Ένα πλέγμα κινήτρων για περιοχές που σήμερα δεν είναι άγονες αλλά θα «βαφτιστούν» με σκοπό την ενίσχυσή τους με ιατρικό προσωπικό αναμένεται να ενεργοποιήσει το Υπουργείο Υγείας.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής σύσκεψης που είχε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας με τον Πρωθυπουργό, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη παρουσιάστηκε η ρύθμιση για τις άγονες περιοχές, με σκοπό την προσέλκυση γιατρών, καθώς σήμερα το ενδιαφέρον είναι μειωμένο. Υπάρχουν σημεία στον ελληνικό χάρτη, που παρόλο που δεν είναι χαρακτηρισμένα ως άγονα, παρουσιάζουν σημαντικές ελλείψεις σε γιατρούς συγκεκριμένων ειδικοτήτων και μηδαμινό ενδιαφέρον στις θέσεις που συνεχώς προκηρύσσονται.

Υπό αυτά τα δεδομένα, το Υπουργείο Υγείας, προχωρά σε διπλή παρέμβαση: Καταρχάς επανακαθορίζονται οι άγονες Α και άγονες Β περιοχές και αυξάνεται το οικονομικό κίνητρο άγονων που δίνεται και σήμερα. Πιο συγκεκριμένα, σήμερα για άγονες περιοχές του καταλόγου Α οι γιατροί λαμβάνουν ως επίδομα περίπου 1.000 ευρώ το χρόνο. Για την κατάταξη Β των άγονων περιοχών, το επίδομα είναι το 50% του πίνακα Α. Το Υπουργείο Υγείας έχει προτείνει γενναία αύξηση των παραπάνω ποσών – έως και υπερδιπλάσια κατά πληροφορίες – και τουλάχιστον έως χθες το βράδυ αναμενόταν η τελική έγκριση από το Υπουργείο Οικονομικών.

Την ίδια στιγμή, για συγκεκριμένες ειδικότητες που δεν είναι ελκυστικές για τους νέους γιατρούς, δίνονται επιπλέον οικονομικά κίνητρα ειδικά για τις άγονες περιοχές. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, πρόκειται, μεταξύ άλλων, για τις ειδικότητες της αναισθησιολογίας, της εσωτερικής παθολογίας και της ακτινολογίας.

Όπως είπε ο Υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, κατά τη διάρκεια παρέμβασής του στο 28th Annual Economist Government Roundtable, αναφερόμενος στο νησί της Κω, «είναι αδιανόητο να έχουμε προκήρυξη 14 φορές, 4 θέσεις για παθολόγους στο νοσοκομείο και να μην υπάρχει ενδιαφέρον, την ίδια ώρα που έχουμε πολλούς ιδιώτες παθολόγους στο νησί, οι οποίοι προφανώς αδιαφορούν για το αν υπάρχουν παθολόγοι να στηρίξουν τη δημόσια υγεία».

Η θέσπιση κινήτρων μοιάζει μονόδρομος για την κυβέρνηση που είναι αντιμέτωπη με σοβαρές ελλείψεις γιατρών και ένα ΕΣΥ που σήμερα είναι μη ελκυστικό και εγκαταλείπεται από το ιατρικό προσωπικό. Τα παραπάνω κίνητρα είναι στοχευμένα για άγονες περιοχές και είναι μια διαφορετική παρέμβαση σε σχέση με τα 2.100 ευρώ που λαμβάνουν οι γιατροί, πλέον των απολαβών τους, για μετακίνηση σε τουριστικούς και άλλους προορισμούς.

Η τελευταία πρωτοβουλία εφαρμόζεται εδώ και δύο χρόνια και το εφετινό καλοκαίρι αυξήθηκαν περαιτέρω τα «μπόνους», από 1.800 ευρώ πέρυσι σε 2.100 εφέτος. Πρόκειται για χρήματα που δίνονται επιπλέον των μηνιαίων απολαβών προκειμένου να έχει σοβαρούς λόγους ένας γιατρός να μετακινηθεί από τον τόπο κατοικίας του προς ένα νησί, για παράδειγμα.

Το μέτρο έχει ξεκινήσει να εφαρμόζεται σε μια προσπάθεια νησιά και δημοφιλείς προορισμοί να έχουν γιατρούς τους καλοκαιρινούς μήνες που η τουριστική κίνηση είναι στο «κόκκινο». Η δυνατότητα για μετακινήσεις έναντι των παραπάνω οικονομικών κινήτρων ισχύει έως το τέλος του χρόνου. Ωστόσο, το μέτρο αυτό «σκοντάφτει» στο τεράστιο πρόβλημα εύρεσης στέγης, το οποίο για ακόμη μία χρονιά δυσκολεύει την υγειονομική θωράκιση των νησιών.

Επιπλέον και ειδικά σε ό,τι αφορά στην ειδικότητα της αναισθησιολογίας, η οποία πλέον χαρακτηρίζεται και ως «αφανής» έχουν καθιερωθεί ήδη κάποια κίνητρα σε όλες τις περιοχές της χώρας. Ειδικότερα, δίνονται 400 ευρώ το μήνα πλέον των απολαβών των αναισθησιολόγων, μια βοήθεια που βέβαια για τους ίδιους δεν είναι αρκετή ώστε οι νέοι γιατροί να διαλέγουν το δρόμο της αναισθησιολογίας.

Διαβάστε επίσης:

ΕΚΑΒ: Τα πληρώματα «ανάγκης» που θα στελεχώνουν αμισθί τα ασθενοφόρα στα νησιά

Μισθοί – ΕΣΥ: Από τους χαμηλότερους στην Ευρώπη – Δείτε τις αποδοχές των γιατρών

Νοσοκομεία: Γιατί παραιτούνται οι γιατροί – Πώς απαντά το υπουργείο Υγείας