Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης σχολίασε σε ανάρτησή του τις ανατιμήσεις που τέθηκαν σε ισχύ για διάφορα φαρμακευτικά σκευάσματα.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο κ. Γεωργιάδης, οι αυξήσεις αφορούν «διάφορα φθηνά φάρμακα» και «κατά κανόνα πρόκειται για προσαρμογές τιμών στο μέσο όρο των 2 χαμηλότερων τιμών της Ευρωζώνης, για φάρμακα που είχαν καθηλωθεί οι τιμές τους τη τελευταία 10ετία, λόγω μειώσεων που εφαρμόστηκαν στη περίοδο της κρίσης».

Παράλληλα, δίνει ορισμένα παραδείγματα αυξήσεων σε συγκεριμένα σκευάσματα και χαρακτηρίζει παραπλανητικούς τους τίτλους περί «οικονομικής επιβαρύνσεως των ασθενών με 30.000.000€».

Αναλυτικά, η ανάρτηση του κ. Γεωργιάδη:

«Από σήμερα ισχύουν οι αυξήσεις τιμών που δόθηκαν σε διάφορα φθηνά φάρμακα. Οι αυξήσεις προέκυψαν μετά από μία μακροχρόνια, σε δύο στάδια, διαφανή διαδικασία που έκανε ο ΕΟΦ. Κατά κανόνα πρόκειται για προσαρμογές τιμών στο μέσο όρο των 2 χαμηλότερων τιμών της Ευρωζώνης, για φάρμακα που είχαν καθηλωθεί οι τιμές τους τη τελευταία 10ετία, λόγω μειώσεων που εφαρμόστηκαν στη περίοδο της κρίσης.

Οι προσαρμογές εφαρμόστηκαν με αυστηρά κριτήρια και αφορούσαν μοναδικά φάρμακα, αναντικατάστατα, που βρίσκονται σε μακροχρόνιες ελλείψεις και η προμήθειά τους γίνεται μέσω ΙΦΕΤ σε σημαντικά υψηλότερες τιμές.

Επιπλέον, οι προσαρμογές αφορούσαν κυρίως οικονομικές θεραπείες, όπου το κόστος υποκατάστασής τους ήταν πολύ υψηλότερο από τις αυξήσεις που δόθηκαν.

Με τις εν λόγω προσαρμογές τιμών, διασφαλίζεται η άμεση πρόσβαση των ασθενών σε οικονομικές θεραπείες, με χαμηλό κόστος συμμετοχής, η μείωση του κόστους θεραπείας και η προστασία της δημόσιας υγείας.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα τα σκευάσματα:

LASIX, Αντι-υπερτασικό φάρμακο, που η τιμή παραγωγού αυξήθηκε από 1.35€ σε 1.89€

T3, φάρμακο για τον Υποθυρεοειδισμό, που η τιμή παραγωγού αυξήθηκε από 1.59€ σε 4,79€

MILITHIN, Αντιψυχωσικό φάρμακο, που η τιμή παραγωγού αυξήθηκε από 2.85€ σε 5.22€

URSOFALK, φάρμακο για τη Χολολιθίαση, που η τιμή παραγωγού αυξήθηκε από 6.55€ σε 8,48€

ETOPOSIDE, Ογκολογικό φάρμακο, που η τιμή παραγωγού αυξήθηκε από 8.11€ σε 22.88€

Οι σχετικοί τίτλοι περί οικονομικής επιβαρύνσεως των ασθενών με 30.000.000€ είναι παραπλανητικοί. Τα Φάρμακα αυτά, λόγω της κάτω από το κόστος τιμής τους, ήταν είτε σε χρόνια έλλειψη, είτε σε πλήρη απόσυρση.

Θυμηθείτε πόσες φορές ψάξατε οι ίδιοι για διάφορα φάρμακα και δεν τα βρίσκατε ή πόσα δημοσιεύματα διαβάσατε σχετικά με τις ελλείψεις των φθηνών φαρμάκων. Αυτό το πρόβλημα λύσαμε σήμερα.

Οι εταιρίες που τα παράγουν στην Ελλάδα αύξησαν ήδη την παραγωγή τους λόγω των νέων τιμών και οι εταιρίες εισαγωγής (πχ για την ETOPOSIDE) ενώ τα είχαν αποσύρει τα ξαναφέρνουν στα Φαρμακεία.

Επιβάρυνση των ασθενών δεν θα υπάρξει, διότι τα φάρμακα αυτά οι ασθενείς τα αντικαθιστούσαν αναγκαστικά με άλλα πολύ ακριβότερα φάρμακα και άρα τελικά πλήρωναν περισσότερα χρήματα. Δηλ οι υπολογισμοί που αναφέρουν τα δημοσιεύματα υπολογίζουν μεν την παλαιά και τη νέα τιμή, αλλά δεν υπολογίζουν το κόστος για τον ασθενή, της αντικατάστασης τους με άλλα ακριβότερα φάρμακα.

