Στο προσκήνιο βρίσκεται το γενικό νοσοκομείο της Σάμου τα τελευταία 24ωρα, λόγω των ελλείψεων σε γιατρούς αλλά και της διακομιδής στην Αθήνα μίας εκ των παιδιάτρων, με πρόβλημα υγείας. Την ίδια στιγμή, η αποχώρηση της διοικήτριας, Αφροδίτης Αγγέλη, πυροδότησε την κατάσταση, παρότι δεν ήταν ξαφνική.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η διοικήτρια είχε ενημερώσει την 2η Υγειονομική Περιφέρεια και την ηγεσία του υπουργείου Υγείας από τον περασμένο Μάιο ότι θα αποχωρήσει αμέσως μετά το καλοκαίρι για προσωπικούς λόγους. Μάλιστα, δεν είχε συμμετάσχει στη διαδικασία ανάδειξης των νέων διοικητών ΕΣΥ με το νόμο Κεραμέως. Μέχρι το τέλος θα οριστεί προσωρινός διοικητής, ενώ τώρα καθήκοντα διοικητή ασκεί ο Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας.
Το νοσοκομείο, πάντως, όπως τα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας, το καλοκαίρι αντιμετωπίζει προβλήματα που προκύπτουν από την ελλιπή στελέχωση γιατρών.
Αίσθηση προκάλεσε η είδηση από τα τοπικά μέσα για την πίεση που υπέστη η μία παιδίατρος, με αποτέλεσμα να χρειαστεί να νοσηλευτεί σε νοσοκομείο της Αθήνας. Συγγενικά της πρόσωπα κατήγγειλαν πως «έκανε 23 εφημερίες τον μήνα, γι’ αυτό διαλύθηκε». Πηγές του νοσοκομείου αναφέρουν πως λόγω της παραίτησης που υπέβαλε πριν από μερικές εβδομάδες η έτερη μόνιμη συνάδελφός της, η παιδίατρος πραγματοποίησε 6 ενεργές εφημερίες και για αρκετές ημέρες βρισκόταν σε εφημερία ετοιμότητας, δηλαδή εφημέρευε από το σπίτι χωρίς να χρειάζεται πάντοτε να έχει φυσική παρουσία στο νοσοκομείο.
Όπως προκύπτει από πληροφορίες, η παιδίατρος εμφάνισε δυσαρθρία, κάτι που θορύβησε τους συναδέλφους της και οδήγησε στη διακομιδή της στο Τζάνειο. Το σύμπτωμα, ωστόσο, είχε αποδρομή σε διάστημα μιας ημέρας, ενώ και οι δύο μαγνητικές τομογραφίες στις οποίες υποβλήθηκε η γιατρός ήταν καθαρές. Υπό αυτά τα δεδομένα, η παιδίατρος αναμένεται να λάβει εξιτήριο αύριο, Πέμπτη.
Παρά την επιστροφή της στο νησί και στο νοσοκομείο, τα προβλήματα στην Παιδιατρική κλινική θα παραμείνουν. Εκτός από τις ελλείψεις, στη συγκεκριμένη κλινική του νοσοκομείου ήταν συχνές οι αντιπαραθέσεις μεταξύ των παιδιάτρων οι οποίες έφταναν ως τη διοίκηση και γίνονταν θέμα στον τοπικό τύπο.
Τα κενά της Παιδιατρικής κλινικής προσπαθεί να κλείσει το υπουργείο Υγείας με το γνωστό τρόπο των μετακινήσεων γιατρών από άλλα νοσοκομεία. Ειδικότερα, όπως ανέφερε σε χθεσινή ανάρτησή του ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης «αναφορικά με τη στελέχωση της παιδιατρικής κλινικής, σήμερα υπηρετούν σε αυτήν: 1 μόνιμη παιδίατρος, η οποία αυτή τη στιγμή νοσηλεύεται στο Τζάνειο, 1 ιδιώτης παιδίατρος με δελτίο παροχής υπηρεσιών υγείας (μπλοκάκι), 1 ειδικευόμενη ιατρός μετακινημένη από το ΠΓΝ «Αττικόν». Μια επιπλέον ειδικευόμενη ιατρός θα μετακινηθεί από τις 24/8. Επίσης, κάνει 7 εφημερίες/μήνα στην Παιδιατρική Κλινική 1 Γενική Ιατρός από το ΠΙ Βαθέος υπό την επίβλεψη παιδιάτρου».
