Όταν πέρυσι τον Αύγουστο εκκενώθηκε το νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης για την ασφάλεια ασθενών και προσωπικού από την καταστροφική πυρκαγιά που έκαιγε επί ημέρες, ήταν κάτι πρωτόγνωρο. Σταδιακά, όμως, τείνει να μετατραπεί σε μια πραγματικότητα. Εδώ και δύο ημέρες, στο πλαίσιο της πύρινης λαίλαπας στην Αττική, όχι ένα αλλά τρία νοσηλευτικά ιδρύματα εκκενώθηκαν, χωρίς κανείς να γνωρίζει εάν θα ακολουθήσει συνέχεια και με άλλες δομές υγείας. Η κλιματική αλλαγή και τα ακραία καιρικά φαινόμενα που προκαλεί αλλάζουν τα δεδομένα και οι ασκήσεις ετοιμότητας για καταστάσεις κρίσης που ξεκίνησαν στα δημόσια νοσοκομεία το 2017 ήταν ένας επίκαιρος σχεδιασμός με άμεσο πεδίο εφαρμογής.

Συνολικά 30 άτομα από δύο νοσοκομεία του ΕΣΥ μεταφέρθηκαν χθες σε άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα. Πιο αναλυτικά, από τις 05.05 χθες τα ξημερώματα και σε λιγότερο από μία ώρα είχε ολοκληρωθεί η εκκένωση του Παίδων Πεντέλης με απόλυτα συντονισμένες κινήσεις. Συνολικά 19 παιδιά, 8 συνοδοί και τρία άτομα προσωπικό μεταφέρθηκαν με πούλμαν στο νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού». Επίσης, με κινητές μονάδες του ΕΚΑΒ μεταφέρθηκαν πέντε παιδιά που νοσηλεύονταν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας προς τις ΜΕΘ των Νοσοκομείων Παίδων «Παναγιώτη και Αγλαΐας Κυριακού» και «Η Αγία Σοφία». Τα ξημερώματα εκκενώθηκε, επίσης, το Κέντρο Υγείας Ραφήνας, με την απομάκρυνση τεσσάρων ατόμων από το προσωπικό, ενώ εκκένωση πραγματοποιήθηκε και στη Μονάδα Προστασίας Παιδιού Πεντέλης (πρώην Π.Ι.Κ.Π.Α.) από όπου μετακινήθηκαν 35 άτομα φιλοξενούμενοι και προσωπικό.

Χθες το απόγευμα, σε διάστημα περίπου 1,5 ώρας, προληπτική εκκένωση πραγματοποιήθηκε και στο νοσοκομείο «Αμαλία Φλέμινγκ» στα Μελίσσια. Συνολικά 20 ασθενείς διακομίστηκαν με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ στην Παμμακάριστο και τρεις νοσηλευόμενοι με κορωνοϊό στο Σισμανόγλειο. Οι ασθενείς μεταφέρθηκαν με τα προσωπικά τους αντικείμενα, τη φαρμακευτική τους αγωγή και τον ιατρικό τους φάκελο. Παρούσα τόσο στην εκκένωση του Παίδων Πεντέλης όσο και του «Αμαλία Φλέμινγκ» ήταν η γενική γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, Λίλιαν Βιλδιρίδη, η οποία συντόνισε επιχειρησιακά τη διαδικασία. Η κυρία Βιλδιρίδη βρέθηκε και στην Παμμακάριστο να βεβαιωθεί ότι οι ασθενείς μεταφέρθηκαν με ασφάλεια, ενώ είχε προηγηθεί επίσκεψη της ίδιας και του Υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, στο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» για να δουν τα παιδιά που μεταφέρθηκαν το πρωί από το Παίδων Πεντέλης. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ξημερώματα της Δευτέρας έγινε γνωστή και η εκκένωση του νοσοκομείου 414 που υπάγεται στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι ασθενείς θα παραμείνουν στα νοσοκομεία υποδοχής μέχρι να θεωρηθεί ότι είναι ασφαλές να γυρίσουν πίσω. Δεν είναι γνωστό εάν αυτό θα συμβεί σήμερα ή τις επόμενες ημέρες. Στην ευρύτερη περιοχή που κύκλωσε η πυρκαγιά, ένα ακόμη κοντινό νοσοκομείο είναι το Σισμανόγλειο για το οποίο διαμορφώθηκε επιχειρησιακό σχέδιο χθες το πρωί. Ωστόσο, τουλάχιστον μέχρι χθες το βράδυ δεν θεωρούνταν πιθανό η πυρκαγιά να επεκταθεί τόσο ώστε να απαιτηθεί εκκένωση και του Σισμανογλείου.