Ευχαριστώ τον ΕΟΦ που ολοκλήρωσε αυτή την διαδικασία με τόση διαφάνεια που τελικά δεν υπήρξε ούτε μία καταγγελία από καμμία εταιρεία, είτε για αδικία εις βάρος της, είτε για εύνοια κάποιας άλλης».

Υπενθυμίζεται ότι στο τέλος Ιουλίου, ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) ανακοίνωσε τις τιμές για 1.242 κωδικούς σκευασμάτων για τα οποία οι εταιρείες που τα διακινούν, είχαν αιτηθεί την αναπροσαρμογή τους (μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται και 6 σκευάσματα που έλαβαν πρώτη φορά τιμή).

Οι αυξήσεις τιμών έγιναν, μεταξύ άλλων, σε περιπτώσεις πολύ φθηνών φαρμάκων, με σκοπό να μην εξαφανιστούν από την ελληνική αγορά. Άλλωστε, οι … αρρυθμίες στη διαθεσιμότητα τέτοιων σκευασμάτων αποτελούν ένα σοβαρό πρόβλημα έως τώρα, καθώς καταγράφονται σημαντικές ελλείψεις και αρκετά φάρμακα είναι μοναδικά, χωρίς αντικατάστατα. Ένα άλλο κριτήριο που ελήφθη υπόψη προκειμένου να πάρουν τα φάρμακα αυξημένη τιμή είναι εάν κάποια εξ αυτών είχαν τιμή μικρότερη από τον μέσο όρο των δύο χαμηλότερων τιμών της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με τη λίστα που έκανε γνωστή ο ΕΟΦ, προκύπτουν αυξήσεις άνω του 1% για 843 σκευάσματα. Μάλιστα για περίπου 700 κωδικούς η αύξηση είναι πάνω από 10% ενώ κατά 20% και πάνω αυξάνονται 570. Σε περίπου 100 φάρμακα υπερδιπλασιάστηκε η τιμή τους. Πιο συγκεκριμένα, σε 100 φάρμακα η αύξηση ήταν κατά 100% φτάνοντας σε ένα σκεύασμα το ποσοστό 448%. Είναι η μεγαλύτερη διαφορά και πρόκειται για σκεύασμα με βάση τη τυροθρισίνη (δερματολογικό αντιβιοτικό), το οποίο από 0,96 ευρώ φτάνει στα 5,26 ευρώ.

Στην απόφαση που εκδόθηκε για τις νέες τιμές σημειώνεται πως προκαλείται ενδεχόμενη πρόσθετη δαπάνη σε βάρος του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ, αλλά το ύψος της δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστεί «καθώς αυτό θα εξαρτηθεί από τον όγκο των πωλήσεων, την τιμή αποζημίωσης (που ενδέχεται να είναι και εμπιστευτική μέσω διαπραγμάτευσης), αλλά και από οποιαδήποτε υποκατάσταση ακριβότερων ή φτηνότερων αποζημιωνόμενων θεραπειών».

Όπως προκύπτει από εκτιμήσεις, όμως, η συνολική επιβάρυνση της δαπάνης από τις νέες τιμές διαμορφώνεται περίπου στα 90 εκατ. ευρώ, με τα 60 εκατ. ευρώ να αφορούν στο ποσό που θα βαρύνει τη δαπάνη του ΕΟΠΥΥ και αναμένεται να καλυφθεί από τις φαρμακευτικές εταιρείες μέσω clawback. Τα υπόλοιπα περίπου 30 εκατ. ευρώ αφορούν στη συμμετοχή των ασφαλισμένων.

Οι αυξήσεις στις τιμές φθηνών, μοναδικών φαρμάκων εντάσσονται στο πλαίσιο της γενικότερης φαρμακευτικής πολιτικής που ακολουθεί το Υπουργείο Υγείας για αντιμετώπιση των ελλείψεων, αλλά και εξορθολογισμό της δαπάνης που έχει ξεφύγει. Στον τομέα των ελλείψεων, γίνεται προσπάθεια στενής παρακολούθησης της αγοράς μέσω του Ηλεκτρονικού Συστήματος Παρακολούθησης Διακίνησης Φαρμάκων (ΗΣΠΑΔΙΦ). Όπως έχει εξηγήσει στο ygeiamou.gr ο Γενικός Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού του Υπουργείου Υγείας, Άρης Αγγελής, ο οποίος είναι επικεφαλής της προσπάθειας όταν θα διασφαλιστεί η εγκυρότητα των στοιχείων που συλλέγονται από κάθε κόμβο του συστήματος, θα δοθεί application που θα απευθύνεται στο ευρύ κοινό.

Ειδήσεις σήμερα:

Νόσος των κλιματιστικών: Περικαρδίτιδα και άλλες επιπλοκές που προκαλεί

Παιδίατροι: Δύο κρίσιμα ερωτήματα για το εμβόλιο της μηνιγγίτιδας Β

Ευλογιά των πιθήκων – Mpox: Μεγάλη ζήτηση για τα εμβόλια – Καλύφθηκαν τα ραντεβού του «Ανδρέας Συγγρός»