Ανενεργή, τουλάχιστον για το επόμενο διάστημα, θα παραμείνει η διάταξη που υποχρεώνει τους ιδιώτες γιατρούς να κάνουν εφημερίες σε περιφερειακά νοσοκομεία της χώρας. Η ένταση που επικράτησε δύο εβδομάδες μεταξύ του υπουργού Υγείας, Αδωνη Γεωργιάδη, και των ιδιωτών γιατρών εκτονώθηκε προς το τέλος της εβδομάδας, όταν οι ιδιώτες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των εννέα προβληματικών περιοχών που απαιτείται η συνδρομή τους.
Με αυτά τα δεδομένα, ο υπουργός Υγείας δήλωσε ότι δεν θα εκδώσει Υπουργική Απόφαση για την εφαρμογή της προωθούμενης ρύθμισης που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης. Η ρύθμιση, ωστόσο, παραμένει κανονικά στο νομοσχέδιο και αναμένεται να ψηφιστεί μεθαύριο, Δευτέρα, απλώς δεν θα εφαρμοστεί προς το παρόν. Οι ιδιώτες γιατροί θεωρούν πως η σημερινή εξομάλυνση της κατάστασης θα έχει διάρκεια 2-3 μήνες και αρκετά περιφερειακά νοσοκομεία θα παραμείνουν μετά από λίγο διάστημα με τα ίδια κενά. Αλλωστε, όπως λένε, τα νέα κίνητρα που ετοιμάζει το υπουργείο Υγείας χρειάζονται αρκετό χρόνο για να αποδώσουν και κανείς δεν γνωρίζει εάν τελικά θα προσελκύσουν γιατρούς στο ΕΣΥ.
Οι ιδιώτες γιατροί ζητούν την απόσυρση της επίμαχης διάταξης από το νομοσχέδιο. Αυτός είναι και ο λόγος που απέχουν από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση για διάστημα δύο ημερών, την Παρασκευή και την ερχόμενη Δευτέρα. Η αποχή σημαίνει ότι οι πολίτες που χρειάζονται συνταγογράφηση πληρώνουν κανονικά για φάρμακα και εξετάσεις. Ωστόσο, οι ιδιώτες γιατροί εξυπηρετούν κανονικά έκτακτα περιστατικά και άτομα με αναπηρία. Επίσης, χορηγούν χειρόγραφες συνταγές, δεν αφήνουν δηλαδή τους πολίτες χωρίς τη δυνατότητα επίσκεψης σε γιατρό.
Με την κινητοποίησή τους θέλουν να δείξουν τι θα συμβεί στην πράξη εφόσον στο μέλλον ενεργοποιηθεί η διάταξη του υπουργείου Υγείας. Υπενθυμίζεται πως, σύμφωνα με την προωθούμενη ρύθμιση, οι συμβεβλημένοι με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) γιατροί θα καλύπτουν τα κενά σε νοσηλευτικά ιδρύματα εφόσον τους ζητηθεί, αλλιώς θα διακόπτεται η σύμβασή τους με τον Οργανισμό. Επίσης, προβλέπεται διακοπή του δικαιώματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης σε ιδιώτες γιατρούς που θα αρνηθούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.
Οπως προκύπτει από τις πληροφορίες, τα νοσοκομεία που έχουν ανάγκη τους ιδιώτες γιατρούς να βοηθήσουν στις εφημερίες τους τουλάχιστον μία φορά τον μήνα ο καθένας εξ όσων δραστηριοποιούνται στην κάθε περιοχή είναι: Νοσοκομείο Σπάρτης, Νοσοκομείο Κω, Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας «Μποδοσάκειο», Νοσοκομείο Δράμας, Νοσοκομείο Ξάνθης, Νοσοκομείο Κιλκίς, Νοσοκομείο Διδυμότειχου, Νοσοκομείο Πύργου, Νοσοκομείο Ρεθύμνου. Ο υπουργός Υγείας διαβεβαίωσε την περασμένη Πέμπτη ότι οι γιατροί ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα -κάτι που επιβεβαιώνουν και οι Ιατρικοί Σύλλογοι- εκτός της Κω. Την Παρασκευή με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι και στην Κω δέχθηκαν τρεις ιδιώτες παθολόγοι να βοηθήσουν, με την κατάσταση να ομαλοποιείται σε μεγάλο βαθμό και στο νησί του Ιπποκράτη.