Σε κάθε περίπτωση, οι ασκήσεις ετοιμότητας και τα επιχειρησιακά σχέδια που γίνονται στα νοσοκομεία για απομάκρυνση σε περίπτωση φωτιάς, σεισμού ή άλλων εκτάκτων καταστάσεων έχουν αποδειχθεί σωτήρια. Οι ασκήσεις ετοιμότητας ξεκίνησαν το 2017, με πρωτοβουλία του τότε πρόεδρου του Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας και νυν προέδρου του ΕΚΑΒ, Νίκου Παπαευσταθίου. Ο ίδιος, μάλιστα, προσπάθησε πολύ για να γίνει η ετοιμότητα σε έκτακτες συνθήκες μέρος της «εκπαίδευσης» υγειονομικών και ΕΚΑΒ, σε μια χρονική συγκυρία που αρκετοί θεωρούσαν ότι τα σχέδια αυτά μπορεί να είναι και περιττά. Οι … διαθέσεις του κλίματος, όμως, και η δυναμική που αποκτούν φυσικές καταστροφές, όπως είναι οι πυρκαγίες, ανέδειξαν με τον πλέον εμφατικό τρόπο την ανάγκη πλήρους ετοιμότητας των δημόσιων νοσηλευτικών ιδρυμάτων. Το ΕΚΕΠΥ έχει αναπτύξει περισσότερα από 15 Επιχειρησιακά Σχέδια για σεισμό, πυρκαγιά, βιολογικές απειλές, κ.ά. Η περυσινή εκκένωση του νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης ήταν μια τεράστια επιχείρηση με μεγάλο βαθμό δυσκολίας, λόγω τεράστιας πίεσης χρόνου σε συνδυασμό με αντίξοες και επικίνδυνες συνθήκες και διακομιδές σε μακρινές αποστάσεις. Πριν από αυτή, είχε πραγματοποιηθεί ακόμη μία εκκένωση, του ΓΝ Πάτρας «Άγιος Ανδρέας» το 2008 λόγω σεισμού.

Στο μεταξύ, δεκάδες περιστατικά διακομίστηκαν την Κυριακή και χθες σε εφημερεύοντα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας. Έως και χθες το μεσημέρι, είχαν ζητήσει ιατρική βοήθεια 65 περιστατικά που μεταφέρθηκαν στους υγειονομικούς σχηματισμούς είτε με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ ή με δικά τους μέσα. Έως και χθες το βράδυ δεν είχε καταγραφεί κάποιο σοβαρό περιστατικό. Όλες οι δυνάμεις του ΕΚΑΒ, όπως και τα νοσοκομεία, παραμένουν σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα ώστε να συνδράμουν σε οποιοδήποτε περιστατικό που χρήζει επείγουσας φροντίδας.

Διαβάστε επίσης:

Φωτιά στην Αττική: Οδηγίες προστασίας από την έκθεση στον καπνό από την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία

Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης: Η μικρή Ελπίδα σκόρπισε χαμόγελα σε εκδήλωση για την εκκένωσή του πριν από 4 μήνες

Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης: Από τις ασκήσεις ετοιμότητας στην πραγματική εκκένωση εντός 4 ωρών