Το δικό του μήνυμα έστειλε ο κ. Ηρακλής Τσαγκάρης, Διευθυντής Β΄Κλινικής Εντατικής Θεραπείας στο νοσοκομείο «Αττικόν» και Επιστημονικός Υπεύθυνος του Προγράμματος Μεταμόσχευσης Πνευμόνων, για τη χθεσινή συνδυασμένη μεταμόσχευση καρδιάς-πνευμόνων σε μια 52χρονη γυναίκα με συγγενή καρδιοπάθεια και 40η επιτυχή μεταμόσχευση για το εθνικό μεταμοσχευτικό πρόγραμμα από το καλοκαίρι του 2020.

«Ευχαριστούμε τον κ. Υπουργό για τα καλά του λόγια, περήφανοι για την αναγνώριση της ομαδικής δουλειάς μας από την Πολιτεία» σημείωσε για τη χθεσινή ανάρτηση του υπουργού Υγείας, Άδωνη Γεωργιάδη, ο οποίος χαιρέτισε το γεγονός και συνεχάρη τους εμπλεκόμενους γιατρούς, απευθύνοντας θερμές ευχαριστίες και ευγνωμοσύνη στην 49χρονη δότρια και την οικογένειά της. Το τελικό αποτέλεσμα «πριν από πέντε χρόνια χρόνια θα θεωρούνταν ανέφικτο για την ελληνική υγειονομική πραγματικότητα. Είμαστε περήφανοι για όλες τις ομάδες μας, συνεχίζουμε δυνατά» επεσήμαινε ο υπουργό.

Στην ανάρτησή του στο Facebook για την 40η επιτυχή μεταμόσχευση, ο κ. Τσαγκάρης εξηγεί το πολύπλοκο έργων των συνεργαζόμενων γιατρών από το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο και τα νοσοκομεία «Αττικόν» και «Σωτηρία», και αναφέρεται στην ώθηση που θα δώσουν νέες υποδομές όπως το Ωνάσειο Μεταμοσχευτικό Κέντρο καθώς και οι «νέοι νόμοι (που) έρχονται να διευκολύνουν τις διαδικασίες και να μας φέρουν πιο κοντά στην Ευρώπη». Ο ίδιος εκτιμά ότι η δωρεά οργάνων φέτος θα αγγίξει ιστορικά υψηλά για τη χώρα.

«Συνεχίζουμε με σεμνότητα, συνεχίζουμε ομαδικά, συνεχίζουμε με επίγνωση της σημασίας αυτού που κάνουμε. Συγχαρητήρια στις δεκάδες των υγειονομικών που συμμετείχαν και συμμετέχουν στη συνεχιζόμενη προσπάθεια, ευχές στην ασθενή και σεβασμός και ευχαριστίες στην οικογένεια της δότριας» καταλήγει.

Διαβάστε την ανάρτησή του κ. Τσαγκάρη

«Ευχαριστούμε τον κ. Υπουργό για τα καλά του λόγια, περήφανοι για την αναγνώριση της ομαδικής δουλειάς μας από την Πολιτεία.
Sweet 40!

40η μεταμόσχευση για το ελληνικό πρόγραμμα μεταμόσχευσης πνευμόνων από το καλοκαίρι του 2020 που επανεκκινήθηκε έως σήμερα. Και όχι οποιαδήποτε μεταμόσχευση πνευμόνων, αλλά συνδυασμένη μεταμόσχευση καρδιάς πνευμόνων σε μητέρα με συγγενή καρδιοπάθεια και πνευμονική υπέρταση, η πρώτη του είδους στην Ελλάδα, εξ όσων γνωρίζω. Συγχαρητήρια στον φίλο Καθηγητή Θέμη Χαμογιωργάκη και όλη τη χειρουργική ομάδα για την εμφύτευση, συγχαρητήρια σε όλη την ομάδα του Προγράμματος Μεταμόσχευσης Καρδιάς (Υπεύθυνος Καθ. Θ. Χαμογιωργάκης) και Πνευμόνων (Υπεύθυνος Καθ. Η. Τσαγκάρης) τόσο στο Ωνάσειο όσο και στο Αττικό για την μακρά, ομαδική και ουσιαστική προσπάθεια.

