Τα πλαστικά μικροσωματίδια (διαστάσεων μικρότερων των (5 mm) που καταπίνουμε μέσω της τροφής, του νερού και της αναπνοής, τελικά δεν φαίνεται να ενέχουν κινδύνους για την υγεία μας, αποφαίνεται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), μετά τον σάλο που προκάλεσε πρόσφατη καναδική μελέτη.
Συγκεκριμένα, έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Environmental Science and Technology, υποστήριζε ότι ο μέσος ενήλικας καταπίνει και εισπνέει 74.000 έως 121.000 μικροσκοπικά σωματίδια πλαστικού ετησίως μέσω της τροφής, του νερού και της αναπνοής, ανάλογα με την ηλικία και το φύλο του, με συνέπειες ακόμη άγνωστες για την υγεία του. Οι ποσότητες αυτές αυξάνουν όσο πιο πολύ εμφιαλωμένο νερό από πλαστικά μπουκάλια πίνει κανείς.
Το νερό στα πλαστικά μπουκάλια περιέχει περίπου 22 φορές περισσότερα μικροπλαστικά από ό,τι το νερό της βρύσης. Κάποιος που πίνει μόνο εμφιαλωμένο νερό, καταναλώνει 90.000 έξτρα μικροπλαστικά σωματίδια ετησίως μόνο από αυτή την πηγή (έναντι 4.000 από το νερό της βρύσης).
Ο ΠΟΥ που επιλήφθηκε του θέματος απαντά τώρα πως τόσο τα μεγαλύτερα όσο και τα μικρότερα αυτά σωματίδια αποβάλλονται από το σώμα και δεν απορροφούνται.
Σπεύδει ωστόσο να σημειώσει ότι το συμπέρασμα βασίζεται σε «περιορισμένες πληροφορίες» και παραδέχεται ότι θα πρέπει να συνεχιστεί η διερεύνηση του θέματος.
«Σαφώς και υπάρχει επείγουσα ανάγκη να μάθουμε περισσότερα για το θέμα», αναφέρει το δελτίο τύπου του ΠΟΥ.
Ο Οργανισμός παραδέχεται πάντως ότι οι μελέτες για τα πλαστικά στο νερό έχουν ξεκινήσει μόλις τις τελευταίες δεκαετίες και δεν υπάρχει μια γενική κατευθυντήρια γραμμή ως προς τις ερευνητικές μεθόδους με τους επιστήμονες να χρησιμοποιούν ποικιλία φίλτρων για τη μέτρηση των μικροπλαστικών στις διάφορες υδάτινες πηγές.
«Το να λέμε ότι μια υδάτινη πηγή έχει 1.000 μικροσωματίδια ανά λίτρο και μια άλλη μόνο 1, μπορεί απλά να αποδοθεί στο μέγεθος του φίλτρου που έχει χρησιμοποιηθεί. Δυστυχώς προς το παρόν έχουν αρκετές μεθοδολογικές αδυναμίες», εξηγεί ο Δρ. Bruce Gordon, αξιωματούχος του ΠΟΥ.
Τι πρέπει να γίνει
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, με το σωστό φιλτράρισμα του νερού για την αφαίρεση χημικών πρόσθετων και άλλων ρυπογόνων ουσιών, μπορεί να αφαιρεθεί πάνω από το 90% των μικροπλαστικών. Προτείνει δε αντί τον ειδικών ελέγχων για τα μικροπλαστικά στους υδάτινους πόρους, οι κυβερνήσεις να επικεντρώνονται στον έλεγχο των πιο γνωστών παραγόντων κινδύνου για την ανθρώπινη υγεία.
«Δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι πίνουν νερό που περιέχει ίχνη κοπράνων. Και αυτό γίνεται αιτία θανάτου ενός εκατομμυρίων ατόμων ετησίως. Σε αυτό πρέπει να επικεντρωθούμε», υπογραμμίζει ο Δρ. Gordon.
Βέβαια ο ΠΟΥ εξακολουθεί να θεωρεί τη ρύπανση που προκαλούν στο περιβάλλον τα πλαστικά ως επείγον ζήτημα και συμβουλεύει να εργαστούμε όλοι προς την μείωση τους αλλά και την εντατική ανακύκλωση.