Η αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) αποτελεί μία από τις κορυφαίες προτεραιότητες μας, τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο εβδομαδιαίο σχόλιο που αναρτά κάθε Κυριακή στη σελίδα του στο Facebook.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε δύο σημαντικές αποφάσεις που ελήφθησαν την περασμένη εβδομάδα. Η πρώτη επιτρέπει στους γιατρούς του ΕΣΥ να ασκούν και ιδιωτική ιατρική, ενώ η δεύτερη αφορά στα νέα κίνητρα με στόχο την κάλυψη των κενών θέσεων ιατρών στα απομακρυσμένα νησιά της Ελλάδας.
Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, το μηνιαίο επίδομα για τις άγονες περιοχές τριπλασιάζεται, ενώ καθιερώνεται και επιπλέον επίδομα για συγκεκριμένες ειδικότητες σε αυτές τις περιοχές. Επίσης, σε περίπτωση μετακίνησης για την κάλυψη αναγκών, οι γιατροί θα λαμβάνουν επιπλέον 2.100 ευρώ πέραν του μισθού τους και θα έχουν δωρεάν στέγαση, με τα έξοδα να καλύπτονται από τον αντίστοιχο Δήμο.
Όπως είχε αναφέρει το ygeiamou.gr, δημιουργείται ένα πλέγμα κινήτρων για περιοχές που σήμερα δεν είναι άγονες, αλλά θα «βαφτιστούν», με σκοπό την ενίσχυσή τους με ιατρικό προσωπικό. Πριν από λίγες ημέρες, κατά τη διάρκεια σύσκεψης που είχε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας με τον Πρωθυπουργό, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη παρουσιάστηκε η ρύθμιση για τις άγονες περιοχές, με σκοπό την προσέλκυση γιατρών, καθώς σήμερα το ενδιαφέρον είναι μειωμένο. Υπάρχουν σημεία στον ελληνικό χάρτη που, παρ’ όλο που δεν είναι χαρακτηρισμένα ως άγονα, παρουσιάζουν σημαντικές ελλείψεις σε γιατρούς συγκεκριμένων ειδικοτήτων και μηδαμινό ενδιαφέρον στις θέσεις που συνεχώς προκηρύσσονται.
Υπό αυτά τα δεδομένα, το Υπουργείο Υγείας, προχωρά σε διπλή παρέμβαση: Καταρχάς επανακαθορίζονται οι άγονες Α και άγονες Β περιοχές και αυξάνεται το οικονομικό κίνητρο άγονων που δίνεται και σήμερα. Πιο συγκεκριμένα, σήμερα για άγονες περιοχές του καταλόγου Α οι γιατροί λαμβάνουν ως επίδομα περίπου 1.000 ευρώ το χρόνο. Για την κατάταξη Β των άγονων περιοχών, το επίδομα είναι το 50% του πίνακα Α. Το Υπουργείο Υγείας έχει προτείνει γενναία αύξηση των παραπάνω ποσών – έως και υπερδιπλάσια κατά πληροφορίες – και τουλάχιστον έως χθες το βράδυ αναμενόταν η τελική έγκριση από το Υπουργείο Οικονομικών.
Την ίδια στιγμή, για συγκεκριμένες ειδικότητες που δεν είναι ελκυστικές για τους νέους γιατρούς, δίνονται επιπλέον οικονομικά κίνητρα ειδικά για τις άγονες περιοχές. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, πρόκειται, μεταξύ άλλων, για τις ειδικότητες της αναισθησιολογίας, της εσωτερικής παθολογίας και της ακτινολογίας.
Όπως είπε ο Υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, κατά τη διάρκεια παρέμβασής του στο 28th Annual Economist Government Roundtable, αναφερόμενος στο νησί της Κω, «είναι αδιανόητο να έχουμε προκήρυξη 14 φορές, 4 θέσεις για παθολόγους στο νοσοκομείο και να μην υπάρχει ενδιαφέρον, την ίδια ώρα που έχουμε πολλούς ιδιώτες παθολόγους στο νησί, οι οποίοι προφανώς αδιαφορούν για το αν υπάρχουν παθολόγοι να στηρίξουν τη δημόσια υγεία».
Η θέσπιση κινήτρων μοιάζει μονόδρομος για την κυβέρνηση που είναι αντιμέτωπη με σοβαρές ελλείψεις γιατρών και ένα ΕΣΥ που σήμερα είναι μη ελκυστικό και εγκαταλείπεται από το ιατρικό προσωπικό. Τα παραπάνω κίνητρα είναι στοχευμένα για άγονες περιοχές και είναι μια διαφορετική παρέμβαση σε σχέση με τα 2.100 ευρώ που λαμβάνουν οι γιατροί, πλέον των απολαβών τους, για μετακίνηση σε τουριστικούς και άλλους προορισμούς.
Η τελευταία πρωτοβουλία εφαρμόζεται εδώ και δύο χρόνια και το εφετινό καλοκαίρι αυξήθηκαν περαιτέρω τα «μπόνους», από 1.800 ευρώ πέρυσι σε 2.100. Πρόκειται για χρήματα που δίνονται επιπλέον των μηνιαίων απολαβών, προκειμένου να έχει σοβαρούς λόγους ένας γιατρός να μετακινηθεί από τον τόπο κατοικίας του προς ένα νησί, για παράδειγμα.
