Προτάσσοντας τα ζητήματα της καθημερινότητας στην κυβερνητική ατζέντα, ο Πρωθυπουργός βάζει την υγεία ως προτεραιότητα. Αύριο αναμένεται να επισκεφτεί το Υπουργείο Υγείας, ενώ χθες βρέθηκε αιφνιδιαστικά στο νοσοκομείο «Λαϊκό», προκειμένου να ακούσει από πρώτο χέρι τις δυσκολίες και τα προβλήματα που υπάρχουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επισημάνει κατ’ επανάληψη ότι οι πολίτες αξίζουν ένα καλύτερο ΕΣΥ, με ισότιμη πρόσβαση. Στο πλαίσιο αυτό έχουν εξαγγελθεί μια σειρά μεταρρυθμίσεων, οι οποίες δεν προχωράνε με μεγάλη ταχύτητα. Έτσι, ο ίδιος θα βρεθεί αύριο το πρωί, σύμφωνα με τις πληροφορίες, στο Υπουργείο Υγείας για να συζητήσει με την πολιτική ηγεσία τις εκκρεμότητες όσον αφορά στη στοχοθεσία που έχει τεθεί από την κυβέρνηση.

Ο Πρωθυπουργός έδωσε ένα στίγμα στη στενή…εποπτεία που επιδιώκει να έχει στο πεδίο της Υγείας με τη χθεσινή αιφνιδιαστική του επίσκεψη στο νοσοκομείο «Λαϊκό». Συνοδευόμενος από τον Υφυπουργό Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους, περιηγήθηκε στους χώρους του νοσηλευτικού ιδρύματος και είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με εργαζόμενους αλλά και πολίτες που είτε περίμεναν να εξεταστούν είτε συνόδευαν άλλους ασθενείς. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε το Λαϊκό Νοσοκομείο την ώρα που στο Πολεμικό Μουσείο εξελίσσονταν οι ομιλίες των δύο πρώην πρωθυπουργών, Αντώνη Σαμαρά και Κώστα Καραμανλή.

Η ατζέντα του Υπουργείου Υγείας περιλαμβάνει κομβικές μεταρρυθμίσεις που έχουν σκοπό να βελτιώσουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες. Προς το παρόν, όμως, προχωράνε ως επί το πλείστον έργα που μπορούν να γίνουν με τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης, όπως είναι για παράδειγμα οι ανακαινίσεις χώρων αλλά και το πρόγραμμα δωρεάν προληπτικών εξετάσεων.

Οι αναμονές στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) συνεχίζουν να ταλαιπωρούν τους πολίτες. Η αναδιαμόρφωση των ΤΕΠ είναι ένα από τα έργα που δεν προχωρά με τον επιθυμητό ρυθμό. Προϋποθέτει βέβαια και επάρκεια σε προσωπικό, άλλη μία μεγάλη «πληγή» των νοσοκομείων. Γιατροί και νοσηλευτές παραιτούνται και ενώ πραγματοποιούνται προκηρύξεις για κάλυψη θέσεων, δεν υπάρχει ενδιαφέρον. Πρόκειται για μια πραγματικά μεγάλη πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση, καθώς η επάρκεια σε ιατρονοσηλευτικό προσωπικό είναι το θεμέλιο κάθε μεταρρυθμιστικής δράσης στο ΕΣΥ.

Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση «τρέχει» αλλαγές στο ΑΣΕΠ που θα μειώσουν τους χρόνους προσλήψεων, κάτι που έχει άμεση σχέση με τον τομέα της Υγείας. Τελευταίο παράδειγμα οι διοικήσεις των Υγειονομικών Περιφερειών και των νοσοκομείων, η διαδικασία επιλογής των οποίων έχει…τραβήξει πολύ.

Παράλληλα με την αναμονή των πολιτών στα Επείγοντα και τα ράντζα που διαμορφώνονται μετά τις εφημερίες των μεγάλων νοσοκομείων, «κολλημένος» είναι και ο τομέας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Η ενίσχυσή του θα έχει ως αποτέλεσμα τη σωστή κατανομή των ασθενών μέσα στο ΕΣΥ, χωρίς να χρειάζεται να συγκεντρωθεί πληθώρα κόσμου στα Επείγοντα ενός νοσοκομείου για προβλήματα υγείας που λύνονται σε πρωτοβάθμιο επίπεδο.

Διαβάστε επίσης:

Αιφνιδιαστική επίσκεψη Μητσοτάκη στο Λαϊκό Νοσοκομείο – Δείτε φωτογραφίες

Επίσκεψη Μητσοτάκη στο ΚΑΤ: Θέλουμε το ΕΣΥ να είναι ελκυστικό και για νέους γιατρούς

Μητσοτάκης στο «Αττικόν»: Δημιουργούμε ένα νέο ΕΣΥ που θα αντιμετωπίζει κάθε ιατρική ανάγκη όσο σοβαρή κι αν είναι