Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση συνταγών φαρμάκων σε πολίτες τρίτων χωρών και σε Ευρωπαίους πολίτες οι οποίοι δεν διαθέτουν ευρωπαϊκή κάρτα ασφάλισης ασθένειας (ΕΚΑΑ) έχει τεθεί σε λειτουργία από τις 6 Αυγούστου, σύμφωνα με την ΗΔΙΚΑ.

Πρόκειται για πολίτες που διαμένουν προσωρινά στην Ελλάδα ή παραθερίζουν εντός Επικράτειας και δεν διαθέτουν ΑΜΚΑ ή άλλο εθνικό αριθμό τύπου ΑΜΚΑ (ΠΑΥΠΑ, ΠΑΥΠΕΚ, ΠΑΜΚΑ).

Σύμφωνα με τη σχετική ρύθμιση, οι ιατροί που είναι εγγεγραμμένοι ως χρήστες του Συστήματος Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης, που λειτουργεί η «Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης – ΗΔΙΚΑ Α.Ε.», ως εκτελούσα την επεξεργασία για λογαριασμό του Υπουργείου Υγείας σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις του ν. 3892/2010, προβαίνουν στην ταυτοποίηση του ασθενούς- πολίτη τρίτης χώρας με την επίδειξη του ισχύοντος διαβατηρίου του ή την ταυτότητα του Ευρωπαίου πολίτη που δεν διαθέτει ευρωπαϊκή κάρτα ασφάλισης ασθένειας (ΕΚΑΑ), καταχωρίζουν ηλεκτρονικά τη συνταγή και συγκεκριμένα καταχωρίζουν τη διάγνωση και τα φάρμακα. Όσον αφορά τα φάρμακα καταχωρίζουν την ονομασία (εμπορική ονομασία ή δραστική ουσία) λαμβανομένων υπόψη των ρυθμίσεων για τις ελλείψεις φαρμάκων, δοσολογία, περιεκτικότητα και ποσότητα των συνταγογραφημένων φαρμάκων και κατηγορία συνταγής.

Κατόπιν της επιβεβαίωσης της ολοκληρωμένης και επιτυχούς ηλεκτρονικής καταχώρισης της συνταγής, η συνταγή θα αποστέλλεται ηλεκτρονικά μέσω email στην ηλεκτρονική διεύθυνση που έχει υποδείξει ο ασθενής ή θα παραδίδεται από τον γιατρό, ο οποίος θα την εκτυπώνει για λογαριασμό του ασθενούς.

Οι φαρμακοποιοί προτού προβούν στην ηλεκτρονική εκτέλεση της συνταγής αντιπαραβάλλουν τα στοιχεία του ασθενούς, που εμφανίζονται σε αυτή, με εκείνα που αναγράφονται στο έγγραφο ταυτοποίησης. Δεν επιτρέπεται η εκτέλεση συνταγής από φαρμακοποιό σε περίπτωση που δεν ταυτίζονται τα στοιχεία του ασθενούς στη συνταγή με τα στοιχεία του ιδίου στο έγγραφο ταυτοποίησης. Σε περίπτωση διαπίστωσης διαφοράς μεταξύ των εν λόγω στοιχείων, ο φαρμακοποιός υποχρεούται να ενημερώνει τον ενδιαφερόμενο ιατρό, ο οποίος με τη σειρά του υποχρεούται να ακυρώνει τη σχετική συνταγή και να εκδίδει νέα με τα ορθά στοιχεία ταυτοποίησης του ενδιαφερομένου ασθενούς.

Η ΗΔΙΚΑ έχει αναρτημένες συγκεκριμένες οδηγίες οδηγίες για το πώς θα γίνεται η συνταγογράφηση. Είναι διαθέσιμες εδώ.

Διαβάστε επίσης:

Άυλη συνταγογράφηση και για τους τουρίστες σχεδιάζει ο Άδωνις Γεωργιάδης

Σεμαγλουτίδη: Ζητείται συνταγογράφηση με μέτρο λόγω των ελλείψεων στην αγορά

Παραμένει εκτός ελέγχου η συνταγογράφηση – Γιατί δεν βάζει κόφτες το Υπουργείο Υγείας