Στο υπουργείο Υγείας βρέθηκε λίγο μετά τις 10 το πρωί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο των επισκέψεών του σε υπουργεία μετά τον ανασχηματισμό. Τον πρωθυπουργό υποδέχθηκε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης. Μόλις έφτασε ο Πρωθυπουργός στο Υπουργείο Υγείας και πριν μπει στο κτίριο, είχε έναν σύντομο χαιρετισμό εξ αποστάσεως με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκο. Ο κ. Γιαννάκος είχε βγει στο μπαλκόνι των γραφείων της ΠΟΕΔΗΝ, τα οποία βρίσκονται ακριβώς απέναντι από το Υπουργείο Υγείας, περιμένοντας την άφιξη του κ. Μητσοτάκη. Ο Πρωθυπουργός ρώτησε τον Υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, εάν «τα λένε» με τον κ. Γιαννάκο, αφού υπάρχει η εγγύτητα των κτιρίων. Επιπλέον, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ ευχήθηκε «καλή επιτυχία» στον Πρωθυπουργό για τη συνάντηση του με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.

Στην είσοδο του υπουργείου Υγείας ήταν και εργαζόμενοι του υπουργείου οι οποίοι μίλησαν με καλά λόγια για τον Άδωνι Γεωργιάδη λέγοντας στον πρωθυπουργό «σας ευχαριστούμε για τον υπουργό».

Το «γκάζι» που πρέπει να…πατηθεί στις μεταρρυθμίσεις στην Υγεία σηματοδοτεί η σημερινή επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Υπουργείο Υγείας, κι ενώ έχει προηγηθεί το απόγευμα της Δευτέρας η επίσκεψή του στο νοσοκομείο «Λαϊκό», αποδεικνύοντας την προσοχή που επιθυμεί να δοθεί στη βελτίωση των συνθηκών των δημόσιων νοσοκομείων και των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες.

Μετά τις Ευρωεκλογές, η κυβερνητική στρατηγική εστιάζει στην καθημερινότητα και τα προβλήματα που σχετίζονται με αυτή. Η Υγεία είναι από τους τομείς που αγγίζουν σε μεγάλο βαθμό την καθημερινότητα των πολιτών. Υπάρχουν μεταρρυθμίσεις, ωστόσο, που παραμένουν «κολλημένες» και δεν προχωράνε με το ταχύ βήμα που θα ήθελε η κυβέρνηση.

Το ίδιο μήνυμα της επιτάχυνσης στις μεγάλες και αναγκαίες αλλαγές στην Υγεία είχε εκπέμψει βεβαίως από την οδό Αριστοτέλους και πάλι πριν από ένα χρόνο ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του αμέσως μετά τις εθνικές εκλογές (25 Ιουνίου 2023) που οδήγησαν τη Νέα Δημοκρατία στη διακυβέρνηση της χώρας. Τότε τον είχε υποδεχθεί ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης. Η ατζέντα, ωστόσο, ελάχιστα έχει αλλάξει.

Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) και αναμονές στις εφημερίες, ράντζα, απουσία Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) δυσχεραίνουν σημαντικά την πορεία των πολιτών μέσα στο σύστημα δημόσιας υγείας. Η αναδιαμόρφωση των ΤΕΠ είναι στα σκαριά, παρ’ όλα αυτά δεν έχει προχωρήσει. Αποτέλεσμα είναι μεγάλες αναμονές στις εφημερίες, κυρίως των μεγάλων νοσοκομείων της Αττικής, καθώς και ανάπτυξη ράντζων όταν οι διαθέσιμες κλίνες δεν επαρκούν και ο όγκος των εισαγωγών είναι μεγάλος.

Οι ελλείψεις προσωπικού είναι ακόμη μία μεγάλη πρόκληση για το Υπουργείο Υγείας. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) δεν είναι ελκυστικό για τους νέους γιατρούς, με αποτέλεσμα να μη δείχνουν ενδιαφέρον στις προκηρύξεις για κάλυψη θέσεων. Η Αριστοτέλους έχει ήδη θεσπίσει κάποια κίνητρα, κατά βάση για τουριστικές περιοχές που χρειάζονται ενίσχυση το καλοκαίρι. Ωστόσο, ετοιμάζεται ακόμη ένα μόνιμο πλέγμα κινήτρων για περιοχές και ειδικότητες με πολύ μειωμένο ενδιαφέρον, χωρίς όμως να υπάρχει μεγάλη αισιοδοξία για την κάλυψη των άγονων θέσεων.

Επιπλέον, προκειμένου να δοθεί εισόδημα στους γιατρούς και να συνεχίσουν να εργάζονται στο δημόσιο σύστημα Υγείας, με νομοσχέδιο που ψηφίστηκε από τη Βουλή δίνεται η δυνατότητα παράλληλης απασχόλησης των γιατρών του ΕΣΥ και στον ιδιωτικό τομέα. Η διευκρινιστική Υπουργική Απόφαση είναι θέμα χρόνου να εκδοθεί. Μάλιστα, ο Υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, σε χθεσινή του συνέντευξη σημείωσε ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας θα παρουσιάσει σήμερα στον Κυριάκο Μητσοτάκη την απόφαση, η οποία θεωρείται «σταθμός» για την ενδυνάμωση του ΕΣΥ, αλλά και για τον κατευνασμό των εξουθενωμένων και χαμηλά αμειβόμενων γιατρών του ΕΣΥ. 

Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας αποτελεί ακόμη ένα κεφάλαιο που πρέπει να «ανοίξει», μετά τις επανειλημμένες εξαγγελίες του τα τελευταία τρία χρόνια. Ο σχεδιασμός έχει σε μεγάλο βαθμό πραγματοποιηθεί και παρουσιαστεί από την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας, κυρία Ειρήνη Αγαπηδάκη. Οι επιμέρους παρεμβάσεις, όμως, δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί. Στο ίδιο πλαίσιο, εντάσσονται και παρεμβάσεις στην προνοσοκομειακή φροντίδα και την ενίσχυση του ΕΚΑΒ. Ο στόχος που έχει τεθεί είναι να φτάνουν τα ασθενοφόρα μέσα σε 7 με 10 λεπτά σε επείγοντα περιστατικά τουλάχιστον των αστικών περιοχών.

Διαβάστε επίσης:

Νησιά – Επείγοντα: Μοτοσικλετιστές – διασώστες του ΕΚΑΒ «μηδενίζουν» τους χρόνους αναμονής

Νοσοκομεία: Καθυστερήσεις δύο χρόνων σε προσλήψεις παρά τις προκηρύξεις

Χωρίς προσωπικό τα Κέντρα Υγείας των νησιών – Τεράστιο το πρόβλημα στέγασης – Έρευνα αποκαλύπτει