Τα μέλη των εξεταστικών επιτροπών νέων γιατρών που ολοκληρώνουν την ειδικότητα (ιατρική εκπαίδευση) ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας. Με δύο αποφάσεις που υπογράφει ο Υφυπουργός Υγείας, κ. Μάριος Θεμιστοκλέους, οι επιτροπές, αποτελούμενες από Καθηγητές και γιατρούς, μία στην Αθήνα και μία στη Θεσσαλονίκη, έχουν θητεία ενός έτους, από 1/9/2024 έως 31/8/2025.

Στις 42 επιτροπές της Αθήνας συμμετέχουν συνολικά 126 τακτικά μέλη και 126 αναπληρωματικά, ενώ στις 34 επιτροπές της Θεσσαλονίκης συμμετέχουν 102 τακτικά και 102 αναπληρωματικά μέλη.

Όπως διευκρινίζεται στις σχετικές αποφάσεις, οι εξεταστικές επιτροπές για τις ιατρικές ειδικότητες της Αλλεργιολογίας, της Ιατρικής της Εργασίας και Περιβάλλοντος, της Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής (ιατρική και οδοντιατρική ειδικότητα), της Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης της Δημόσιας Υγείας – Κοινωνικής Ιατρικής και των οδοντιατρικών ειδικοτήτων της Ορθοδοντικής της Οδοντιατρικής Ειδικής Φροντίδας και της Χειρουργικής Στόματος, με έδρα την Αθήνα, ορίζονται αρμόδιες για τη διεξαγωγή των εξετάσεων των αντίστοιχων ειδικοτήτων και για την έδρα της Θεσσαλονίκης.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι συγκεκριμένες εξεταστικές επιτροπές αφορούν στις εξετάσεις που δίνονται με την ολοκλήρωση της ειδικότητας. Δεν αφορούν στην έναρξη ειδικότητας, για την οποία έγινε προσπάθεια προώθησης συστήματος πανελλαδικών εξετάσεων, μετά από πρόταση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ).

Υπενθυμίζεται ότι η επίμαχη αυτή απόφαση σήκωσε θύελλα αντιδράσεων από τους νοσοκομειακούς γιατρούς. Προέβλεπε η επιλογή των ειδικευόμενων για τις περιπτώσεις ειδικοτήτων με μεγάλη αναμονή να γίνεται από ειδική επιτροπή. Πιο αναλυτικά, η Επιτροπή θα επέλεγε υποψηφίους για το 20% των θέσεων κάθε εκπαιδευτικού κέντρου για τις ειδικότητες ή τις εξειδικεύσεις που έχουν αναμονή για διορισμό μεγαλύτερη του ενός έτους. Για την επιλογή θα γίνονταν εξετάσεις κάθε τέσσερις μήνες. Ο Υπουργός Υγείας προ διμήνου είχε ανακοινώσει ότι αποσύρει την απόφαση, καθώς «τέτοιου τύπου μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνονται σε συνεννόηση με την ιατρική κοινότητα».

Δείτε εδώ τα μέλη των εξεταστικών επιτροπών για την Αθήνα και εδώ για την Θεσσαλονίκη.

Διαβάστε επίσης:

Γιατροί ΕΣΥ: Οι λόγοι που παραιτούνται – Το αποτύπωμα στα νοσοκομεία

Νοσοκομεία: Γιατί παραιτούνται οι γιατροί – Πώς απαντά το υπουργείο Υγείας

Αναισθησιολόγοι: 10 προτάσεις των επιστημονικών εταιριών προς το υπουργείο Υγείας για τις ελλείψεις στα νοσοκομεία