Όλη η εικόνα του νοσοκομείου από τον υπουργό Υγείας:
Σε απάντηση πρόσφατων δημοσιευμάτων για το ΓΝ Σάμου τα πραγματικά περιστατικά έχουν ως εξής:
Στο ΓΝ Σάμου «Άγιος Παντελεήμων», το οποίο κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024 είχε ποσοστό κάλυψης κλινών 41%, σήμερα υπηρετούν 267 άτομα, εκ των οποίων 35 μόνιμοι ιατροί κλάδου ΕΣΥ, 5…— Άδωνις Γεωργιάδης (@AdonisGeorgiadi) August 20, 2024
«Σε απάντηση πρόσφατων δημοσιευμάτων για το ΓΝ Σάμου τα πραγματικά περιστατικά έχουν ως εξής: Στο ΓΝ Σάμου ‘Άγιος Παντελεήμων’, το οποίο κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024 είχε ποσοστό κάλυψης κλινών 41%, σήμερα υπηρετούν 267 άτομα, εκ των οποίων 35 μόνιμοι ιατροί κλάδου ΕΣΥ, 5 επικουρικοί ιατροί, 3 ιατροί με δελτίο παροχής υπηρεσιών υγείας (μπλοκάκι) και 129 νοσηλευτές», αναφέρει ο Υπουργός.
«Από τον Ιούλιο του 2019 έως και σήμερα έχουν προκηρυχθεί 31 μόνιμες θέσεις ιατρών κλάδου ΕΣΥ, εκ των οποίων παραπάνω από τις μισές απέβησαν άγονες, 22 θέσεις μονίμου νοσηλευτικού και 6 θέσεις μόνιμου λοιπού προσωπικού. Κατά την τελευταία 4ετία το νοσοκομείο έχει ενισχυθεί (μόνιμο και επικουρικό προσωπικό) με 22 ιατρούς, 40 άτομα νοσηλευτικού προσωπικού και 58 άτομα λοιπού προσωπικού. Επιπροσθέτως, λόγω των αυξημένων αναγκών κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, μετακινήθηκαν στο ΓΝ Σάμου 1 παθολόγος από τις 15/07 – 14/08 και 1 παιδίατρος από 30/07 – 13/08», προσθέτει.
Ειδικά σε ό,τι αφορά τους παιδιάτρους ο κ. Γεωργιάδης αναφέρει πως από το 2019 έχουν προκηρυχθεί 5 θέσεις ειδικότητας παιδιατρικής (η τελευταία με την προκήρυξη Φεβρουαρίου 2024), εκ των οποίων οι 3 κατέστησαν άγονες, ενώ προσλήφθηκαν 2 ιατροί, εκ των οποίων ο ένας παραιτήθηκε 2,5 χρόνια μετά την πρόσληψη.
«Παρά τις συγκεκριμένες ελλείψεις, στις οποίες ανταποκρινόμαστε άμεσα και αποτελεσματικά, η στήριξη στο νοσοκομείο είναι έμπρακτη. Ειδικότερα, πλέον των προκηρύξεων θέσεων, πρέπει να τονισθεί ότι ο προϋπολογισμός του νοσοκομείου από 5,6 εκατ. ευρώ το 2019 αυξήθηκε σε 6,5 εκατ. ευρώ το 2023, σημειώνοντας αύξηση 15,4%. Επίσης, έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας, έργο αναβάθμισης των κτιριακών υποδομών του Νοσοκομείου, ύψους 1,5 εκατ. ευρώ. Όλα αυτά δεν σημαίνουν ότι δεν υπάρχουν προβλήματα αλλά η εικόνα της κατάρρευσης απέχει από την πραγματικότητα. Και το Νοσοκομείο Σάμου υποφέρει από τα ίδια προβλήματα με τα υπόλοιπα περιφερειακά νοσοκομεία και με τα νέα μέτρα θα έχουμε πιστεύουμε στις προσκλήσεις μεγαλύτερη συμμετοχή» καταλήγει ο υπουργός.
Πυρκαγιές: Πώς απειλούν την καρδιά – Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο
Ποιο νοσοκομείο ανέπτυξε τις πρώτες κλίνες για ηλικιωμένους με καρδιολογικά προβλήματα