Οδηγίες προστασίας από ασθένειες και άλλους κινδύνους για την υγεία εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) για όσους σκοπεύουν να ταξιδέψουν στη Γαλλία για τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες 2024, 26 Ιουλίου – 11 Αυγούστου και 28 Αυγούστου – 8 Σεπτεμβρίου, αντίστοιχα.
Στον οδηγό περιέχονται συστάσεις και πληροφορίες υγειονομικού περιεχομένου (εμβολιασμοί, παθογόνα του αναπνευστικού συστήματος, καύσωνες, ασφάλεια τροφίμων και νερού, ασθένειες που μεταδίδονται από έντομα, σεξουαλική υγεία, πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη στη Γαλλία) όσο και νομικού (κατανάλωση αλκοόλ, πολιτικές καπνίσματος).
1. Εμβολιασμοί
- Ελέγξτε τους εμβολιασμούς σας και των παιδιών σας, εάν ταξιδεύουν μαζί σας, και συμβουλευτείτε έναν γιατρό σχετικά με τα απαραίτητα εμβόλια, βάσει και του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμού. Συναρτήσει παραγόντων όπως η ηλικία σας, ο τόπος διαμονής, τυχόν υποκείμενες παθήσεις και ιστορικό εμβολιασμού, μπορεί να χρειαστείτε δόσεις εμβολίου κατά της ιλαράς, του κοκκύτη, του τετάνου, της διφθερίτιδας, της πολιομυελίτιδας, της COVID-19 ή άλλων ασθενειών.
- Βεβαιωθείτε ότι έχετε εμβολιαστεί κατά της ιλαράς λόγω της παγκόσμιας αύξησης κρουσμάτων παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης και της Γαλλίας.
- Ελέγξτε τις συστάσεις σχετικά με τον εμβολιασμό στη Γαλλία εδώ, για την COVID-19 βάσει Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας εδώ και τις οδηγίες του ECDC εδώ.
2. Παθογόνα του αναπνευστικού
Ο οδηγός επισημαίνει τον αυξημένο κίνδυνο λοιμώξεων του αναπνευστικού όπως κοκκύτης και COVID-19 -συχνά πολύ σοβαρών για ευάλωτους πληθυσμούς όπως έγκυες και ηλικιωμένοι- σε γεγονότα μαζικού συγχρωτισμού, όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες, λόγω της αερογενούς μετάδοσης των παθογόνων.
- Εάν έχετε συμπτώματα, όπως βήχα, πυρετό ή πονόλαιμο, παραμείνετε στο σπίτι ή στο ξενοδοχείο σας, αν είναι δυνατόν, και σκεφτείτε να τη χρήση μάσκας όταν βγαίνετε έξω.
- Φροντίστε για τον επαρκή εμβολιασμό (σύμφωνα με το εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού)
- Λάβετε μέτρα προστασίας όπως αποφυγή στενών επαφών με ασθενείς, αποφυγή αγγίγματος του στόματος ή των ματιών, συχνό πλύσιμο των χεριών, καλό αερισμό στους κλειστούς χώρους και χρήση μάσκας σε χώρους με πολύ κόσμο.
3. Καύσωνας και έκθεση στον ήλιο
Το καλοκαίρι στη Γαλλία αναμένονται υψηλές θερμοκρασίες, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία όπως η θερμική καταπόνηση και η θερμοπληξία. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζονται οι έγκυες, οι ηλικιωμένοι και τα παιδιά.
Συστάσεις: να ενυδατώνεστε, να αποφεύγετε την άμεση έκθεση στον ήλιο, να χρησιμοποιείτε αντηλιακό με δείκτη προστασίας 30 ή περισσότερο (SPF 30+), να φοράτε κατάλληλα ρούχα που καλύπτουν το δέρμα και να παραμένετε σε δροσερά μέρη.
4. Ασφάλεια τροφίμων και νερού
Το νερό της βρύσης στη Γαλλία είναι πόσιμο. Προστατευτείτε από τις τροφικές δηλητηριάσεις καταναλώνοντας καλά μαγειρεμένα τρόφιμα, πλένοντας καλά ή ξεφλουδίζοντας τα φρούτα και λαχανικά, αποφεύγοντας τρόφιμα που έχουν παραμείνει σε θερμοκρασία δωματίου για περισσότερο από 2 ώρες και εφαρμόζοντας καλή υγιεινή των χεριών.