Η μεταμόσχευση πνευμόνων είναι η επιτομή της ομαδικής δουλειάς, σε βάθος χρόνου, με υψηλή ποιότητα και επιμονή από πολλές ομάδες του συστήματος υγείας μας. Υπερβαίνει μια χειρουργική επέμβαση (παρά την προφανή πολυπλοκότητα της) και απαιτεί ένα σύστημα υγείας που μπορεί να λειτουργήσει σε υψηλό επίπεδο. Δεν είναι τυχαίο που μέχρι πριν λίγα χρόνια καμία ευρωπαϊκή χώρα ανατολικά της Βιέννης δεν είχε πρόγραμμα μεταμόσχευσης πνευμόνων.

Σκεφτείτε μόνο τις ομάδες-κρίκους της αλυσίδας που συμμετείχαν και θα συμμετέχουν και ως τώρα τα κατάφεραν:

Η επανειλημμένη επείγουσα και συντονισμένη διαχείριση της λήπτριας στα νοσοκομεία της Θεσσαλίας, το Ωνάσειο και το Αττικόν όταν χρειάστηκε , η παρατεταμένη συντήρηση της λήπτριας με επεμβατικά προστανοειδή για μεγάλο διάστημα στο διακλινικό ιατρείο πνευμονικής υπέρτασης στο Αττικό, η εξαιρετική διαχείριση της δότριας στην πολυδύναμη ΜΕΘ της Σωτηρίας που κατάφερε να διασώσει μοσχεύματα που θα μπορούσαν εύκολα να χαθούν, ο πολύτιμος συντονιστικός ρόλος του Ελληνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων και βεβαίως η συνδυασμένη και αποτελεσματική δουλειά και των δύο μεταμοσχευτικών προγραμμάτων καρδιάς και πνεύμονα στο Ωνάσσειο περιγράφουν την αθόρυβη σκυταλοδρομία.

Δεν έχουμε τελειώσει. Τώρα η ασθενής είναι στα εξαιρετικά χέρια της Εντατικής του ΩΚΚ και στη συνέχεια θα παρακολουθείται από τα αντίστοιχα μεταμοσχευτικά προγράμματα. Νέες υποδομές όπως το Ωνάσειο Μεταμοσχευτικό Κέντρο έρχονται να μας υποστηρίξουν στο άμεσο μέλλον, νέοι νόμοι έρχονται να διευκολύνουν τις διαδικασίες και να μας φέρουν πιο κοντά στην Ευρώπη, η δωρεά οργάνων φαίνεται ότι φέτος θα αγγίξει τα ιστορικά υψηλά για τη χώρα.

Συνεχίζουμε με σεμνότητα, συνεχίζουμε ομαδικά, συνεχίζουμε με επίγνωση της σημασίας αυτού που κάνουμε. Συγχαρητήρια στις δεκάδες των υγειονομικών που συμμετείχαν και συμμετέχουν στη συνεχιζόμενη προσπάθεια, ευχές στην ασθενή και σεβασμός και ευχαριστίες στην οικογένεια της δότριας.

Ηρακλής Τσαγκάρης
Επιστημονικός Υπεύθυνος Προγράμματος Μεταμόσχευσης Πνευμόνων
(tag πρέπει να κάνω σε 10δες. Συγνώμη από τους πολλούς που έχω παραλείψει)»

Διαβάστε επίσης:

Δωρεά οργάνων – Μεταμοσχεύσεις: Οι άνθρωποι – κλειδιά που συνέβαλαν σε αύξηση άνω του 25% σε ενάμιση χρόνο

Από την ευαισθητοποίηση στη δράση: Η σημασία της σωστής ενημέρωσης για τη δωρεά οργάνων και τις μεταμοσχεύσεις

Δωρεά Οργάνων – Μεταμοσχεύσεις: Γιατί πρέπει να βάζουμε τον εαυτό μας στη θέση του λήπτη – Η ειδικός εξηγεί