Τη Δευτέρα 15 Ιουλίου ο διοικητής του αντικαρκινικού νοσοκομείου Μεταξά στον Πειραιά δημοσιοποίησε την απόφασή του να ενεργοποιήσει μέτρα προστασίας έναντι του κορωνοϊού στους χώρους του νοσηλευτικού ιδρύματος. Εύλογη η απόφασή του, δεδομένου ότι οι ευάλωτοι και ανοσοκατασταλμένοι ασθενείς χρειάζονται την προστασία έναντι της λοίμωξης Covid-19 πολύ περισσότερο από άλλους νοσηλευόμενους. Αυτό που δεν ήταν εξαρχής κατανοητό είναι γιατί ελήφθη αίφνης η απόφαση, καθώς θα έπρεπε η προστασία των ογκολογικών ασθενών να είναι συνεχής και σταθερή, χωρίς να λαμβάνει προσωρινό, κατασταλτικό χαρακτήρα.

Όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων, με τις καταγγελίες της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), η απόφασή της διοίκησης του Μεταξά ήταν μονόδρομος. Στο νοσοκομείο είχε καταγραφεί διασπορά κρουσμάτων και σε ασθενείς και σε εργαζόμενους. Είχε μάλιστα νοσήσει και ο ίδιος ο διοικητής, κ. Σαράντος Ευσταθόπουλος.

Αυτή η συρροή κρουσμάτων κορωνοϊού ήταν που ενεργοποίησε τα μέτρα προστασίας κι ενώ η κυκλοφορία του ιού «έπιασε στον ύπνο» τους επικεφαλής του νοσοκομείου. Μέχρι τότε η διενέργεια rapid test σε συνοδούς και επισκέπτες ήταν προαιρετική, βασιζόμενη στην υπευθυνότητα καθενός, το ίδιο και η χρήση μάσκας στους χώρους του νοσοκομείου.

Ουσιαστικά η δεύτερη εβδομάδα του Ιουλίου ήταν αυτή που κινητοποίησε τη διοίκηση. Στη διάρκεια της είχε επισκεφθεί το νοσοκομείο για δικό της πρόβλημα υγείας η ηθοποιός, κυρία Βάνα Μπάρμπα. Πιθανόν ουδείς θα το μάθαινε εάν δεν δημοσιοποιούνταν μια φωτογραφία της με τον διοικητή στο γραφείο του, όπου και κατέληξαν με άλλα μέλη του ΔΣ, μετά από σύντομη περιήγηση στους χώρους του νοσοκομείου.

Σε αυτή την μικρή επίσκεψή της η κυρία Μπάρμπα υποστηρίζει πως φορούσε μάσκα, άλλοι εργαζόμενοι αναφέρουν πως δεν φορούσε. Σε κάθε περίπτωση η ίδια είχε υποβληθεί σε rapid test προκειμένου να μπει στον χώρο του Μεταξά. Κατά την ΠΟΕΔΗΝ, το τεστ βγήκε θετικό, μόνο που η κυρία Μπάρμπα είχε μιλήσει με κάποιους, μεταξύ των οποίων και ο διοικητής, χωρίς να έχει μάσκα.

Η ίδια υποστηρίζει πως βγήκε θετική μετά από μια μέρα, κι ενώ είχε αποχωρήσει από το νοσοκομείο, λέγοντας μάλιστα πως μπορεί να μολύνθηκε εκεί.

Η ΠΟΕΔΗΝ επιμένει πως το θετικό τεστ το έμαθε ενόσω ήταν στο νοσοκομείο, κι είχε συναντήσεις κι επαφές με προσωπικό και διοίκηση.

Την ίδια εκείνη εβδομάδα γνωστοποιήθηκε ότι νόσησε και ο διοικητής, ο οποίος λίγες ημέρες αργότερα, στις 15 Ιουλίου ανακοίνωσε την εφαρμογή των μέτρων.

Τα μέτρα θα επανεξεταστούν την ερχόμενη Δευτέρα, και με βάση τα κρούσματα covid που έχουν καταγραφεί και τη δυναμική της μετάδοσης, θα ληφθεί εκ νέου απόφαση. Με την τροπή που πήραν τα γεγονότα θεωρείται βέβαιη η συνέχεια των μέτρων, όπως απαιτεί η λογική, για την προστασία των εκατοντάδων ογκολογικών ασθενών που εξυπηρετούνται καθημερινά στο Μεταξά.

Ειδήσεις σήμερα: 

Επικίνδυνο καλοκαιρινό FLiRT με τον κορωνοϊό – Σε ποια δύο νοσοκομεία το 25% των εισαγωγών

Μεγάλες αδυναμίες στο Πρόγραμμα Καταπολέμησης της Παιδικής Παχυσαρκίας εντοπίζουν οι παιδίατροι