Ένα νέο φάρμακο για τη θεραπεία της νόσου Αλτσχάιμερ εγκρίθηκε από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA).

Το donanemab της Eli Lilly, το οποίο θα πωλείται με την εμπορική ονομασία kisunla, είναι το δεύτερο φάρμακο που λαμβάνει έγκριση από την FDA για τη θεραπεία ασθενών που εμφανίζουν πρώιμα συμπτώματα της νόσου, με πιο εμφανή τη γνωστική εξασθένηση.

Μόλις το περασμένο χρόνο, η αμερικανική υπηρεσία ενέκρινε το φάρμακο lecanemab, το οποίο διατίθεται στην αγορά με την εμπορική ονομασία leqembi, το οποίο επίσης φαίνεται να επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της κλινικής μελέτης και τις πληροφορίες της εταιρείας, το εν λόγω φάρμακο επιβράδυνε τη γνωστική και λειτουργική εξασθένηση έως και κατά 35% μετά από 18 μήνες, σε σύγκριση με ασθενείς που έλαβαν μόνο εικονικό φάρμακο.

Το σκεύασμα θα χορηγείται ενδοφλέβια κάθε τέσσερις εβδομάδες και στοχεύει τις εναποθέσεις αμυλοειδούς πρωτεΐνης στον εγκέφαλο, έναν βασικό δείκτη της νόσου Αλτσχάιμερ.

Παρόλα αυτά, σημειώνεται από τον FDA και η ύπαρξη παρενεργειών, όπως πιθανό οίδημα ή αιμορραγία στον εγκέφαλο. Αν και οι περισσότερες περιπτώσεις ήταν ήπιες ή ασυμπτωματικές, περίπου το 2% ήταν σοβαρές. Επιπλέον, τρεις θάνατοι συνδέθηκαν με το φάρμακο, τελικά όμως ο Οργανισμός, αν και καθυστέρησε την έγκριση τον Μάρτιο για περαιτέρω αξιολόγηση, αποφάσισε πως τα οφέλη υπερτερούν των κινδύνων.

«Η πρώιμη διάγνωση και η θεραπεία της νόσου Αλτσχάιμερ δίνει τη δυνατότητα να επιβραδύνει ουσιαστικά την εξέλιξη της νόσου, παρέχοντας στους ασθενείς ανεκτίμητο χρόνο για να διατηρήσουν την ανεξαρτησία τους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα» δήλωσε ο Δρ. Howard Fillit, συνιδρυτής και επικεφαλής επιστήμης στο Ίδρυμα Alzheimer’s Drug Discovery Foundation.

Ειδήσεις σήμερα:

Μητσοτάκης από το υπουργείο Υγείας: Κεντρική πολιτική μας η δραστική μεταρρύθμιση και ανάταξη του ΕΣΥ

Καθυστερημένη διάγνωση και λανθασμένες εκτιμήσεις: Η πραγματικότητα για τους ασθενείς με σπάνιες παθήσεις

Διοικητές ΥΠΕ: Αυτοί είναι οι 7 που προκρίνονται ανά Περιφέρεια – Το επόμενο βήμα