγειονομικού προσωπικού που αντιμετωπίζουν πολλά κράτη μέλη και να βελτιώσουμε την ανθεκτικότητα των συστημάτων υγείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας. Είμαστε ευτυχείς που συνεργαζόμαστε με τον ΠΟΥ Ευρώπη σε αυτή τη σημαντική πρωτοβουλία».

Μέσω στενής συνεργασίας με τα κράτη μέλη, τις οργανώσεις νοσηλευτών και τους κοινωνικούς εταίρους, η πρωτοβουλία θα προσαρμοστεί στις συγκεκριμένες ανάγκες σε εθνικό επίπεδο. Πιο αναλυτικά, όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η χρηματοδότηση θα περιλαμβάνει τη δημιουργία σχεδίων δράσης για την προσέλκυση προσωπικού, προγράμματα καθοδήγησης για να προσελκύσουν μια νέα γενιά νοσηλευτών, την εκπόνηση αξιολογήσεων επιπτώσεων του νοσηλευτικού προσωπικού για να κατανοηθούν τα προβλήματα και στρατηγικές για τη βελτίωση της υγείας και της ευημερίας των νοσηλευτών, καθώς και την εφαρμογή ευκαιριών εκπαίδευσης και δράσεων για να διασφαλιστεί ότι το υγειονομικό προσωπικό μπορεί να επωφεληθεί από τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Διαβάστε επίσης:

Νοσηλευτές: Τι προτείνουν στο ΑΣΕΠ για να επιταχυνθούν οι προσλήψεις

Ψυχικά ασθενείς – Ακούσιες νοσηλείες: Μετακυλίονται οι ευθύνες στους επαγγελματίες υγείας υποστηρίζουν οι νοσηλευτές