Διευρύνονται οι κατηγορίες ιατρικού προσωπικού που μπορούν να απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα παράλληλα με την εργασία τους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ). Με τροπολογία που κατέθεσε το Υπουργείο Υγείας στο νομοσχέδιο για την Ψυχική Υγεία που ψηφίστηκε σήμερα στη Βουλή, εκτός από τους ειδικευμένους γιατρούς ιδιωτικό έργο μπορούν να ασκούν, επίσης, οι ειδικευόμενοι, οι επικουρικοί ιατροί και οι ιατροί του ΕΚΑΒ.
«Κατ’ εξαίρεση, δεν συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα για τους ιατρούς του Ε.Σ.Υ, τους ειδικευόμενους και επικουρικούς ιατρούς και τους ιατρούς του ΕΚΑΒ σε χρόνο εκτός του τακτικού ωραρίου τους και των εφημεριών, να ασκούν ιδιωτικό έργο, υπό την προϋπόθεση ότι αναλαμβάνουν τις ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις για το συγκεκριμένο διάστημα απασχόλησης», αναφέρει συγκεκριμένα η τροπολογία.
Ειδικότερα, οι ιατροί του Ε.Σ.Υ., οι ειδικευόμενοι και οι επικουρικοί ιατροί και οι ιατροί του ΕΚΑΒ δύνανται να διατηρούν ιδιωτικό ιατρείο, να παρέχουν ιατρικές υπηρεσίες συμπεριλαμβανόμενης και αυτής του συμβούλου ή εμπειρογνώμονος/τεχνικού συμβούλου και για θέματα εκπαίδευσης/επιμόρφωσης/εποπτείας των επαγγελματιών υγείας, οργάνωσης διαλέξεων και επιστημονικών εκδηλώσεων, συγγραφής επιστημονικών άρθρων, ιατρικών ενημερώσεων υγείας για νοσολογικές οντότητες, σε ιδιωτική κλινική ή ιδιωτικό διαγνωστικό ή θεραπευτικό εργαστήριο ή φαρμακευτικές επιχειρήσεις ή εταιρείες ιατροτεχνολογικών προϊόντων και γενικότερα σε κάθε είδους ιδιωτικές επιχειρήσεις που παρέχουν ή καλύπτουν υπηρεσίες υγείας υπό την προϋπόθεση χορήγησης σε αυτούς σχετικής άδειας. Οι ως άνω ιατρικές υπηρεσίες δεν παρέχονται με σχέση μισθωτής εργασίας.
Η άδεια για την άσκηση ιδιωτικού έργου χορηγείται με αιτιολογημένη απόφαση του Διοικητή ή του Προέδρου του Νοσοκομείου, ή του Προέδρου του ΕΚΑΒ ή του Διοικητή αρμόδιας Υγειονομικής Περιφέρειας, όταν πρόκειται για Κέντρο Υγείας και κάθε διασυνδεόμενη με αυτό Μονάδα Υγείας, κατόπιν αίτησης του ενδιαφερόμενου ιατρού. Οι αιτήσεις υποβάλλονται το δεύτερο δεκαπενθήμερο του μηνός Δεκεμβρίου και το δεύτερο δεκαπενθήμερο του μηνός Μαΐου και αφορούν, αντιστοίχως, στο πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους και στο δεύτερο εξάμηνο αυτού.
Σύμφωνα με την τροπολογία, η χορήγηση της ανωτέρω άδειας άσκησης του ιδιωτικού έργου παρέχεται υπό τις προϋποθέσεις: α) της μη άσκησης κλινικού έργου σε ασθενείς που εξετάστηκαν στα τακτικά ιατρεία του Νοσοκομείου ή του Κέντρου Υγείας και κάθε διασυνδεόμενης με αυτό Μονάδας Υγείας και από ίδιο ιατρό ή σε όσους ασθενείς βρίσκονται στην ενιαία λίστα χειρουργείου και β) της μη διατάραξης, διαφοροποίησης ή παραβίασης της εύρυθμης ολοήμερης, πέραν του τακτικού ωραρίου, λειτουργίας και των εφημεριών του Νοσοκομείου, ή του ΕΚΑΒ ή της αντίστοιχης λειτουργίας του Κέντρου Υγείας, του αριθμού των ανά κλινική χειρουργικών επεμβάσεων, του αριθμού των ιατρικών επισκέψεων, των διαγνωστικών και επεμβατικών πράξεων και των παρακλινικών εξετάσεων.
Ικανοποιημένοι οι ιδιώτες γιατροί
Την έκδοση της τροπολογίας χαιρετίζει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ). «Ο ΙΣΑ εκφράζει την ικανοποίησή του γιατί μετά από παρέμβασή του κατατέθηκε τροπολογία για την ιδιωτική εργασία των επικουρικών, των ιατρών του ΕΚΑΒ καθώς και των Πανεπιστημιακών που προβλέπει ανάλογους όρους με την ιδιωτική εργασία, των υπολοίπων ιατρών του ΕΣΥ», αναφέρει σε ανακοίνωσή του, και προσθέτει:
«Παράλληλα, έγιναν αποδεκτές οι επισημάνσεις του ΙΣΑ για τους όρους και τις προϋποθέσεις εργασίας των ιατρών του ΕΣΥ στον ιδιωτικό τομέα, τις οποίες είχε επισημάνει σε επιστολή του προς την Υ.Π.Ε. Σημειώνεται ότι ο ΙΣΑ έχει κάνει συνεχείς παρεμβάσεις για την συνεργασία των ιδιωτών ιατρών με τα δημόσια νοσοκομεία και αναμένει την Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα προσδιορίζει τους όρους εργασίας».
Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, ωστόσο, δηλώνει αντίθετος στην άσκηση ιδιωτικού έργου από τους ειδικευόμενους, καθώς θεωρεί ότι «θα πρέπει να είναι αφοσιωμένοι και απερίσπαστοι στην εκπαίδευσή τους για να αποχτήσουν την υψηλού επίπεδου επιστημονική γνώση που παρέχεται στο χρόνο της ειδίκευσής τους».
Ειδήσεις σήμερα:
Ιός Δυτικού Νείλου: 22 Δήμοι της χώρας αντιμέτωποι με τα μολυσμένα κουνούπια και τη λοίμωξη