5. Ασθένειες που μεταδίδονται από έντομα
Για νοσήματα που μεταδίδονται από κουνούπια όπως δάγκειος πυρετός, πυρετός chikungunya, ιός Zika, λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου κ.α.:
- Φοράτε ελαφριά ρούχα που καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος του σώματος (π.χ. μακριά μανίκια και παντελόνια)
- Χρησιμοποιείτε αντικουνουπικά προϊόντα. Εφαρμόστε το αντιηλιακό και το εντομοαπωθητικό σε διαφορετικούς χρόνους, πρώτα το αντιηλιακό και μετά το εντομοαπωθητικό.
- Να κοιμάστε σε κλιματιζόμενο δωμάτιο ή να χρησιμοποιείτε ανεμιστήρες όταν κοιμάστε και κουνουπιέρες στα βρέφη.
Για νοσήματα που μεταδίδονται από κρώτωνες (τσιμπούρια) -πιο δραστήριοι από τον Απρίλιο έως τον Σεπτέμβριο – όπως η μπορρελίωση (νόσος του Lyme) ή η κροτωνογενής εγκεφαλίτιδα:
- Συμβουλευτείτε γιατρό εάν έχετε οποιαδήποτε τοπικά ή γενικά συμπτώματα μέσα σε ένα μήνα από το τσίμπημα ενός κρότωνος
- Χρησιμοποιήστε εγκεκριμένα εντομοαπωθητικά για τοπική εφαρμογή ακολουθώντας τις οδηγίες.
- Φοράτε ελαφριά ρούχα που αναπνέουν, με μακριά μανίκια και μπατζάκια, που προστατεύουν τα περισσότερα μέρη του σώματος
- Βάλτε την άκρη από τα μπατζάκια μέσα από τις κάλτσες.
- Φοράτε ανοιχτόχρωμα ρούχα για να μπορείτε να εντοπίζετε εύκολα τα τσιμπούρια.
- Ελέγχετε τακτικά τα ρούχα και το δέρμα για τσιμπούρια, ιδίως μετά από υπαίθριες δραστηριότητες.
6. Αλκοόλ
Στη Γαλλία απαγορεύεται η πώληση ή προσφορά αλκοόλ σε ανηλίκους κάτω των 18 ετών, καθώς και η δημόσια μέθη. Τηρείτε τους αυστηρούς νόμους περί οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ και φροντίστε για κατανάλωση με μέτρο, ώστε να αποφύγετε τους κινδύνους για την υγεία.
7. Κάπνισμα
Στη Γαλλία, το κάπνισμα απαγορεύεται σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους, συμπεριλαμβανομένων των χώρων εργασίας και των μέσων μαζικής μεταφοράς, καθώς και σε πάρκα και κοντά σε χώρους παιχνιδιού για παιδιά. Κατά τη διάρκεια των Αγώνων, θα υπάρχουν ζώνες απαγόρευσης του καπνίσματος στους χώρους διεξαγωγής, οι οποίες θα επισημαίνονται σαφώς. Το κάπνισμα απαγορεύεται επίσης σε ορισμένους υπαίθριους δημόσιους χώρους, όπως οι βεράντες των εστιατορίων και των μπαρ, για την προστασία των μη καπνιστών από το παθητικό κάπνισμα. Μπορείτε να καπνίζετε στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους.
8. Σεξουαλική υγεία
- Χρησιμοποιήστε προφυλακτικά για την προστασία από τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΣΜΝ) και τις ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες.
- Τα προφυλακτικά είναι ευρέως διαθέσιμα σε σούπερ μάρκετ, φαρμακεία και αυτόματους πωλητές.
9. Υγειονομική περίθαλψη στη Γαλλία
Εάν χρειάζεστε ιατρική βοήθεια κατά τη διάρκεια των Αγώνων, καλέστε το 15 για επείγουσα ιατρική βοήθεια ή το 112 για επείγοντα περιστατικά.
Για πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης/Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΕ/ΕΟΧ), συστήνεται η Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας (ΕΚΑΑ) για πρόσβαση στη δημόσια υγειονομική περίθαλψη κατά την προσωρινή διαμονή στη Γαλλία, υπό τους ίδιους όρους και με το ίδιο κόστος όπως οι ασφαλισμένοι Γάλλοι πολίτες.
Μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά τον οδηγό εδώ.
Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθενείας: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
Μίλτος Τεντόγλου: Πώς μπορούν τα «χρυσά» του άλματα να μας φέρουν την ευτυχία