Αυξημένη προσοχή και προληπτικά μέτρα συστήνει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) σε όσους σκοπεύουν να ταξιδέψουν στη Γαλλία εν μέσω παγκόσμιας αύξησης κρουσμάτων Δάγκειου πυρετού, για την οποία είχε εκδώσει έκτακτη ανακοίνωση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) στις 30 Μαΐου. Όπως επισημαίνει ο ΕΟΔΥ, η Γαλλία αποτελεί την πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που ανέφερε εγχώριο κρούσμα Δάγκειου πυρετού για το 2024, στις 8 Ιουλίου συγκεκριμένα.
Ο ΕΟΔΥ είχε επισημάνει από τον Απρίλιο ήδη το πρόβλημα εγχώριας μετάδοσης Δάγκειου πυρετού και πυρετού Chikungunya που αντιμετωπίζουν τα τελευταία χρόνια χώρες όπως η Γαλλία και η Ιταλία. Η LeMonde, σε άρθρο της τον Ιούνιο για την επέλαση του Δάγκειου πυρετού στη χώρα, κάνει λόγο για τον μεγαλύτερο αριθμό εισαγόμενων κρουσμάτων στην ηπειρωτική Γαλλία, με τουλάχιστον 2.666 ταξιδιώτες να έχουν φέρει τη νόσο από την 1η Ιανουαρίου, στη συντριπτική πλειοψηφία τους (76%) από τη Μαρτινίκα και τη Γουαδελούπη.
Ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων και υπό τον φόβο μιας «έκρηξης» εισαγόμενων κρουσμάτων δάγκειου πυρετού, οι γαλλικές υγειονομικές αρχές προσέλαβαν από τον Ιούνιο ειδικούς στην επιτήρηση της εξάπλωσης του κουνουπιού Aedes albopictus («Ασιατικό κουνούπι τίγρης»). Η περίοδος επιδημιολογικής επιτήρησης για την επικράτεια στη Γαλλία διαρκεί από τον Μάιο έως τον Νοέμβριο.
Πάνω από 10 εκατ. κρούσματα παγκοσμίως
Ο Δάγκειος πυρετός είναι η πιο σημαντική ιογενής νόσος που μεταδίδεται με κουνούπια, σε παγκόσμιο επίπεδο, με δεκάδες εκατομμύρια κρούσματα και δεκάδες χιλιάδες θανάτους ετησίως. Eνδημεί σε περισσότερες από 100 τροπικές και υποτροπικές χώρες, σε αστικές και ημι-αστικές περιοχές, στην Αμερικανική ήπειρο, την Καραϊβική, την Ασία, την Αφρική και τον Δυτικό Ειρηνικό.
Από τις αρχές Ιανουάριου 2024, σημειώνει ο ΕΟΔΥ, έχουν αναφερθεί περισσότερα από 10 εκατομμύρια κρούσματα και περισσότεροι από 5.000 σχετιζόμενοι θάνατοι σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα περισσότερα κρούσματα αφορούν στην περιοχή PAHO του ΠΟΥ (Βόρεια/ Νότια/ Λατινική Αμερική, ΗΠΑ, Καναδάς, Καραϊβική), και κάποια έχουν καταγραφεί στην Ασία και την Αφρική.
Στη Βραζιλία έχουν καταγραφεί περισσότερα από 8 εκατομμύρια κρούσματα το 2024, ενώ στη χώρα συνεχίζεται ο εμβολιασμός κατά του Δάγκειου πυρετού.
Μέτρα προστασίας
Ο Δάγκειος πυρετός, όπως και ο πυρετός Chikungunya, ο πυρετός δυτικού Νείλου και ο πυρετός Oropouche, μεταδίδεται μέσω τσιμπήματος από μολυσμένο κουνούπι. Συνεπώς, ο ΕΟΔΥ συστήνει την τήρηση όλων των απαραίτητων μέτρων για την προστασία από τα έντομα:
- χρήση εγκεκριμένων εντομοαπωθητικών στο δέρμα και πάνω από ρούχα
- ένδυση με μακριά ρούχα, ψηλές κάλτσες και κλειστά παπούτσια
- προστασία του περιβάλλοντος χώρου με σήτες και κουνουπιέρες
- ψεκασμός ανεμιστήρων και κλιματιστικών.
«Δεν υπάρχει εμβόλιο για την προφύλαξη και οι ταξιδιώτες που επιστρέφουν από ενδημικές περιοχές συνιστάται να εφαρμόζουν τα παραπάνω προληπτικά μέτρα προστασίας από τα έντομα για 3 εβδομάδες μετά την επιστροφή τους. Σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στο εμπόριο και στις διεθνείς μετακινήσεις» καταλήγει η ανακοίνωση.
ΕΟΔΥ: Προσοχή στα κουνούπια και τον ιό του Δυτικού Νείλου – Τα μέτρα προφύλαξης
Ιός του Δυτικού Νείλου: Πρώιμη επέλαση – Δύο ανήλικοι τα πρώτα κρούσματα