Νέα απόφαση απαγόρευσης παράλληλων εξαγωγών φαρμάκων εξέδωσε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ), στο πλαίσιο αντιμετώπισης των ελλείψεων. Ο νέος κατάλογος περιλαμβάνει 105 κωδικούς, τη στιγμή που παράλληλα αναστέλλεται η προηγούμενη απόφαση απαγόρευσης παράλληλων εξαγωγών.

Για ακόμη μία φορά, απαγορεύονται οι παράλληλες εξαγωγές σκευασμάτων από όλες τις θεραπευτικές κατηγορίες, όπως σκευάσματα για τον διαβήτη, ηπαρίνες, ινσουλίνες, φάρμακα για την αρτηριακή πίεση, αντιβιοτικά.

Η νέα απόφαση απαγόρευσης θα έχει διάρκεια τρεις μήνες και πιο συγκεκριμένα έως τις 5 Νοεμβρίου 2024. Όπως αναφέρει ο ΕΟΦ, θα παρακολουθεί την επάρκεια της αγοράς και θα διερευνά την περιορισμένη διαθεσιμότητα και τις διακοπές κυκλοφορίας που κοινοποιούνται από κατόχους άδειας κυκλοφορίας φαρμάκων, ασθενείς και επαγγελματίες Υγείας.

Θα συνεχίσει, επίσης, να λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα προκειμένου να μη λείπουν φαρμακευτικά προϊόντα και δραστικές ουσίες από την αγορά και να μην προκαλείται θεραπευτικό κενό.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην απόφαση του ΕΟΦ, η διάθεση των φαρμάκων στους ασθενείς στην Ελλάδα κατά προτεραιότητα από όλους τους συμμετέχοντες στην αλυσίδα διακίνησης (κάτοχοι άδειας κυκλοφορίας, φαρμακαποθήκες, φαρμακεία) σύμφωνα με τη ζήτηση και τη νόμιμη συνταγογράφησή τους, είναι επιβεβλημένη.

Δείτε εδώ ολόκληρη τη λίστα των φαρμάκων για τα οποία απαγορεύονται οι παράλληλες εξαγωγές.

Ειδήσεις σήμερα:

Μετά τις Υγειονομικές Περιφέρειες πότε θα αποφασίσει ο Γεωργιάδης για τους διοικητές των νοσοκομείων

Έρχονται αλλαγές στις εξετάσεις για τις ιατρικές ειδικότητες – Τι θα γίνει από Σεπτέμβριο

Καρκίνος Παγκρέατος: Ο ετήσιος προληπτικός έλεγχος που αυξάνει την επιβίωση των ασθενών