«Εμείς έχουμε ένα πάρα πολύ συγκεκριμένο σχέδιο τους τελευταίους ειδικά 12 μήνες. Το οποίο περιλαμβάνει την αύξηση των επιδομάτων των γιατρών, τα κίνητρα τα οποία θα αρχίσουν να δίνονται από τον Σεπτέμβρη στις άγονες περιοχές, τα απογευματινά χειρουργεία και την άσκηση του ιδιωτικού έργου, το οποίο αυξάνει τις αμοιβές των γιατρών. Είναι τρόποι, έτσι ώστε να μειώσουμε τις πιθανότητες οι θέσεις αυτές να βγαίνουν άγονες. Μέχρι να αποδώσουν τα μέτρα αυτά, ζητήσαμε τη βοήθεια των ιδιωτών συναδέλφων, κάτι το οποίο κάνουμε εδώ και περίπου 2 με 3 χρόνια. Εχει αρχίσει από τον COVID, σε πάρα πολλές περιοχές οι συνάδελφοι ιδιώτες συμμετέχουν στις εφημερίες και βοηθούν στα νοσοκομεία», δηλώνει στο «ΘΕΜΑ» ο υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.
Για μια προσωρινή εξομάλυνση μιλούν οι ιδιώτες γιατροί και κάνουν λόγο για ένα πρόβλημα που προκλήθηκε από την υποχρεωτικότητα που αποφάσισε να επιβάλλει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Εκπρόσωποι του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου σημειώνουν ότι έτσι κι αλλιώς εφόσον γινόταν πρόσκληση σε γιατρούς θα βοηθούσαν, όπως έχουν βοηθήσει και άλλες φορές. «Η κατάσταση… εκτροχιάστηκε από τις απειλές του υπουργού», λένε. Μάλιστα, θεωρούν ότι η ψήφιση της διάταξης που τους υποχρεώνει στις εφημερίες -σε διαφορετική περίπτωση θα έχουν κυρώσεις- θα έχει τα αντίθετα αποτελέσματα.
Στην Κω, για παράδειγμα, μια περιοχή με έλλειμμα παθολόγων στο νοσοκομείο, υπό την απειλή της ενεργοποίησης της διάταξης, έστω και του χρόνου, οι ιδιώτες γιατροί θα φροντίσουν να την… αποφύγουν. Από τους εννέα ιδιώτες παθολόγους, οι τέσσερις είναι κοντά στη συνταξιοδότηση και ο ένας είναι στρατιωτικός, συνεπώς μπορεί να ζητήσει μετάθεση. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ιδιώτες γιατροί σε αρκετές περιπτώσεις έχουν μεγάλη ηλικία και θεωρούν ότι δεν μπορούν να στηρίξουν μια εφημερία νοσοκομείου που απαιτεί πολύωρη εργασία και συνεχόμενη εγρήγορση.
Το υπουργείο Υγείας έχει υπό διαμόρφωση ένα σχέδιο για ενίσχυση περιοχών της χώρας που παρουσιάζουν πρόβλημα με γιατρούς. Αυτό έχει τρία σκέλη: Τη διεύρυνση των περιοχών που θεωρούνται άγονες, που σημαίνει ότι οι γιατροί θα λαμβάνουν επίδομα αγόνου, την αύξηση των επιδομάτων και την ακόμη μεγαλύτερη αύξηση για έξι ιατρικές ειδικότητες που δεν παρουσιάζουν ενδιαφέρον.
Αρθρο που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση τροποποιεί παλαιότερη διάταξη ώστε να μπορέσει να αυξηθεί κατά 300 ευρώ στις άγονες περιοχές Α’ και κατά 200 ευρώ στις άγονες περιοχές Β’ μηνιαίως το ποσό που χορηγείται στους γιατρούς που θα υπηρετήσουν σε νοσοκομεία των περιοχών αυτών. Η πρόταση του υπουργείου Υγείας είναι τα ποσά αυτά να είναι διπλάσια για έξι «άγονες» ιατρικές ειδικότητες. Η επιδίωξη είναι στην πρώτη κατηγορία άγονων περιοχών να δίνονται επιπλέον 3.600 ευρώ μεικτά ετησίως, ενώ για τις έξι ειδικότητες που παρουσιάζουν σημαντικά κενά (εσωτερικής παθολογίας, αναισθησιολογίας, νεφρολογίας, παθολογικής ανατομικής ακτινολογίας, ιατρικής βιολογίας και εργαστηριακής ιατρικής) να δίνονται επιπλέον 7.200 ευρώ μεικτά ετησίως. Στη δεύτερη κατηγορία τα ποσά θα είναι 2.400 ευρώ και 4.800 ευρώ μεικτά ετησίως, αντίστοιχα. Για να προχωρήσει η έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) αναμένεται να δοθεί το «πράσινο φως» από το υπουργείο Οικονομικών για τα ποσά που έχει προτείνει το υπουργείο Υγείας. Οπως προκύπτει από πληροφορίες, η ΚΥΑ θα δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο.
Τινάζει στον αέρα τη συνταγογράφηση η κόντρα Γεωργιάδη με τους ιδιώτες γιατρούς