Το μέτρο έχει ξεκινήσει να εφαρμόζεται σε μια προσπάθεια νησιά και δημοφιλείς προορισμοί να έχουν γιατρούς τους καλοκαιρινούς μήνες, που η τουριστική κίνηση είναι στο «κόκκινο». Η δυνατότητα για μετακινήσεις έναντι των παραπάνω οικονομικών κινήτρων ισχύει έως το τέλος του χρόνου.
Επιπλέον και ειδικά σε ό,τι αφορά στην ειδικότητα της αναισθησιολογίας, η οποία πλέον χαρακτηρίζεται και ως «αφανής» έχουν καθιερωθεί ήδη κάποια κίνητρα σε όλες τις περιοχές της χώρας. Ειδικότερα, δίνονται 400 ευρώ το μήνα πλέον των απολαβών των αναισθησιολόγων, μια βοήθεια που βέβαια για τους ίδιους δεν είναι αρκετή ώστε οι νέοι γιατροί να διαλέγουν το δρόμο της αναισθησιολογίας.
Αναλυτικά η ανάρτηση του πρωθυπουργού:
«Καλημέρα! Αν και είναι το πρώτο Σαββατοκύριακο του Ιουλίου και ξέρω ότι πολλοί από εσάς είστε ήδη ή ετοιμάζεστε να πάτε στην παραλία, παραμένω πιστός στο εβδομαδιαίο μας «ραντεβού» και ξεκινώ αμέσως με τα θέματα της σημερινής ανασκόπησης! Πρώτο θέμα λοιπόν της ανασκόπησης αλλά και της κυβερνητικής μας πολιτικής, το Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Την Πέμπτη, λοιπόν, υπογράφηκαν δύο σημαντικές κυβερνητικές αποφάσεις. Η πρώτη δίνει τη δυνατότητα στους γιατρούς του ΕΣΥ να μπορούν να παρέχουν και ιδιωτικό έργο, αφού συμπληρώσουν τον προβλεπόμενο εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας τους. Τι θέλουμε να πετύχουμε με αυτό; Να αντιμετωπίσουμε τις διαρροές που έχουμε σε κρίσιμες ειδικότητες προς τον ιδιωτικό τομέα.
Η πολιτική αυξήσεων που εφαρμόζουμε ήδη στους μισθούς και τα επιδόματα του υγειονομικού προσωπικού στο όριο των δημοσιονομικών μας δυνατοτήτων αποδίδει αλλά δεν αρκεί, καθώς ένας ιδιώτης γιατρός μπορεί σήμερα να εξασφαλίσει πολύ υψηλότερα εισοδήματα. Ταυτόχρονα δίνουμε τη δυνατότητα και σε ιδιώτες γιατρούς να μπορούν να παρέχουν, εφόσον το επιθυμούν, έργο στο ΕΣΥ, ώστε να καλύψουμε τις υπαρκτές ελλείψεις.
Και για να έχετε μια εικόνα του τι έχει γίνει ως προς την ενίσχυση του ΕΣΥ με προσωπικό την τελευταία πενταετία, τον Ιούνιο του 2019 υπηρετούσαν 78.272 γιατροί και νοσηλευτές και τον Ιούνιο του 2024 έφτασαν τους 86.138, μια αύξηση της τάξης του 10%.
Η δεύτερη απόφαση αφορά τη νέα μορφή κινήτρων για να καλυφθούν τα κενά σε γιατρούς στα απομακρυσμένα νησιά της Ελλάδας, στη λεγόμενη άγονη γραμμή και σε ορεινές περιοχές. Θα επικαλεστώ μόνο το παράδειγμα της Κω: έχουν γίνει 11 φορές προκηρύξεις για 4 θέσεις παθολόγων στο νοσοκομείο του νησιού χωρίς να υπάρξει ενδιαφέρον, ενώ υπάρχουν εκεί πολλοί ιδιώτες παθολόγοι. Ποια είναι αυτά τα νέα κίνητρα; Τριπλασιάζεται το καθαρό μηνιαίο επίδομα για τις άγονες περιοχές και θεσμοθετείται επιπλέον επίδομα για συγκεκριμένες ειδικότητες στις περιοχές αυτές. Σε περίπτωση μετακίνησης για κάλυψη αναγκών, επιπρόσθετα του μισθού τους θα αμείβονται με επιπλέον 2.100 ευρώ και θα μπορούν να έχουν δωρεάν κατοικία με έξοδα του κάθε Δήμου. Επομένως, σε συνδυασμό με τη δυνατότητα να ασκούν και ιδιωτικό έργο στο νησί, δημιουργείται μια ελκυστική δέσμη κινήτρων για να στελεχωθούν τα νοσοκομεία των απομακρυσμένων περιοχών».
Διαβάστε επίσης:
Εξαρτήσεις – Ναρκωτικά: Ο νέος οργανισμός που αλλάζει το τοπίο της θεραπείας