Συναγερμό στις παγκόσμιες υγειονομικές αρχές έχει σημάνει η αύξηση κρουσμάτων mpox (πρώην ευλογιάς των πιθήκων) στην Αφρική. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συγκαλεί σήμερα συνεδρίαση της επιτροπής του για την αντιμετώπιση κρίσεων δημόσιας υγείας για να αποτιμηθεί εάν πρέπει να κηρυχθεί ή όχι το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού σε σχέση με την mpox.

Η απόφαση για τη σύγκληση της επιτροπής υπογραμμίζει τη σοβαρότητα της κατάστασης και την ανάγκη για διεθνή συνεργασία και συντονισμό στην αντιμετώπιση της εξάπλωσης του ιού mpox. Εκείνο που φαίνεται να προβληματίζει έντονα τις υγειονομικές αρχές είναι το νέο στέλεχος του ιού που προκαλεί την mpox, που βαφτίστηκε «clade 1b» («παραλλαγή 1β») και εντοπίστηκε τον Σεπτέμβριο του 2023 στη Λαϊκή Δημοκρατία Κονγκό. Έπειτα, καταγράφηκε σε γειτονικές χώρες, εγείροντας ανησυχία για την εξάπλωσή του.

Η Λαϊκή Δημοκρατία Κονγκό είναι η χώρα που πλήττεται σοβαρά από την ευλογιά mpox. Έως την 3η Αυγούστου, είχαν καταγραφεί 14.479 επιβεβαιωμένα ή ύποπτα κρούσματα και 455 θάνατοι, σύμφωνα με την υπηρεσία δημόσιας υγείας της Αφρικανικής Ένωσης.

Ο ΠΟΥ εξέδωσε νεότερα στοιχεία για την mpox. Όπως προκύπτει από αυτά, τον Ιούνιο του 2024 (τα πιο πρόσφατα μηνιαία δεδομένα επιτήρησης της νόσου που είναι διαθέσιμα), αναφέρθηκαν συνολικά 934 νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα mpox και τέσσερις θάνατοι στον ΠΟΥ από 26 χώρες, δείχνοντας τη συνεχιζόμενη μετάδοση της λοίμωξης σε όλο τον κόσμο.

Οι περιφέρειες του ΠΟΥ που επηρεάστηκαν περισσότερο, κατά σειρά του αριθμού των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, ήταν η Αφρικανική Περιφέρεια (567 κρούσματα), η Περιφέρεια της Αμερικής (175 κρούσματα), η Ευρωπαϊκή Περιφέρεια (100 κρούσματα), η Περιφέρεια Δυτικού Ειρηνικού (81 κρούσματα) και η Περιφέρεια Νοτιοανατολικής Ασίας (11 κρούσματα). Η Περιφέρεια Ανατολικής Μεσογείου δεν ανέφερε κρούσματα τον Ιούνιο του 2024.

Ο ΠΟΥ εκτιμά ότι τα τρέχοντα παγκόσμια δεδομένα που αναφέρονται πιθανότατα δεν είναι τα πραγματικά, καθώς ενδεχομένως υποεκτιμάται ο αριθμός των κρουσμάτων της mpox. Στην Αφρικανική Περιφέρεια, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό ανέφερε το μεγαλύτερο ποσοστό (96%) των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων της ευλογιάς των πιθήκων κατά τον Ιούνιο. Το ποσοστό θετικότητας στη χώρα υπολογίζεται περίπου στο 65% σε εθνικό επίπεδο.

Από τον Ιούλιο έως τον Αύγουστο 2024, η λοίμωξη mpox επεκτάθηκε γεωγραφικά σε τέσσερις νέες χώρες της Ανατολικής Αφρικής.  Συγκεκριμένα, οι Μπουρούντι, Κένυα, Ρουάντα και Ουγκάντα ανέφεραν τα πρώτα τους κρούσματα mpox. Όλα τα κρούσματα συνδέονται με την αυξανόμενη επιδημία στην Ανατολική και Κεντρική Αφρική και όλα τα κρούσματα που έχουν αλληλουχηθεί μέχρι σήμερα από αυτές τις χώρες ανήκουν στο στέλεχος 1 της mpox.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, η πρώην ευλογιά των πιθήκων είναι σπάνια ιογενής λοίμωξη, η οποία μεταδίδεται κυρίως από άγρια ζώα που απαντώνται σε περιοχές της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής. Η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο γίνεται μέσω της επαφής με δερματικές βλάβες/σωματικά υγρά του πάσχοντος ή/και μολυσμένα αντικείμενα, καθώς και μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων κατόπιν παρατεταμένης στενής επαφής σε μικρή απόσταση.

Διαβάστε επίσης:

Ευλογιά των πιθήκων – Συμπτώματα: Τι έχει αλλάξει σε σχέση με προηγούμενες εξάρσεις της νόσου

Ευλογιά των πιθήκων: Πόσο διαφέρει από τον κορωνοϊό – Τι σημαίνει αυτό για την υγεία μας

Ευλογιά των πιθήκων: Ανησυχία για την εξάπλωσή της στη Γηραιά Ήπειρο – Τι προκαλεί και πώς κολλάει