Σε ανοδικά επίπεδα συνεχίζει να κινείται η φαρμακευτική δαπάνη, δημιουργώντας μια γενικευμένη ανησυχία τόσο στο κράτος όσο και στις φαρμακευτικές εταιρείες. Οι ανάγκες για φαρμακευτική περίθαλψη είναι αυξημένες, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί ένα ασφυκτικό πλαίσιο για όλους. Πρωτίστως, όμως, για τους ίδιους τους ασθενείς, αφού η αδυναμία μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης αποδυναμώνει την πρόσβαση των ασθενών σε νέες θεραπείες.

Η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας καθώς και ο Υπουργός Επικρατείας, κ. Άκης Σκέρτσος, συνάντησαν χθες τους εκπροσώπους των φαρμακευτικών εταιρειών μαζί με επικεφαλής φορέων που σχετίζονται με το φάρμακο προκειμένου να τους ενημερώσουν για τα μέτρα που έχουν ληφθεί τους πρώτους μήνες του 2024 με σκοπό τη συγκράτηση της δαπάνης. Η παρουσία του κ. Σκέρτσου στο Υπουργείο Υγείας δείχνει με τον πλέον εμφατικό τρόπο τη βαρύτητα που δίνει στη φαρμακευτική πολιτική και την επάρκεια φαρμάκων για τους Έλληνες πολίτες η κυβέρνηση και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, στους εκπροσώπους του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), του PhARMA Innovation Forum Greece (PIF) και του Συλλόγου Αντιπροσώπων Φαρμακευτικών Ειδών και Ειδικοτήτων (ΣΑΦΕΕ), η αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης επιβραδύνθηκε από τον τρίτο μήνα του 2024, με αποτέλεσμα το πεντάμηνο του έτους η ανοδική τροχιά να συγκρατείται ελαφρά συγκριτικά με το πρώτο δίμηνο του τρέχοντος έτους.

Πιο αναλυτικά, η ποσοστιαία μεταβολή της φαρμακευτικής δαπάνης τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2024 σε σχέση με το 2023 ήταν +14,89%, ενώ το διάστημα από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάιο του 2024 η ποσοστιαία μεταβολή ανήλθε σε +9,62%. Φαίνεται, επομένως, ότι τα μέτρα που λαμβάνονται έχουν μια μικρή  θετική επίδραση ώστε να μην ξεφεύγει πολύ προς τα επάνω η δαπάνη. Εξακολουθεί, βεβαίως, να αυξάνεται, δημιουργώντας «πονοκέφαλο» τόσο στο Υπουργείο Υγείας και γενικά στην κυβέρνηση, όσο και στις εταιρείες καθώς ανάλογα αυξάνονται και οι αυτόματες επιστροφές (clawbacks και rebates) τους προς το κράτος.

«Εάν δεν πάρουμε όλα αυτά τα μέτρα τα οποία παίρνουμε, σε λίγο καιρό δεν θα βρίσκει κανένας το φάρμακό του, διότι δεν αντέχει ο προϋπολογισμός. Με τα μέτρα που λαμβάνουμε και αυτό αναγνωρίζεται πλέον από όλους, θα εξασφαλίσουμε σε μακροχρόνια βάση ο κάθε ασθενής να μπορεί να βρει το φάρμακο που χρειάζεται», σημείωσε ο Υπουργός Υγείας, αναγνωρίζοντας ότι η κατάσταση σε ό,τι αφορά στον κλάδο των δαπανών του φαρμάκου είναι δύσκολη.

ΑΠΟ ΤΗ ΧΘΕΣΙΝΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ

Τα μέτρα

Κατά τη διάρκεια της δίωρης συνάντησης παρουσιάστηκαν τα μέτρα που έχει προχωρήσει το Υπουργείο Υγείας στην προσπάθεια ελέγχου δαπάνης και αυτόματων επιστροφών.

Πρόκειται για τα εξής:

  • Κατάργηση εξίσωσης λιανικής τιμής με τιμή αποζημίωσης σε γενόσημα φάρμακα.
  • Διατάξεις τιμολόγησης (αρνητική λίστα και δυνατότητα υποβολής αιτήματος αύξησης τιμής).
  • Επιτροπή ελέγχου Συστήματος Ηλεκτρονικής Προέγκρισης (ΣΗΠ).
  • Αναμόρφωση πλαισίου ποινών για φάρμακα και διαγνωστικές εξετάσεις.
  • Ρύθμιση οφειλών rebate 2023.
  • Συμψηφισμός εμβολίων γρίπης, με clawback για μη καταναλωθέντα εμβόλια.
  • Τεχνική βοήθεια από την ΕΕ για επέκταση και εναρμόνιση μηχανισμού HTA.
  • Φίλτρα SPC.
  • Διεύρυνση έκτακτων εισαγωγών.
  • Δείκτης κατηγοριοποίησης AWARE (παρακολούθηση αντιβιοτικών και σύγκριση τιμών).
  • Παρακολούθηση επάρκειας φαρμάκων με πλατφόρμα ΗΣΠΑΔΙΦ.

Σε αναμμένα κάρβουνα οι εταιρείες για το clawback

Με ερωτηματικά βγήκαν από τη συνάντηση οι εκπρόσωποι των φαρμακευτικών εταιρειών, καθώς δεν ενημερώθηκαν για το ύψος του clawback του 2023, ενώ περιμένουν ακόμη τα σχετικά σημειώματα. Οι πληροφορίες λένε ότι θα ξεκινήσει η διανομή των σημειωμάτων του clawback τις επόμενες ημέρες, τουλάχιστον για το πρώτο εξάμηνο του 2023. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΣΦΕΕ, οι υποχρεωτικές επιστροφές διαμορφώνονται σε περίπου 3,6 δις ευρώ για το 2023, μια αύξηση κατά 700 εκατ.ευρώ σε σχέση με το 2022.

Επιπλέον, τα λίγα στοιχεία που έμαθαν οι Ενώσεις των εταιρειών για τη δαπάνη αφορούσαν τα φάρμακα που διακινούνται από τα ιδιωτικά φαρμακεία καθώς και από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Δεν υπήρξε ενημέρωση σχετικά με τη φαρμακευτική δαπάνη των νοσοκομείων.

Σημαντική κίνηση, πάντως, για τη διασφάλιση διαφανών διαδικασιών και την προώθηση της προβλεψιμότητας θεωρήθηκε η απόφαση να δοθεί πρόσβαση στις φαρμακευτικές εταιρείες σε ψηφιακή πλατφόρμα του ΕΟΠΥΥ που θα περιλαμβάνει λεπτομερή στοιχεία πωλήσεων φαρμάκων. Ο βαθμός πρόσβασης θα είναι διαβαθμισμένος και κάθε εταιρεία θα έχει πρόσβαση στα στοιχεία της κατηγορίας που την αφορά.

Διαβάστε επίσης:

Ιατρικές ειδικότητες: Αποσύρει ο Γεωργιάδης την επίμαχη απόφαση

Ακριβές θεραπείες: Επιπλέον έκπτωση 3% ζητά από τις εταιρείες το Υπουργείο Υγείας

Καινοτόμα φάρμακα: «Χωρίς αυτά δεν θα είχα επιβιώσει – Οι γιατροί μου έδιναν ζωή ως τα 20 μου»