Το πρόβλημα με την ανεπάρκεια Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) για παιδιά επαναφέρει  στο προσκήνιο ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλης Γιαννάκος, με αφορμή τη λειτουργία ΜΕΘ Παίδων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ χαιρετίζει το άνοιγμα της συγκεκριμένης ΜΕΘ από χθες, καθώς θα βοηθήσει στην απορρόφηση και κάλυψη παιδιατρικών περιστατικών. Μάλιστα, διαθέτει επαρκή στελέχωση σε νοσηλευτές και γιατρούς. «Σημαντικό που στη Λάρισα 6 κλίνες ΜΕΘ ΠΑΙΔΩΝ δόθηκαν στο ΕΚΕΠΥ (σ.σ Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας) προς διάθεση», σημειώνει ο ίδιος, προσθέτοντας: «Αυτό όμως δεν μπορεί να σκεπάσει το πρόβλημα των ελλείψεων ΜΕΘ Παίδων στη περιφέρεια που αναγκάζει παιδιά με σοβαρά νοσήματα να διακομίζονται σε μεγάλες αποστάσεις με κίνδυνο της ζωής τους και πολλά έξοδα για τους γονείς που τα ακολουθούν, πέραν της αγωνίας».

Οι μεγάλες χειρουργικές επεμβάσεις σε παιδιά γίνονται εφόσον υπάρχει διαθέσιμη παιδιατρική κλίνη ΜΕΘ. Στη χώρα μας παρατηρούνται παράδοξα στο συγκεκριμένο πεδίο. Καταρχάς, υπάρχει ανισοκατανομή των διαθέσιμων κλινών στα νοσοκομεία της χώρας. Το 60% των ΜΕΘ Παίδων συγκεντρώνεται στην Αττική. «Έτσι ενώ δεν έχουμε παιδιά διασωληνωμένα εκτός ΜΕΘ, έχουμε διακομιδές παιδιών σε τεράστιες μεγάλες αποστάσεις», λέει ο κ. Γιαννάκος.

Την ίδια στιγμή ολόκληρη η Βόρεια Ελλάδα διαθέτει μόνο οκτώ κλίνες ΜΕΘ Παίδων, στο νοσοκομείο «Ιπποκράτειο» στη Θεσσαλονίκη. «Δεν επιτρέπεται η Ανατολική Μακεδονία να μην διαθέτει ΜΕΘ ΠΑΙΔΩΝ. Δεν επιτρέπεται η Ήπειρος να μην διαθέτει ΜΕΘ ΠΑΙΔΩΝ. Δεν επιτρέπεται στα νησιά μας, πλην Κρήτης, να μην λειτουργούν έστω στα νοσοκομεία αναφοράς ΜΕΘ ΠΑΙΔΩΝ. Ο χειμώνας είναι κοντά ο διεισδυτικός στρεπτόκοκκος και άλλες σοβαρές ασθένειες, ιδιαίτερα απειλητικές. Δεν επιτρέπεται ημέρα με την ημέρα να κλείνουν κλίνες ΜΕΘ ενηλίκων λόγω έλλειψης προσωπικού», τονίζει ο κ. Γιαννάκος.

Λύση στο πρόβλημα έλλειψης παιδιατρικών κλινών Εντατικής αναμένεται να δώσει το νέο παιδιατρικό νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη. Το νέο νοσοκομείο που εκτιμάται πως θα είναι έτοιμο έως το τέλος του 2025 έχει σχεδιαστεί προκειμένου να παρέχει ένα ασφαλές και αισιόδοξο θεραπευτικό περιβάλλον, όπου τα παιδιά και οι νέοι θα βρίσκονται στο επίκεντρο ενός ολοκληρωμένου δικτύου κλινικών και υποστηρικτικών υπηρεσιών υψηλής ποιότητας.

Διαβάστε επίσης:

Πρόεδρος ΠΟΕΔΗΝ: Το ΕΣΥ στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων με τη φωτιά στην Αττική, ο υπουργός Υγείας ήταν σε όλα τα νοσοκομεία που είχαν πρόβλημα

Άδωνις Γεωργιάδης: Άλλοι 165 νοσηλευτές στο ΕΣΥ έως το τέλος του μήνα

ΕΣΥ – Ελλείψεις: Η ανάρτηση της λεχώνας που έφτασε μέχρι Τρίκαλα από την Πρέβεζα για να γεννήσει