Από σήμερα είναι προγραμματισμένο να επιστρέψουν οι ασθενείς των νοσοκομείων του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) που εκκενώθηκαν αρχές της εβδομάδας λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς στη βορειανατολική Αττική.

Σε δύο νοσοκομεία, το Παίδων Πεντέλης και το «Αμαλία Φλέμινγκ» στα Μελίσσια, έγινε επιχείρηση απομάκρυνσης προσωπικού και ασθενών για λόγους ασφαλείας. Με συντονισμένες κινήσεις του Υπουργείου Υγείας και του ΕΚΑΒ, τα παιδιά που νοσηλεύονταν στο Παίδων Πεντέλης μεταφέρθηκαν στα δύο παιδιατρικά νοσοκομεία στο Γουδί, ενώ οι νοσηλευόμενοι του «Αμαλία Φλέμινγκ» στην Παμμακάριστο και στο Σισμανόγλειο.

Όπως προκύπτει από τις πληροφορίες, πρώτα θα επιστρέψουν οι ασθενείς του «Αμαλία Φλέμινγκ» που εκκενώθηκε προληπτικά και δεν υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση μέσα αιωρούμενων σωματιδίων και αποκαϊδίων. Χθες θα ολοκληρωνόταν ο καθαρισμός του νοσοκομείου από συνεργεία και η απολύμανση, ώστε σήμερα το πρωί να μπουν οι ασθενείς και το προσωπικό και να συνεχίσει το νοσηλευτικό ίδρυμα τη λειτουργία του. Συνολικά 20 ασθενείς διακομίστηκαν με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ στην Παμμακάριστο και τρεις νοσηλευόμενοι με κορωνοϊό στο Σισμανόγλειο.

Περισσότερο χρόνο απαιτεί ο καθαρισμός του Παίδων Πεντέλης, όπου η πυρκαγιά έφτασε σε απόσταση 30 μέτρων από τον φράχτη. Από τις 05.05 τα ξημερώματα της Δευτέρας και σε λιγότερο από μία ώρα είχε ολοκληρωθεί η εκκένωση του παιδιατρικού νοσοκομείου. Συνολικά 19 παιδιά, 8 συνοδοί και τρία άτομα προσωπικό μεταφέρθηκαν με πούλμαν στο νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού». Επίσης, με κινητές μονάδες του ΕΚΑΒ μεταφέρθηκαν πέντε παιδιά που νοσηλεύονταν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας προς τις ΜΕΘ των Νοσοκομείων Παίδων «Παναγιώτη και Αγλαΐας Κυριακού» και «Η Αγία Σοφία».

Τα παιδιά αναμένεται να επιστρέψουν στο Παίδων Πεντέλης στις 19/8 στις 8 το πρωί. Όλες αυτές τις ημέρες, μετά τον έλεγχο της φωτιάς πραγματοποιείται ειδικός καθαρισμός των χώρων από συνεργεία. Αυτά πραγματοποιούν εξαερισμό των θαλάμων με ειδικά συστήματα και καθαρισμό των κλιματιστικών μηχανημάτων, τη στιγμή που απομακρύνονται και οι στάχτες.

Η εκκένωση των νοσηλευτικών ιδρυμάτων του ΕΣΥ, παράλληλα με την εκκένωση του νοσοκομείου 414 που ανήκει στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, καθώς επίσης προνοιακές δομές και ιδιωτικές ψυχιατρικές κλινικές και ξενώνες, πήρε λίγο χρόνο και έγινε οργανωμένα, χωρίς προβλήματα. Τα επιχειρησιακά σχέδια και οι ασκήσεις ετοιμότητας που έχουν πραγματοποιηθεί στα νοσοκομεία, στο πλαίσιο αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων όπως είναι οι φυσικές καταστροφές, έχουν βοηθήσει ώστε κάτι που παλαιότερα φαινόταν σπάνιο και μοναδικό πλέον να αποτελεί σχεδόν ρουτίνα.

Διαβάστε επίσης:

Η σκληρή πραγματικότητα της φωτιάς: Πώς οι πυρκαγιές φέρνουν τα πάνω κάτω στη ζωή μας

Καθαρισμοί μετά τις πυρκαγιές: Oδηγίες προστασίας από την τοξική στάχτη

Φωτιά στην Αττική: Οδηγίες προστασίας από την έκθεση στον καπνό από την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία