Δρόμο…χωρίς επιστροφή θεωρούν οι γιατροί ότι είναι για τους ίδιους το άρθρο 65 του νομοσχεδίου για την Ψυχική Υγεία που ψηφίζεται στη Βουλή. Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) με υπόμνημα που έστειλε χθες προς τους βουλευτές υποστηρίζει ουσιαστικά πως η χώρα μας θα λύσει το πρόβλημα ελλείψεων γιατρών στην Ευρώπη, με την ίδια να «αδειάζει» από γιατρούς.

«Η νομοθέτηση του άρθρου 65 του νομοσχεδίου για την ψυχική υγεία, πέρα από τις σοβαρές νομοθετικές ατέλειες, όπως επισημαίνει και η Νομική Υπηρεσία της Βουλής, θα πλήξει και θα δηλητηριάσει στο διηνεκές τις σχέσεις του συνόλου του ιατρικού κόσμου της χώρας με την ελληνική πολιτεία. Θα αποτελεί διαρκές αντικίνητρο για την εγκατάσταση ιατρών ελλειμματικών αριθμητικά ειδικοτήτων σε νησιωτικές και περιοχές με δημογραφικό πρόβλημα, καθώς και αντικίνητρο επιλογής των ειδικοτήτων αυτών από νέους συναδέλφους. Θα προστεθούν στα αντικίνητρα σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ και το θεσμό του προσωπικού ιατρού. Τυχόν δε ενεργοποίηση τους θα επιφέρει την απόλυτη ανεπάρκεια υπηρεσιών υγείας στις εν λόγω περιοχές για τις συγκεκριμένες ειδικότητες.

Ο ιατρικός κόσμος της χώρας έχει αποδείξει την συνέπεια του στην αποστολή του, επιλύοντας το πρόβλημα που αναδείχθηκε επικοινωνιακά για ακατανόητο λόγο από τις 4 Ιουλίου, πάρα τις απειλές, ειρωνείες, προκλήσεις και ασυνέπεια του υπουργείου Υγείας», σημειώνει ο ΠΙΣ.

Όπως αναφέρεται στο ίδιο υπόμνημα, η δήλωση από την πλευρά του Υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, πως δεν θα εκδώσει Υπουργική Απόφαση, εφαρμοστική του νόμου, δεν αρκεί στον ιατρικό κόσμο. «Όχι μόνον δεν μας καθησυχάζει, αλλά μας αποστερεί και από τη δυνατότητα προσφυγής στην Ελληνική Δικαιοσύνη και τα Ευρωπαϊκά όργανα και οργανισμούς», σημειώνει ο ΠΙΣ και προσθέτει:

«Με ιατρικούς όρους θα προκληθεί μια κατάσταση ανάλογη προς τη χρόνια οστεομυελίτιδα, τουτέστιν πάθηση με υφέσεις και εξάρσεις, καθημερινά ενοχλήματα, ρυπαρά τραύματα, πολλαπλές χειρουργικές και θεραπευτικές παρεμβάσεις που ενίοτε καταλήγει σε ακρωτηριασμό. Και μάλιστα θα προκληθεί στον τομέα της υγείας που αντιμετωπίζει την εξέλιξη χρόνιων δυσεπίλυτων προβλημάτων με εκρηκτικές διαστάσεις. Προβλήματα τα οποία είναι σαφές εκ των πραγμάτων ότι η Πολιτεία, χωρίς την ενεργή συμμετοχή του ιατρικού κόσμου δια των θεσμικών του οργάνων, αδυνατεί να επιλύσει. Εντέλει, είναι κρίμα να λυθεί το αντίστοιχο πρόβλημα έλλειψης παθολόγων, ακτινολόγων, αναισθησιολόγων, εργαστηριακών ιατρών των ευρωπαίων εταίρων μας εις βάρος της πατρίδας μας».

Διαβάστε επίσης:

Τινάζει στον αέρα τη συνταγογράφηση η κόντρα Γεωργιάδη με τους ιδιώτες γιατρούς

Πατούλης: Σκληρό μέτρο η διακοπή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης από τους ιδιώτες γιατρούς, δεν πρέπει να ταλαιπωρούνται οι ασθενείς

Πόσο αυξάνεται το επίδομα στους γιατρούς των άγονων περιοχών – Οι 5 ειδικότητες με τη μεγαλύτερη αύξηση