Με «γόρδιο δεσμό» μοιάζουν τα προβλήματα των εφημεριών στα δημόσια νοσοκομεία και των αναμονών στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ). Έχουν γίνει επανηλειμμένες προσπάθειες σχεδιασμού ενός νέου εφημεριακού συστήματος και μείωσης της ταλαιπωρίας των πολιτών στο ΕΣΥ, ώστε να «ξαλαφρώσουν» από τον όγκο των ασθενών που δέχονται τα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής. Ωστόσο, συνεχίζουν να παραμένουν σχέδια… επί χάρτου. Τα μεγάλα προβλήματα των δημόσιων νοσοκομείων βρέθηκαν και πάλι στο επίκεντρο των προτεραιοτήτων – όπως διατυπώθηκαν στη χθεσινή σύσκεψη μεταξύ του Πρωθυπουργού και της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας – χωρίς, ωστόσο, καμία άμεσα υλοποιήσιμη πρωτοβουλία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο Υγείας, στο πλαίσιο της επίσκεψης του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στο Υπουργείο Υγείας συζητήθηκαν οι μεταρρυθμίσεις στον χώρο της υγείας, η αναδιοργάνωση των εφημεριών, η ανακαίνιση των Κέντρων Υγείας, οι λίστες αναμονής για τα χειρουργεία, η ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού και οι προσλήψεις, ο έλεγχος της φαρμακευτικής δαπάνης, η στήριξη των δομών υγείας σε απομακρυσμένες, ορεινές και νησιωτικές περιοχές, το σκέλος της πρόληψης μέσω των προγραμμάτων παροχής διαγνωστικών εξετάσεων και η βελτίωση του ΕΚΑΒ.

Ο Πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι απαιτείται επιτάχυνση στις μεταρρυθμίσεις που αφορούν στον πολύπαθο τομέα της Υγείας κάνοντας γνωστό ότι θα πραγματοποιεί αιφνιδιαστικές επισκέψεις σε νοσοκομεία. Στάθηκε, βέβαια, πολύ στα έργα που υλοποιούνται με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, όπως είναι οι προληπτικές εξετάσεις. Το πρόγραμμα Δημόσιας Υγείας, καθώς και οι ανακαινίσεις στα νοσοκομεία αποτελούν μεν μεγάλες πρωτοβουλίες για την Υγεία, δεν είναι, όμως, τα μόνα που έπρεπε και πρέπει να γίνουν.

Εφημερίες, αναμονές σε Επείγοντα, χειρουργεία που δε γίνονται άμεσα, είναι ορισμένα από αυτά που επηρεάζουν περισσότερο τους πολίτες. Υπενθυμίζεται ότι ανά καιρούς έχουν «πέσει» στο τραπέζι προτάσεις για την αναδιαμόρφωση εφημεριών και Επειγόντων. Ένα παράδοξο που διαπιστώνεται είναι ο διαφορετικός τρόπος εφημερίας των νοσοκομείων της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας και της 2ης ΥΠΕ. Έτσι, έχει πραγματοποιηθεί συζήτηση για ενιαίο τρόπο εφημέρευσης. Επιπλέον, άλλη συζήτηση αφορά σε αυτόνομα ΤΕΠ στην Αττική. Ακόμη, όμως, καμία αλλαγή δεν είναι «κλειδωμένη». Σημειώνεται ότι ένα μεγάλο κενό παραμένει η κατακερματισμένη λειτουργία της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, η οποία συνδέεται άρρηκτα με την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων.

«Είμαστε υπερήφανοι γιατί προχωρούμε τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Αυτό αρχίζει να φαίνεται, όπως δείξαμε στον κ. Πρωθυπουργό, από την απόδοση των νοσοκομείων το πρώτο εξάμηνο του 2024, όπου πετύχαμε το μεγαλύτερο ρεκόρ διενεργηθέντων χειρουργείων εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Συζητήσαμε διεξοδικά και τα ζητήματα του προσωπικού, των εφημεριών, των άγονων περιοχών και νομίζω ότι βρήκαμε αρκετές λύσεις που δεν τις είχαμε σκεφτεί για να τις προχωρήσουμε ακόμα γρηγορότερα», ανέφερε ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, μετά τη χθεσινή συζήτηση.

Στη συζήτηση έγινε αναφορά και για το ιδιωτικό έργο γιατρών ΕΣΥ, που θεωρείται από την πλευρά της ηγεσίας του Υπουργείου ως μια ρύθμιση που θα βοηθήσει το ΕΣΥ και θα ξεμπλοκάρει το πρόβλημα των ανικανοποίητων σε ό,τι αφορά στις αποδοχές τους γιατρών. Η σχετική Υπουργική Απόφαση είναι θέμα χρόνου να εκδοθεί.

Την άποψή τους για την κατάσταση στο ΕΣΥ με αφορμή τη χθεσινή επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Υπουργείο Υγείας καταθέτουν οι εργαζόμενοι του ΕΣΥ, διά στόματος του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκου. «Εάν θέλει ο κ. Μητσοτάκης το ΕΣΥ να ξεφύγει από τη μιζέρια θα πρέπει να δώσει στο κ. Γεωργιάδη ως το τέλος της κυβερνητικής τους θητείας σταδιακά επιπλέον δημόσιες δαπάνες υγείας 2% του ΑΕΠ, 20.000 επιπλέον υγειονομικούς, μονιμοποίηση των συμβασιούχων και κίνητρα για να ανακοπεί το κύμα μαζικής φυγής των υγειονομικών από το ΕΣΥ προς το εξωτερικό και τον ιδιωτικό τομέα», σημειώνει ο κ. Γιαννάκος, κάνοντας λόγο για συνεχόμενες εξαγγελίες από τους Πρωθυπουργούς που περνάνε κατά καιρούς το κατώφλι του κτιρίου του Υπουργείου.

«Εάν δεν αυξηθούν τα νοσοκομειακά κρεβάτια από 3,5 κλίνες ανά 1.000 κατοίκους που έχουμε ανεπτυγμένα σήμερα, στις 5,3 κλίνες ανά 1.000 κατοίκους που είναι ο μέσος όρος στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εάν συνεχίσουν πολλά νοσοκομεία της περιφέρειας να λειτουργούν ως κέντρα διακομιδών λόγω σοβαρών ελλείψεων προσωπικού, δεν πρόκειται να εξαλειφθούν τα ράντζα από τα νοσοκομεία ή να εξαλειφθεί το καμουφλάζ με τη νοσηλεία παθολογικών περιστατικών σε χειρουργικές κλινικές με μεγάλο κίνδυνο διασποράς λοιμώξεων. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να μειωθούν οι πολύωρες αναμονές στα επείγοντα των εφημερεύοντων νοσοκομείων με τέτοια ανύπαρκτη πρωτοβάθμια περίθαλψη λόγω ελλείψεων προσωπικού και την αποτυχία του θεσμού του προσωπικού γιατρού», επισημαίνει μεταξύ άλλων.

Διαβάστε επίσης:

Στο Υπουργείο Υγείας ο Μητσοτάκης – Τι συζητήθηκε

Νοσοκομεία: Καθυστερήσεις δύο χρόνων σε προσλήψεις παρά τις προκηρύξεις

Μητσοτάκης στο συνέδριο ygeiamou.gr: Οι Ευρωεκλογές έχουν και εθνική διάσταση – Κάνουμε μεγάλη προσπάθεια να βελτιώσουμε τα νοσοκομεία